Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Neostrada tv + satelita/ dekoder shd 85 "brak sygnału&q

dudeki6 31 Dec 2008 20:18 113869 88
Optex
    dudeki6
    Level 10  
    Szukałem w internecie odpowiedzi na ten problem ale nei było o tym żadnej wzmianki. Mianowicie przy próbie uruchamiania usługi, po włączeniu dekodera na ekranie pojawia się logo orange a po chwili wyskakuje "brak sygnału" . Czym może byc to spowodowane. Prosze o podpowiedzi.
  • Optex
    dudeki6
    Level 10  
    Jest taka możliwość. Z tym że powinny chyba sie pojawiac wczesniej jakies menu konfiguracyjne.. ktore chyba nei sa zalezne od ustawienia anteny..
    ciastex
    Level 24  
    po wlaczeniu pojawić sie powinno logo orange
    następnie test podłączenia do LB
    jesli jest podpięty kabel do portu óżłtego (port skonfigurowany jako TV przez ADSL jako wyłaczony) albo do portu czerwonego to powinien sie dekoder aktualizowac z internetu
    dudeki6
    Level 10  
    A tymczasem po wlaczeniu się dekodera owszem wyskakuje logo orange..po czym wyskakuje "brak sygnału" . Nie wiem z czym to może mieć związek..konfiguracja portów w panelu administracyjnym neostrady wygląda na dobrą. Z tym że pojawia się jedno pytanie..ta konfiguracja odbywala sie przez laptopa polaczonego z liveboxem przez wlasnego wewnetrznego wifi a nie adapter neostrady.. A z tego co wiem, to kombinacje neostrady z tego rodzajami dzialan moga byc rozne... moga nie byc skuteczne.
    telemix
    Level 13  
    Musisz się upewnić czy dochodzi sygnał z konwertera do tunera np; podłącz inny tuner. Tuner musi być podłączony kablem z zestawu ERANET i aktualizować się przy każdym włączeniu. Jest to taki pomysł TPSA. Ja osobiście u klienta antenę zamontowałem i ustawiłem w ciągu 1 godz, a zabawa z internetem trwała kilka godzin. Nie zapomnij jeszcze wyłączyć usugi TV w programie PC.
  • Optex
    dudeki6
    Level 10  
    Kabel ERANET? Czy może chodzi o ethernet..? Podpiecie innego tunera to całkiem dobry pomysl. O ile sie uda to sprobuja zrealizowac. Jeszcze mam pytanie z innej beczki czy ma to znaczenie, że telewizor jest HD a w instrukcji która jest w internecie sa punkty które rzekomo pokazują konfigurowanie sie dekodera z telewizorem. Ale podstawowa sprawa jest sprawdzic czy sygnal dochodzi z konwertera. Choc na moj gust menu konfiguraacyjne powinno sie pojawiac bez tego...
    TomPL
    Level 14  
    Faktycznie cos tu nie pasuje...
    Ja swoj SDH-85 podlączylem do livebox'a nie majac w ogole jeszcze anteny i najpierw zaktualizował (przez internet) swoj firmware, potem zaczal skanowanie sygnalu z konwertera (ktorego nie bylo, wiec oczywiscie nic nie znalazł) a potem ugrzązł na jakims ekranie w menu dekodera (juz nie pamiętam na jakim).
    Po restarcie ponownie zaproponował skanowanie sygnału... Po 3 dniach zainstalowalem w koncu antene i poprawnie zeskanowal te około 240 programow.
    Moze jednak masz jakis problem z sygnalem z liveboxa?
    Czytałes ten watek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1129554.html#5932083
    dudeki6
    Level 10  
    Jeśli chodzi o ustawienie portu tv jest na "wyłączona"... Livebox był podłączony na początku kablem ethernet pociagnietym na pietro..i wlasnorecznie zarabianym wiec, to mogło nie działac..ale potem były próby tylko i wyłacznie na oryginalnym kablu ethernet..i nadal nic..logo orange i pustka.."brak sygnału"... A jako, że mam osobe pracujaca w tp która ma wgląd w realizacjie usług... i tam jest usługa najbardziej aktywowana...co prawda mówiła, że to jakos dziwnie tam nastapilo..ale rzekomo jest aktywowana... Wiec to że satelite moge miec zle ustawiona nie ma nic do rzeczy...
    kubazz88
    Level 1  
