Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PISK Po dodaniu ramu. Windows Vista.

kasia19 30 Dec 2008 18:36 1819 24
  • #1
    kasia19
    Level 14  
    Witam mam problem.
    Kupilam dzis 4 gb ramu kingstona w dwoch kosciach ddr2 czy jak tam.
    mialam do tej pory dwa razy po 1gb. mam windowsa viste.
    jak dodaje te kosci to mam straszliwy pisk przy uruchamianiu visty a pozniej wszystko sie wiesza.
    sprawdzialam obydwie pamieci wkladalam same je - jedna kosc nowej czyli 2 gb - chodzi i druga SAMA i tez chodzi.
    problem w tym jak robie konfiguracje powyzej tych 2gb - kapa problem jw.
    co mam zrobic? Co sie w ogole dzieje.
    ps. jak wkladam kompurter normalnie je wykrywa i testuje.

    DZIEKI ZA POMOC :*
  • Helpful post
    #2
    leven
    Level 37  
    Eeee...jaka masz plyte glowna ?.
    Zobaczymy w specyfikacji technicznej co moze miec na pokladzie.
  • #3
    kasia19
    Level 14  
    GIGABYTE GA-MA69VM-s2
  • #5
    kasia19
    Level 14  
    patrzalam tam ale tam w ogole nie ma w tych 2gb pamieci ramu i wiecej.... dziwne bo pisze ze plyta obsluguje do 16gb? jakas jeszcze teoria inna? gdzie te opcje w biosie moga byc )? dziekuje
  • Helpful post
    #6
    tronic1
    IT specialist
    W zestawieniu są moduły 2GB. Co do biosu to powinnaś mieć chyba zakładkę MB Intelligent Tweaker i w niej są ustawienia pamięci. Poza tym w biosie Ctrl + F1 i wyświetli opcje zaawansowane. Podaj z naklejki na module pamięci (tych nowych) ich symbole, oznaczenia.
  • #7
    kasia19
    Level 14  
    te pamieci po 1gb to kvr667d2n5k2/2g
    a te 2gb to : kvr800d2n5k2/4g
  • Helpful post
    #8
    tronic1
    IT specialist
    Teoretycznie powinny pracować chociaż trzeba zmienić ustawienia w biosie na AUTO, mają trochę inne parametry. Sprawdzałaś na drugiej parze gniazd ? Sprawdzałaś czy pracują nie w dualu ? W którym momencie pojawia się pisk ? Testowałaś Memtest'em ?
  • Helpful post
    #9
    leven
    Level 37  
    kasia19...dowoltuj troszke te pamieci. Moze moduly 2 gb potrzebuja tego 0.1 volta wyzej.
  • #10
    kasia19
    Level 14  
    no powyzej tych 2 gb jest pisk przy wiaczaniu windowsa tzn jak komputer ma odtwarzac dzwieki przez karte muzyczna.
    po drugie szukam w biosie tych ustawien auto itp to nigdzie ich nie umie znaleźć gdzie moga one być?
    a po trzecie jak "dowoltować pamięć"?
  • Helpful post
    #11
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Powoli panowie bo dziewczyna zbłądzi.
    Włóż dual 2x2GB.
    Uruchom sprzęt, wejdź przez wciśnięcie DEL do biosu.
    Wciśnij skrót CTRL+F1. W ukrytym menu - Advanced Chipset Configuration znajdź opcje nazywające się mniej więcej :
    DRAM timings configuration
    oraz DRAM clock.

