Dostałem w prezencie 20 lamp 807 i postanowiłem zbudować wzmacniacz na tej lampie. Chciałbym na początek zrobić wzmacniacz SE. Nie posiadam żadnego doświadczenia w budowaniu wzmacniaczy lampowych (elektronika nie jest mi obca). Mam pytanie w jaki sposób dobrać punkt pracy i co za tym idzie resztę parametrów. Lampa nie jest za bardzo liniowa i bardziej się nadaje do układu PP, ale ja chciałbym zbudować w układzie SE. Aby zmniejszyć zniekształcenia mam zamiar zastosować układ ultra-linear. Rzadko który producent podaje charakterystyki dla tego układu. Czy jest jakiś praktyczny i w miarę uniwersalny sposób wyznaczenia punktu pracy (teoretyczny). Czy przejście z zwykłego układu pentody do układu ultra-linear ciągnie za sobą zmiany tylko punkty pracy, czy również trzeba uwzględnić zmianę Ra. Na wielu stronach jest opis jak wyznaczyć na podstawie charakterystyki anodowej parametry pracy lampy (z tym nie mam problemów), ale trzeba mięć tą charakterystykę dla ultra-linear.
Mam jeszcze jedno pytanie o układ Q.U.A.D. Znalazłem na stronie fonar opis ale to zbyt mało (przynajmniej dla mnie), najlepiej jakiś przykład. Dlaczego ten układ nie jest popularny skoro ma tak rewelacyjne parametry.
Prosze o pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie o układ Q.U.A.D. Znalazłem na stronie fonar opis ale to zbyt mało (przynajmniej dla mnie), najlepiej jakiś przykład. Dlaczego ten układ nie jest popularny skoro ma tak rewelacyjne parametry.
Prosze o pomoc.