Proszę o wskazanie jaka młotowiertarka z podkuwaniem jest najlepsza do prac związanych z montażem instalacji elektrycznych? Za odpowiedzi i opinie serdecznie dziękuję!!!
Pracowałem trochę w Skandynawii. Miałem do czynienia z tymi narzędziami jakie wymieniłeś. Generalnie jeśli miałbym kupować to szukałbym DeWalta lub Hilti. Jeśli chodzi o te wymienione w ankiecie marki to mają swoje wady i zalety, ale na pewno nie kupował bym hitachi i makity. Jeśli ktoś się decyduje na nie to musi mieć kumpli w serwisie i pewno szybko się przekona o tym. Co do Bosha to wydaje się za ciężki w pracy.
Witam.
Zgadzam się z poprzednikiem Bosch trochę za ciężki i dość awaryjny (na pewno nie dorównuje modelowi 2-24GBH). Hitachi i Makity nie znam ale z całą odpowiedzialnością mogę polecić DeWalta d25003k. Ma dość mocny udar, łatwo się przełącza między trybami pracy (np trzymając wiertarkę oburącz nawiercasz bez udaru, potem tylko kciukiem przełączysz na wiercenie z udarem). Miałem taka przez 10 lat i w instalatorstwie sprawdziła się idealnie. Polecam.
Według mnie na takim sprzęcie oczywiście w miarę możliwości nie można oszczędzać. Ja osobiście wybrałbym bosha albo Dewalta. Są to sprawdzone marki które powinny długo posłużyć.
ja niedawno kupiłem De Walta 25113K chyba taki model cena 500 netto fakt że goły tylko skrzynka resztę samemu muszę kompletować, ale wiercenie fi 12 przez nadproże lane 25 cm nie stanowi problemu 3,4 J daje się wyczuć
Do tego czasu tłukłem GBH 2-24 dsr przez 6 lat
Jednak już nie daje rady...
Szukam dobrego sprzętu do codziennego używania ogólnobudowlanego (hydraulik).
Nie chcę wydać więcej jak ~800zł
Szukam sprzętu nowego, sprawdzonego, w miare lekkiego, ok 700W, na SDS plus.
Często wierci się otwory w stropie, uchwyty w suficie (waga ), podkucia również dosyć często.
interesuje mnie
Aeg KH 24 / 26 E
Milwaukee PH 26 / X
Makita HR 2470 / T
Bosch GBH 2-26 DFR
Może ktoś powiedzieć jak to jest z serwisowaniem tego sprzętu?
Części są ogólnie dostępne i w dobrych cenach, np tak jak bosch?
Poza tym nigdzie nie mogę znaleźć czy tak jak GBH 2-26 są równe obroty w prawo i lewo?
Warto dopłacać do lepiej wyposażonych modeli czy to już jest zbędne?
PH 26X metalowy blok - dodatkowa waga, a za to fixtec
HR 2470T - zmienny uchwyt
za to dodatkowo wyższa cena... A to ważne dla mnie - im niższa tym lepiej.
Co doradzicie Panowie?
Cały czas nurtuje mnie sprawa części i serwisowania...
Na co jeszcze konkretnie powinienem zwrócić uwagę ?
Dorady ,co kupic , to temat kontrowersyjny ponieważ ludzie maja swoje doswiadczenia i upodobania: to co jednemu się podoba to drugiemu niezbyt. Granice cenowe też ograniczaj wybór. Nie znaczy to ,że za 800PLN nie można kupić trwałego, dobrego, nowego narzędzia
Z serwisami to jest w Polsce b. ciekawe postępowanie firm: ZEDRZEĆ z klienta i skierować tym samym jego poczynania na zakup nowego sprzętu.
Patrz więc za sprzętem jak najbardziej niezawodnym , bo i tak przy pierwszej większej naprawie stwierdzisz- nie warto , kupie nową.
Moje zdanie w temacie zakupu: coś z kręgu AEGl ub Waltopodobnych.....
Z tanich firm też pewnie znajdziesz np Casalsa. Trochę to egzotyka bo rynek tanich narzędzi opanował Einhell, Topex, Euroteci inne krafty , ale Ty tego nie szukasz. Znajdziesz na forach zdanie ,że w firmach dłużej używali Euroteca niż Boscha.
Życzę powodzenia i udanego wyboru.
Sławek
Właśnie chodzi o wymianę doświadczeń oraz spostrzeżeń ludzi którzy pracują tym sprzętem.
Wiadomo że za ~800zł nie kupi się wiecznej młotowiertarki. Jednak poprzednia wytrzymała 6lat (i kręci się dalej) i tyle by mogła wytrzymać następna.
Tani sprzęt odpada, to ma pracować.
Z AEG i DeWaltem jest taki problem, że nigdy nie miałem z nimi styczności...