    WSZYSTKIE te opcje ustawiasz na Auto.
    Dalej szukasz opcji nazywającej się Vdimm.
    Ta najpewniej będzie ustawiona na Auto. Wymagana dla Ciebie wartość to min. 1.9V. Choć ustawić 2V również nie zaszkodzi.
    Po takim ustawieniu pamięci powinny zadziałać bez zastrzeżeń.
    Powodzenia ;).
    Jeśli nadal problem będzie występować po zmianie ustawień to pomyślimy dalej.
  • #12
    tronic1
    IT specialist
    Po wejściu do biosa wciskasz Ctrl + F1 i wejdź w MB Intelligent Tweaker lub podobnie i tam są ustawienia pamięci, regulacja napięcia też.
  • #13
    kasia19
    Level 14  
    Tego MB INTELIGENT TWEAKER NIE MA.
    a Opcje w ustawieniach zaawansowanych sa ustawione na auto a co do woltowania to nie ma takiej opcji tam,.
    jedynie gdzie indziej znalazlam cos podobnego tylko pisze ddr 1,8v; tylko ta opcja jest szara i nie da sie nic z nia zrobic nawet na nia najechać. Co w takim wypadku:)?
  • #14
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli opcja ddr 1.8V jest nieaktywna to znaczy, że któraś w jej pobliżu będąca na auto musi być na manual. Najpewniej będzie odpowiadała ona za taktowanie pamięci - po przełączeniu na ręczne będzie wymagać ustawienia DDR2 800 i wtedy Vddr będziesz mogła zmienić na 1.8-2.0V
  • #15
    zazul2012
    Level 14  
    W które sloty wkładałaś 2 pamięci ?
  • #16
    kasia19
    Level 14  
    W rozne sloty za kazdym razem to samo, . powiem tak
    w sloty o jednym kolorze wlozylam dwa razy 1gb i dzialalo; w te same sloty zamiast tych 1gb wsadzilam 2x2gb i bład. pozniej dalam 1x1gb w zielone sloty i 1x2gb w sloty rozowe i dziala. i to jest jedyna kombinacja co ram dziala (3gb). ja juz naprawde niewiem co sie dzieje.
  • #17
    mat_ed
    Level 43  
    Sprawdzałaś w dwóch slotach obok siebie zaczynając od tego ,który jest oznaczony 1?
  • Helpful post
    #18
    cosiek
    Level 13  
    Na liście obsługiwanych modułów brak tych kości.
    http://tw.giga-byte.com/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-ma69vm-s2.pdf

    Płyta zapewne posiada fabryczny bios ze starymi taktami pamięci.

    Pamięci w duecie 1 i 2 GB pracują na timingach tych słabszych czyli 667. Dodatkowo w single channel. Bo inne pojemności i inny kolor gniazda.
    Na tej płycie jeden kolor to tryb dualchannel.
    Idealnie byłoby ustawić dla tych 800 takie same wartości opóźnień jak dla 667.

    Ale może spróbuj tak: w oba zielone daj jeden moduł 2 GB i 1GB a w te różowe tak samo, powinno śmigać.
    Ewentualnie zmień kolejność, najpierw patrząc od procesora moduł 1GB i 2 i w różowych tak samo.

    Sprawdź czy będziesz miała coś takiego:
    W bios lewy ctrl+F1 i powinno pojawić się dodatkowe menu Adwanced Chipset Features po najechaniu i enter a tam DRAM Configuration.
    Tu można zmienić ustawienia pamięci, ale jak coś źle zrobisz to może być potrzebny reset biosu lub wyjęcie baterii. Więc lepiej jakby to ustawił jakiś znajomy obeznany z komputerami. Sama na razie nic nie zmieniaj.
  • #19
    kasia19
    Level 14  
    nie dziala to :( jedyna konfiguracja jak dziala to to ze w pierwszym zielonym mam 2gb potem dwa puste i w ostatnim innego koloru mam 1gb.
    to daje mi razem 3gb.
    jak w ostatni wloze kosc 2gb zeby miec przykladowo 4gb to nie dziala i znow sa piski i komp sie wiesza po kilku minutach.
    :((((

    Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

    ? :(
  • #20
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czy zastosowałaś się do mojej propozycji z ręcznym ustawieniem napięć pamięci?? Jeśli nie potrafisz sobie z tym poradzić to powiedz pomogę zdjęciem. Mam również płytę gigabyte więc bios będzie podobny.
    Porada kolegów z aktualizacją biosu jest prosta do rozwiązania.

    Stąd KLIK
    pobierasz @BIOS i robisz auto update online z poziomu windowsa. Działa bez zastrzeżeń.
  • #21
    tronic1
    IT specialist
    Nie chcę krakać ale może być też tak że akurat ta para pamięci nie będzie pracowała na tej płycie. Poza tym aktualizacja biosa spod systemu to jednak nieporównywalnie większe ryzyko niż spod DOSa. W biosie jest Q-FLASH i nie potrzeba nic innego jak plik z biosem na pendrive. Dobrym wyjściem z sytuacji było by sprawdzić płytę z inną parą pamięci. Biorąc pod uwagę że kontroler pamięci znajduje się w procesorze można by sprawdzić z innym procesorem jeżeli jest taka możliwość.
  • #22
    kasia19
    Level 14  
    witam w tej chwili kolega mi przyniosl dysk z windowsem xp i wsadzilam wszystkie kosci ramu co mam czyli dalam 6gb. windows co prawda widzi 3 ale wszystko chodzi i sie nei wiesza. wiec moze cos z tym moim vistą nie tak?