    zrobiłem jak kolega wyżej i też nie mogę się dogadać..
    ekran orange mi nawet już nie wyskakuje.
    jabłoński
    Level 1  
    jak byś nie miał połączenia z internetem to by był komunikat najlepiej ustawić antenę na innym dekoderze na tym z tpsa bardzo trudno ustawić antenę nie ma żadnego menu co do ustawień anteny
    irek19
    Level 33  
    Dzisiaj montowałem taki sprzęt.Podstawą sukcesu jest dobre ustawienie anteny {HOTBIRD}.Reszta to wczytanie się w instrukcję podłączenia i ponad200 kanałów musi hulać. Powodzenia.
    azotom
    Level 10  
    Witam, czy ktos z was moze mi pomoc podpiac ten dekoder pod monitor lcd? zaopatrzylem sie w kabel hdmi-dvi i widze tylko logo orange a potem juz tylko wyswietla sie napis "poza zakresem pracy 28.1 khz / 25khz".1 Jakies pomysly?
    ghostface
    Level 11  
    Witam
    Również mam problem z uruchomieniem neostrada tv z tunerem sasung shd 85. Problem polega na tym że nie wyszukuje mi programów a wydaje mi się że antena jest dobrze ustawiona gdyż sprawdzam ustawienie za pomocą dekodera Polsatu (echostar dsb 616) który pokazuje na transponderze 11681, H zarówno siłę jak i jakość sygnału na ok. 60% (to chyba powinno wystarczyć w końcu Polsat działa bardzo dobrze przy tym ustawieniu anteny). Przyczyna raczej nie tkwi w dekoderze bo próbowałem już na dwóch i cały czas sytuacja jest taka sama. Czy przyczyną może być kabel koncentryczny? Podłączone jest wykonane koncentrykiem 75/3,7/0,6 o długości ok 6m. A
    PS Jeżeli jednak przyczyną byłoby ustawienie anteny to czy moglibyście polecić jakiś w miarę dobry i niezbyt drogi sat finder bo te po 20pln z all... to chyba lipa jakaś
    phiter
    Level 19  
    Hmm.. 60 procent może nie wtstarczyć. Normalnie powinien wyszukać programy. Sprawdź połączenia ethernetu - czeka cię zabawa z anteną prawdopodobnie, dobry koncentryk = DOBRE połączenia powinny dodać kilka procent!! powodzenia (satfinder im droższy tym lepszy ale nie ma co przeinwestowywać - do instalacji wystarczy dekoder i kolega:))
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Podłącz do czerwonego wyjścia w liveboksie kabelek i do dekodera.Jaki komunikat jest na TV.Jeżeli polsat działa z tego co rozumiem to tylko internet połączenie.Satfindery są wszystkie jednakowe zależy za ile kupisz.Pożądny miernik to wydatek min.1500 zł.
    ghostface
    Level 11  
    Komunikat jest taki (z grubsza): nie znaleziono żadnych kanałów tv, sprawdź ustawienie anteny lub skontaktuj się z infolinią" o połączenie z lb nie monituje.
    Dokładnie, Polsat działa bardzo dobrze.
    1,5k to straszna kasa zważywszy że nie zamierzam się tym zajmować zawodowo :)
    ghostface
    Level 11  
    Problem rozwiązany :)
    Przyczyna tkwiła w koncentryku, tak jak pisał kolega pither:
    dobry koncentryk + dobrze zarobione efki to podstawa (oprócz ustawienia anteny oczywiście). Wymiana kabla na taki z grubszą żyłą główną (nie chce mi się szukać symbolu) spowodowała wzrost jakości sygnału z ok 60% do ok 90% (sic!). Także gdyby ktoś podłączał neo na antenie która wykorzystywana była wcześniej do odbioru innego pakietu (w moim przypadku antena i kabel mają ponad 10 lat i wykorzystywane były do odbioru sygnału analogowego a później Cyfrowego Polsatu) i miał podobne problemy to sugeruję, na podstawie własnych doświadczeń, sprawdzić kabel
    paniera
    Level 10  
    mam podobny problem.... po podpięciu dekodera shd 85 na ekranie tv wyświetla się logo orange, a na wyświetlaczu dekodera "init" ..... trwa to kilka minut potem na telewizorze zero obrazu a na wyswietlaczu zostaje wyświetlona godzina:minuta i nic się dalej nie dzieje .. ta wyswietlana godzina z dekodera pozostaje bez zmian bez względu jak długo dekoder jest włączony

