Brak modelu i rocznika ... bez tego ciężko coś powiedzieć ale w samochodach jest raczej standardowo. Szukaj zaślepki lub śrubki (ek) na wysokości podłokietnika lub rączki którą zamykasz drzwi i pod tą co otwierasz . Szukaj śrubek na wysokości schowka ( często schowek jest przypięty tylko do tapicerki) . Użyj specjalnego narzędzia do oderwania tapicerki ( bez niego raczej się nie zabieraj - tapicerka w renault jest z materiałów ekologicznych i szarpanie skończy się urwaniem zaczepów.
Narzędzie można wykonać samemu poszukaj na google w sklepach internetowych jest bardzo proste.
Pozdrawiam Tomasz
Tapicerka (tzw "boczek") w tylnych drzwiach twojej laguny jest zamocowany na plastikowych kołkach. Te plastikowe kołki wchodzą na wcisk w otwory w dzwiach w których są gumowe tulejki. Łatwo jest zdemontowac tą tapicerkę i łatwo też założyć bo gumowe tulejki zapobiegają łamianiu się kołków.
aby zdjąć tapcerkę musisz najpierw zdemontować następujące elementy:
1. Rygielek drzwi na foto oznaczony literą a, trzeba wcisnąć taki mały "dinks" i podciągnąć za rygielek do góry
2. jeśli masz korbkę do otwierania z tyłu szyby to musisz nożem nacisnąć na sprężynkę w kształcie litery Ω która zamocowana jest od tyłu korbki - od strony tapicerki- żeby zdjąć korbkę. na foto "b"
3. musisz wydłubać plastikową zaślepkę wewnątrz rękojeści ( czy jak to się tam zwie) na foto oznaczyłem literą "c" odkręcić torksem wkręt mocujący i podnosisz tę rękojeść do góry. O ile masz z tyłu elektryczną szybę to odpinasz przełącznik.
4. Nie pamiętam już ale wydaje mi się że trzeba zdemontować ramkę klamki na foto litera "d" sama klamka zostaje. ramka na zatrzaski o ile dobrze pamiętam.
Samą tapicerkę ja zdejmuje w ten sposób:
delikatnie wkładam jakiś cieniutki (w miejscu oznaczonym na foto znakiem "**") ale w miarę szeroki płaskownik, dobry jest też nóż od zastawy stołowej i przesówam go dylikatnie w jedną lub drugą stronę aż napotkam opór tzn kołek mocujący. Odchylam delikatnie wkładam jakiś grubszy płaskownik odchylam mocniej, przesówam aż do następnego kołka itd..
Dodano po 6 [minuty]:
A jakie są objawy tego że nie zamek nie działa? NIe możesz wcisnąć tego rygielka czy nie zamyka ci tylko centralny a ręcznie możesz zamknąć. Dopiero teraz doczytałem ze masz elektryczne szyby. One w niczym nie przeszkadzają przy demontarzu tapicerki z drzwi, a nawet ułatwiaja bo nie musisz męczyc się z korbką
wiesz ciężko działa nie zamyka z centralnego ręczne zamyka tylko jakoś ciężko się wciska dopiero jak zdemontuje to się dowiem może tam drucik spadł nie wiem nie wydaje żadnych odgłosów ani nic tylko nie zamyka może jest sterowanie czyli można regulować zamykanie i otwieranie tego zamka tak jak z tyłu w klapie wiesz o co chodzi z tyłu jest taki drucik którym można regulować twardość zamka tak mi się wydaje
Nie ma tam sterowania tak jak w tylnej klapie niestety.
Ogólnie to laguny ciężko znoszą niskie temp i własnie albo nie zamykają albo nie otwierają alboi to i to na mrozie.
Miałem kilka takich przypadków że nawet w środku lata kiedy zamykałem z centralnego to ten rygielek widać było że się porusza ale nie wysuwał się ani nie wsuwał do końca. Powodem był ścięty smar na zamku. Zwykle pomaga obfite przepryskanie zamka i popychaczy rygielka (takich powyginanych drutów) płynem WD.
raz miałem też przypadek że siłownik od centralnego zamka nie miał zasilania. Ale wtedy nie słychać było w momencie zamykania centralnym tego charakterystycznego dzwięku dobiegającego z wewnątrz drzwi. Ani ten rygielek nawet nie drgnął. Powodem było zabrudzenie styków na tej kostce w słupku pomiędzy zawiasami.
Powodzenia
Ps uwaga na wszelkie prace przy centralnym zamku bo jak zatrzaśniesz auto z kluczykami w środku to bedziesz musiał postawić mi piwo żeby uzyskać informacje jak otworzyć
rbiesiada wrote:
raz miałem też przypadek że siłownik od centralnego zamka nie miał zasilania. Ale wtedy nie słychać było w momencie zamykania centralnym tego charakterystycznego dzwięku dobiegającego z wewnątrz drzwi. Ani ten rygielek nawet nie drgnął. Powodem było zabrudzenie styków na tej kostce w słupku pomiędzy zawiasami.
Spróbuj odłączyć i ponownie załączyć tę wtyczkę na słupku drzwi. Być moze że tam nie ma przejścia prądu, a taki trik czasem pomaga wykryć przyczynę usterki.
no działa be zarzutów faktycznie od zimna ten smar zgęstniał trochę go zaatakowałem wd 40 i wszystko gra a co do kluczyków miałem je cały czas przy sobie ale nie kusiłem losu i postanowiłem mieć otwarte szyby z przodu bo jak by te kluczyli zostały w wozie to nie wiem chyba be się skończyło tak a później browar
Dodano po 2 [minuty]:
Ps uwaga na wszelkie prace przy centralnym zamku bo jak zatrzaśniesz auto z kluczykami w środku to bedziesz musiał postawić mi piwo żeby uzyskać informacje jak otworzyć