Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

onkyo a-22 poszerzenie zakresu regulacji barwy dźwięku

McNeo 31 Dec 2008 13:43 4808 2
    McNeo
    Level 10  
    witam
    posiadam wzmacniacz onkyo a-22 i nie podoba mi się w nim jedna rzecz: słabo przenosi niskie tony oraz podbicie w zakresie niskich i wysokich tonów jest słabe [ dla basu +7dB (100Hz) i dla wysokich +8dB (10kHz) ]
    chciałbym poprzez zmianę wartości jakiś elementów poszerzyć zakres regulacji tonów wysokich a szczególnie niskich na co najmniej +12db lub nawet +14dB
    w załączniku jest schemat
    proszę o jakieś pomysły co by w tym układzie pozmieniać
    z pomysły typu 'kup sobie equalizer' itp. nie klikam w pomógł ;-)

onkyo a-22 poszerzenie zakresu regulacji barwy dźwięku
    krzysztogla
    Level 12  
    Czesc-to słaby układ na elementach biernych jesli sie troszke znasz na elektronice i potrafisz znalesc potencjometr regulacji głosnosci i jego odczep na twoim schemacie i w twoim wzmacniaczu to spróbuj zrobic filtr loudnes -kontur https://obrazki.elektroda.pl/87_1230982251.jpg mozesz pokombinowac z wartosciami rezystorów.Mysle ze ostatecznie przydała by ci sie aktywna regulacja barwy tonu ale to trudniejsze od konturu.Jesli chodzi o onkyo to z parametrami bywa róznie bo w instrukcjach obsługi podbicie czestotliwosci w regulacjach barwy producent podaje rózne zaleznie od modelu a schematy bywaja te same-mam na mysli amplitunery z dd Pozdrowionka. Ps zapomniałem dodac ze schemat dotyczy jednego kanału a przełacznik na schemacie jest w pozycji loudnes off. znalazłem jeszcze artykuł starszego kolegi na ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic155205.html
    McNeo
    Level 10  
    tak tyle że nie zamierzam szczególnie budować dodatkowego układu, no chyba ze będzie to ostateczność. chodzi mi zmianę wartości elementów tych co już są w tym wzmacniaczu, i proszę nie mówcie że sie nie da