    Dodano po 47 [sekundy]:

    ps a napiec sie nie da regulowac w biosie :( przynajmniej moim tam jest tylko informacja "ddr2 1,8v OK"
  • #23
    mat_ed
    Level 43  
    A czy tylko na tych nowych pamięciach 2x 2GB na jego systemie również wszystko działa bezawaryjnie?
  • #24
    tronic1
    IT specialist
    Zrób test pamięci Memtestem, przynajmniej wyjaśni się co do ewentualnych błędów pamięci. Ta Vista to oryginał czy jakś "ulepszona" ?
  • #25
    cosiek
    Level 13  
    Na Xp działa bo Xp aż tak wrażliwy na błędy pamięci nie jest. Zwłaszcza zainstalowany. Vista na bieżąco monitoruje podstawowe podzespoły i jeśli zaczynają pojawiać się błędy wtedy bluscren z komunikatem stop.

    Też mam Gigabyte ale aktualnie pod intela. Ta Twoja płytka jest bardzo prosta raczej nie pod OC i może nie mieć ręcznego ustawiania napięć ale ustawienia pamięci i magistrali ma.

    Musisz sama sprawdzić (jak już wejdziesz do biosu lewy control i razem wciskasz F1) inaczej się nic nie dowiemy.

    Aktualizację BIOS można śmiało spod windowsa tylko na tej parze pamięci dobrze działającej.
    Plik ze strony gigabyte do płytki i @BIOSem wypalić.
    Tu program
    http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboard/Utility_Model.aspx?ProductID=2500

    a tu bios

    http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2500

    Jeśli masz wersję F2(widać przy starcie tuż nad ilością ramu i rodzajem procesora, jak szybko znika to wciśnij PAUSE/BREAK i potem Enter) to obowiązkowo trzeba zmienić!
    Operacja potrwa max minutę.
    A jakby coś nie poszło(kilkadziesiąt płyt flashowałem i jeszcze w windowsie nic się nie stało, laptopy to tylko pod windą) to dopóki nie zamkniesz możesz wgrywać do skutku.

    Poza tym jest Xpress BIOS Rescue więc nie ma obaw(kość jest 4Mbit więc tyle co w płytach z wirtualnym dualbiosem). W windowsie nic się nie stanie każdy wgrany sektor jest weryfikowanya rozruchowy nietykany.

    Jak już wgrasz to warto w menu Xpress BIOS Rescue( dualbiosu) zaktualizować również zapasowy-oczywiście jak jest taka możliwość bo może się samo aktualizować. Inaczej może kiedyś samo powrócić do starej wersji np po zaniku napięcia lub błędzie pamięci podczas startu(ale to najczęściej przy oc) i problem powróci.

    Jeśli jednak nie zadziałało w konfiguracji ze starymi pamięciami to zmiana timingów raczej nic nie da, no chyba, że ta płyta potrafi osobno dla każdego slotu ustawiać opóźnienia.
    Tak jak kolega tronic1 pisał kontroler pamięci jest w procesorze i jeśli system nie wiesza się od razu to sprawdź radiator procesora czy nie jest zabrudzony i procesor się nie przegrzewa.

    Nie obejdzie się bez testu pamięci, najlepiej memtestem np z płyty EmergencyBoot CD, ultimate boocd lub Hirens BootCD 9_3 lub nowszej.
    Tam jest ten program, wystarczy wybrać i nic nie musisz ustawiać.
    Na koniec bardzo uważaj z tymi pamięciami bo o przepięcie nietrudno a taka mała iskierka potrafi nieźle namieszać. Zawsze przed dotknięciem pamięci zwłaszcza w obudowie pc dotknij metalowej części kaloryfera lub przynajmniej biurka i potem metalowej obudowy pc i dopiero pamięć wyjmuj za końce a nie za za boki.
    Oczywiście zero sztucznych sweterków(bawełna najlepsza) i najlepiej na boso.
    Jeśli masz elektryzujący się dywan wykładzinę lub panele to może być niebezpiecznie.

    Ps jeszcze się dopytam, korzystasz ze zintegrowanej grafiki(Integrated ATI™ Radeon™ X1200-based Graphics Engine )? Jeśli tak, to możliwe, że jest konflikt sterowników ATI podczas dynamicznego przydzielania pamięci dla układu graficznego, dodatkowo masz pewnie Aero.