Przeglądałem ich ofertę
Ciekawe dla mnie są Z AEG KH 24/26 E i pn 3000 x2 (ale za duża waga)
DeWalt D25113 i D25124
ale naprawdę nie wiem jak z trwałością oraz częściami zamiennymi jak i kosztami serwisowania i naprawiania...
Od ok 12 lat używam zestawu Boscha 2-24 DSR i 4-DSC dla sds+ oraz Hilti TE55 dla sds MAX. w Boschach wymieniam tylko kable ( raz na dwa lata) i raz wymieniałem szczotki. Padło też po jednym uchwycie. A TE55 jest nie do za....nia. Pozdr.J.
Mam 2 lata, na początku używana do wszystkiego, kucie, wiercenie, przebicia przez stropy, teraz służy jako "lekka" do drobnych prac montażowych [wieszanie czujników, sygnalizatorów].
Jest stosunkowo lekka i mocna. Wygodna przy pracach na wysokiej drabinie z racji swojego niewielkiego ciężaru, oraz do prac precyzyjnych [wiercenie kafelków]. Bez problemu daje sobie radę z wiertłami o średnicy 22/24 do betonu.
Kup tą bez uchwytu, walcowy rzadko jest potrzebny w naszej branży, a jak już używasz, to kup sobie zwykłą wiertarkę do wierteł walcowych, bo sposób budowy uchwytu SDS+ nie daje takiej precyzji jak stały uchwyt do wierteł walcowych, szczególnie, jak masz już wychechłany SDS.
Do kompletu polecam zestaw wierteł Hilti [TE-C3X M1 lub L2 - za ten pierwszy dałem 100PLN, ale nie żałuję]. Mają znacznie lepszą konstrukcję, dobrze odprowadzają zwierciny. W innych zwierciny klinują wiertło, bo nie nadąża ono z wyrzucaniem urobku. Dłutka makity OK.
Do intensywnych prac przydałaby się większa, bo zasadniczo producent pisze w instrukcji, że może podkuwać i to z przerwami... ja mam hilti TE-30 specjalnie szukałem drugiej na SDS-PLUS żeby nie kupować dwóch rodzajów wierteł [ten sam uchwyt]. W porównaniu do makity, hilti to prawdziwa niezniszczalna maszyna Miałem TE-15C w poprzedniej firmie... 10 lat miała a szła jak głupia zawstydzając boscha i jemu podobne
Jedyne na co trzeba zwracać uwagę, to smarowanie uchwytu [smary dostępne w specjalnych dozownikach], przed każdą intensywniejszą pracą [producent zaleca przy każdej wymianie wiertła lub dłuta]. W końcu kto smaruje, ten jedzie.
Kup Makitkę, jak się odpracuje, do dorzuć do parku maszyn Hilti i będziesz z nich zadowolony na długie lata
Kup AEG / lub z firm powiązanych,,,, lub de Walta- i firm powiązanych.
Jeżeli pracujesz zawodowo narzędziem to Ci się ten sprzęt zapłaci
Kupując natomiast na osobę fizyczna masz dwuletni komfort korzystania ( w przypadku awarii) z niezgodności towaru z umową.
Osobiście używam DEWALTA i jestem bardzo zadowolony. Nie używam go może w codziennej pracy aczkolwiek dość sporo i bardzo sobie chwale.
Mam model D25003K od ok. roku, wiertarka pracowała przy kilku remontach (bruzdowanie ścian pod przewody, wiercenie w ścianach żelbetowych, kucie w betonie i murze, skuwanie kafli) i nie było z nią żadnych problemów.
Do pracy zawodowej polecam wyższe modele DEWALTA, są bardzo wytrzymałe i niezawodne.
Bardzo dobrym wyborem jest też HILTI ale po gwarancji problem z naprawami - b. wysoki koszt części i serwisu.
A co sądzicie o narzędziach Parkside z Lidla. Mój znajomy używa motowiertarki z Lidla już 2 lata i to zawodowo. Na razie tylko raz wymieniał szczotki. Jedyny minus to to ,że po 2 godzinach pracy musi odpocząć z 30 minut.
Na takim wynalazku miałem okazję popracować, ale niestety krótko, bo pękł korpus... Sytuacja zmusiła do zakupu sprzętu dosłownie na jedną budowę, bo potrzeba więcej ludzi było do przebić....
Nigdy więcej wynalazków za 150PLN
Śmiało kupuj to tanie narzędzie . Nie sądzę aby korpus z wiertarki z wypowiedzi powyżej pękł samoczynnie, bez udziału własnego użytkownika..... Sam coś wiem na ten temat - moja wiertarka spadła z rusztowania i gotowe - roztrzaskany korpus aluminiowy!!!!
pozdrawiam Sławek
Śmiało kupuj to tanie narzędzie . Nie sądzę aby korpus z wiertarki z wypowiedzi powyżej pękł samoczynnie, bez udziału własnego użytkownika..... Sam coś wiem na ten temat - moja wiertarka spadła z rusztowania i gotowe - roztrzaskany korpus aluminiowy!!!!
pozdrawiam Sławek
Jest takie powiedzenie...tanie mięso psy jadają...... i tak samo jest z narzędziami.