.... przy próbie restartu bez zmian
    .... zestaw podłączony wg schematu z tym ze zamiast bezpośredniego podłączenia kabla ethernet przpiałem sie przez liveplug-a
    .... w konfiguracji na pc tv przez adsl wyłączone
    ... sygnał i jakośc są pow 90% [ sprawdzone na innym dekoderze]
    Pomocy :please: :!:

z góry dzieki za podpowiedzi
    leon123
    Level 11  
    Paniera napewno masz podłączone kablem hdmi podłącz przez euro i będzie git

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

A jeśli chodzi o programy to lista jest pobierana z internetu a nie z satelity
    paniera
    Level 10  
    leon123 wrote:

A jeśli chodzi o programy to lista jest pobierana z internetu a nie z satelity

Mam podłączone hdmi oraz euro
    .. spróbuję tak jak mówisz tylko przez euro

netTv wrote:
    Podłącz kablem ethernetowym.

jest kabel ethernet tyle ze przez livepluga zeby nie kuc ścian
    ... spróbuję na prosto od livebox-a

Dzieki za wszystkie rady .. popróbuję w weekend powalczyć dalej i dam znać jezeli i co pomogło.
    Pozdr :)
    TomPL
    Level 14  
    leon123 wrote:

Jakie to by miało znaczenie?
    U mnie tylko przez hdmi widać menu dekodera, euro nic nie pomoże, a wręcz może być gorzej...
    Połączenie ethernet koniecznie sprobuj.
    leon123
    Level 11  
    Takie ma znaczenie że przez hdmi czasem nie ma obrazu np na sile sygnału z hb i gdzieniegdzie w menu a założyłem tych zestawów około 70 więc raczej wiem a kabel ethernet nie ma nic do rzeczy on pisze że nie ma obrazu na telewizorze a bez neta raczej będzie co nie ????
    TomPL
    Level 14  
    Czytaj dokładnie:
    "po podpięciu dekodera shd 85 na ekranie tv wyświetla się logo orange"
    czyli jednak przez hdmi coś widzi ????
    leon123
    Level 11  
    Zakładam cały czas te dekodery i nie będę się z tobą kłócił bo widze że musiał bym Ci po chińsku to napisać :D

I to ty czytaj dokładnie bo logo orange jest na chwilę potem nic ale co ja ci będę tłumaczył to nie ty potrzebujesz pomocy a piszesz takie głupoty że słabo się od tego robi .Zajmij sie lepiej robieniem swetrów na drutach

Pozatym po logo orange wyskoczy wybór języka a tyś się uwalił do ethernetu :D:D:D
    TomPL
    Level 14  
    leon123 wrote:

Pozatym po logo orange wyskoczy wybór języka a tyś się uwalił do ethernetu :D:D:D

Sam spadaj na drzewo i dziergaj skarpetki :)
    To ty się uczepiłeś hdmi :D :D :D
    Rangizz
    Level 10  
    Podpinam się do tematu. Mo problem jest następujący - nie wykrywa mi sygnału satelitarnego. Antena ustawiona tak jak karzą (z resztą już rożnie próbowałem), kabel podpięty złącznikami F do satelity i do Dekodera. Wszystko ładnie i pęknie szło, aż do momentu wyszukiwania kanałów. Wtedy wyskoczył komunikat, o braku sygnału satelitarnego. Gdy wszedłem w ustawienia, wybrałem satelitę Hot Bird, to wskaźnik sygnału jest za 0 (z innymi satelitami to samo). Czy to wina złego ustawienia anteny (już rożnie ją ustawiałem), czy może coś nie działa? Bo sygnał na 0 jest ciągle, ani razu nie nawet nie załapałem go. Czy może trzeba coś ustawić w dekoderze, czeo ja nie zrobiłem?
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Poproś lub zleć instalatorowi ustawienie anteny bo już tutaj nie jeden pytał jak ustawić antenę.
    NA POŁUDNIE a najlepiej na Hotbirda