Miałem kilka przypadków pęknięcia korpusu młota produkcji chińskiej bo i sam Parkside do tego gatunku należy.Oczywiście było to owocem dłuższej pracy narzędziem ( a w związku z tym i temp. obudowy) ale nigdy takich przypadków nie miałem z markowym sprzętem.
Jeśli ktoś używa narzędzia zawodowo przez dwa lata i wymienia tylko szczotki to jest to czysta kpina z innych a dlaczego? - profesjonalista pracujący na co dzień daną maszyną nie pozwoli sobie na to by maszyna pracowała tyle bez przeglądu, a przy takich prędkościach obrotowych jakie mają silniki komutatorowe łożyska po 2 latach pracy dzień w dzień sieją kulkami po całej maszynie no chyba że ktoś pracuje jako mistrz płaszczyzn poziomych i narzędzie pracuje raz na dwa lata.
Jak się na budowie pracuje maszyną pół godziny, a potem 3h przerwa, to sprzęt po taniości pojeździ, może nawet do końca gwarancji.
Spróbuj kol. Sławek K wiercić puszki w żelbecie 8h z przerwą tylko na śniadanie i kawę, to zobaczysz ile jest warty ten sprzęt...
A korpus pękł nie od uderzenia, czy upadku, tylko podczas normalnej pracy przy dłutowaniu.
Ja wychodzę z założenia, że lepiej raz dać kasę za coś, co jest tego warte, niż 10 razy za badziewie, które może jednego dnia intensywnej pracy nie przeżyć. Dlatego tak ważne jest określenie, czy ma to być sprzęt profesjonalny, który służy jako narzędzie pracy 8 albo więcej godzi na dobę, czy może sprzęt dla majsterkowicza, który większość czasu spędza w walizce na narzędzia, a używany jest 1-2 razy do roku.
Co do Parksaida - mam wkrętarkę za 149 zł z akum. LI-ON 10,8 V i używa jej dość intensywnie , Po prawie pół roku 0 problemów. Kolega miał Bosha zielonego 14,4 V i był 2 razy robiony w serwisie. Teraz kupił MacAllistera na 420 zł z Litówką , Jestem ciekawy czy pobije Parksajda.
Ja polecam Makitę http://www.makita.pl/prod/wiertarka_udar_z_podkuwaniem_hr2432-61-11.html Daje radę w ciężkiej pracy (Koronka 68mm w cegle,pustakach, promonto) a także w precyzyjnym wierceniu dodatkowo mamy system odsysania kurzu, jednak do "koronkowania w betonie polecam coś znacznie cięższego tylko idiota używa mloto-wiertarek z tej grupy cenowo-wytrzymałościowej do wiercenia w betonie i jeszcze zbrojonym. żadna wiertarka w cenie do 1000 zł tego nie przeżyje nawet gdyby była wykonana z tytanu. Tak że panowie odpowiedni sprzęt do odpowiednich prac. Jeżeli mam powiesić tylko karnisz w pokoju to pójdę kupić TOPEX-a ale gdy będę musiał wymienić całą instalację w bloku z lat 80 to zdecydowanie markowy sprzęt
Zamierzam kupić PRAKSIDE z Lidla za 199 zł . Będzie w ofercie od 9 maja za 199 zł. Do narzędzi z Lidla się przyzwyczaiłem ,że stosunek ceny do jakości jest OK. Szkoda mi kasy na inne wyroby + gwarancja 3 lata to coś znaczy.
Co sądzicie o moim wyborze do prac domowych ?
Wygląda faktycznie prawie tak samo z zewnątrz . Pytanie czy środek jest niezmienny albo materiały te same.Kiedyś firma NEC produkowała monitory pod inna nazwą i próbowała jak się spisują w eksploatacji. Jak nie było kłopotów pojawiał się NEC. Czasami rózniły sie tylko tranzystorami w odchylaniu pionowym
Kupiłem dzisiaj Parksida o mocy 1050W z Lidla za 199 zł . Jest to narzędzie firmy Einhell . Jakie będzie to się okaże . Jest na nie 3 lata gwarancji więc nie ma problemu. Zastanawiam się jaki jest to model Einhella bo na stronie jest tylko młotowiertarka o mocy 920W.
Polecam Ci młotowiertarkę BOSCH GBH 2-26 DRE. 3J uderzenia, wiertło max 26mm w betonie, do codziennego wiercenia do 16-18mm bez problemu. Fajnie wyważona, wytrzymała. Jak dbasz o maszyny to posłuży kilka ładnych lat.