Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

drukarka MINOLTA MAGICOLOR 2300W - wydruk spóźniony o 3-4 cm

Goly313 01 Jan 2009 15:27 5732 10
    Goly313
    Level 10  
    Witam!

Borykam się z problemem tego typu, że wydruk jest przesunięty o 3-4 cm od pocztku strony i po wypluciu pierwszej strony drukarka zgłasza błąd rozmiaru papieru.

Sprzęt:
    drukarka kolorowa laserowa
    Minolta QMS
    magicolor 2300W
    (bez duplexu)

Drukarkę mam 6 lat i wydrukowałem dopiero 5 tys. stron, więc chętnie bym ją jeszcze poeksploatował. Znalazłem na sieci instrukcję serwisową.

Z początku podejrzewałem któryś z sensorów znajdujących się na drodze papieru z rys. ze str. 154: PC2, PC11, PC10 (PC17 - nie dotyczy), więc rokręciłem drukarkę, znalazłem gdzie idą kabelki do płyty głównej i pomierzyłem napięcia podczas pracy (zgodnie z rys. ze str. 149).
    PC10 i PC11 (sensory mechaniczno-optyczne) zmieniały bardzo ładnie poziomy napięć podczas przejazdu kartki.
    Natomiast sensor PC2 (tylko optyczny z czymś na wrór lusterka) nie zmieniał wyraźnie stanu - choć można było zaobserwować delikatne wachnięcie napięcia (coś na wzrór szpilki). PC2 wydaje się jednak, że działa, bo jak zakleiłem ten sensor taśmą, to drukarka przy starcie zatrzymała się z błędem serwisowym.
    Więc to raczej nie sensory.

A ciekawostka jest taka, że jak zmienię rozmiar papieru na 210x260mm (czyli prawie o te 4 cm krótszy od A4), to drukarka wcale nie stwierdza błędu rozmiaru papieru i może tłuc strona po stronie.

Czy ktoś miałby radę, co może powodować takie przesunięcie wydruku i jak to mogę zdiagnozować?

Pozdrowienia noworoczne dla wszystkich elektrodowców!!!
    sebono
    Level 23  
    uszkodzona gąbka pod elektromagnesem rejestracji . Pzdr
    Goly313
    Level 10  
    sebono wrote:
    uszkodzona gąbka pod elektromagnesem rejestracji

Można zapytać, co to jest elektromagnes rejestracji, ewentualnie jak znaleźć tę gąbkę?

Service Manual mam tylko po angielsku i nie widzę nic co miałoby podobną nazwę. Google na hasło "elektromagnes rejestracji" mówią 0 wyników, a na hasło "elektromagnesem rejestracji" mówią 1 wynik - powyższy post. Więc na tym etapie jestem bezradny.

Gdyby znał Pan angielską nazwę, która by mi wskazała uszkodzony element lub mógłby go wskazać na jakimś schemacie (dwa ogólne poniżej), to mógłbym go zamówić i wymienić.

Jeśli nie ma tego powyżej na ogólnych, to mogę przekleić jakiś schemat szczegółowy.
    sebono
    Level 23  
    jest to selenoid inaczej elektromagnes :) . Ma on blaszkę na której bywa gąbka . musisz zaizolować tę blaszkę jak gąbka na niej jest zużyta lub jej nie ma żeby nie stykała się z selenoidem .to wszystko .Pzdr
  • Helpful post
    Dialta
    Level 19  
    Witam

Chdzi o poz. 7 i warto sprawdzić poz.9 - niczego nie zamawiaj jak rozkręcisz to zrozumiesz.A kol. Sebono dokładnie opisał jak to dzizała - powodzenia. pozatym jest 2 tematy w tej kwestji także powróć do nich napewno pomogą.

pozdrowienia w Nowym 2009 dla wszystkich.
    Goly313
    Level 10  
    Dziękuję, wreszcie zrozumiałem w czym rzecz.
    Idąc za radą znalazłem też podobny problem i Wasze odpowiedzi: minolta 2200 magicolor przesunięty wydruk.

Znalazłem wskazane elektromagnesy no i niestety gąbki wydają się być OK. Ani ich nie brakuje, ani nie są przesunięte (jak w tamtym przypadku). Są co prawda zbite ale izolację raczej utrzymują. Pstryknąłem im zdjęcia i zamieszczam poniżej.
    Pytanie co zrobić?
    Mogę prewencyjnie wszystkie gąbki przeciągnąć taśmą izolacyjną, jeśli nie będzie to zbyt wielkie lamerstwo...
    Albo, pierwszy i drugi (z poniższych) są identyczne - mogę je zamienić miejscami i zobaczyć, czy coś sie zmieni.
    Szkoda, że trzeba rozebrać 3 strony drukarki, żeby się do nich dostać (łącznie z wyjęciem elektroniki) i że nie można poobserwować jak działają, czy raczej, który nie działa... Więc potestować za dużo nie mogę, pytanie czy mogę to jakoś sprawdzić na rozkręconej drukarce albo potraktować wszystkie jednakowo (coś dokleić?) i złożyć z nadzieją, że się uda?

Synchroning Roller Solenoid (SL3) - 7 na zamieszczonym wcześniej rysunku:

Transport Roller Solenoid (SL2) - 9 na rysunku:

Second Image Transport Roller Solenoid (SL5) - 5 na rys.:

Fusing Paper Loop Solenoid (SL6) - 36 na rys.:
  • Helpful post
    sebono
    Level 23  
    Jeśli są zbite (kleją się na palcu) to owiń taśmą izolacyjną (zbicie się gąbki oznacza zużycie ) na pewno pomoże i sprawdź powinno działać bez zarzutu.
    Goly313
    Level 10  
    sebono, jesteś wielki !!!
    działa, czyli drukuje od samiutkiego początku.
    dziękuję Panowie za pomoc!

jeszcze muszę pomysleć, co za daleko popchnąłem, że obraz wydruku mam przesunięty o 0,5cm w lewo, ale to już mniej ważne.

dziękuję i pozdrawiam!
    maxx28
    Level 10  
    Ogrzeję kotleta.
    QMS 2300w gniecie papier (fotka poniżej).

Przeważnie jest to od 1 do 3 pierwszych stron po nagrzaniu.
    Papier nie zacina się - wychodzi harmonijka i przez chwilę wyrzuca komunikat :"błąd formatu papieru". Po czym przechodzi w tryb gotowości.
    Później już wszystko jest ok.
    Papier POL lux 80g/m2.

Czy przyczyną również może być ten selenoid ?
    Jeżeli tak , to czy możecie wytłumaczyć mi , jak się do niego dostać (co po kolei rozkręcić).
    Pozdrawiam
    Mariusz
    sebono
    Level 23  
    tak jest to selenoid. Musisz wyciągnąć transort papieru (najpierw wyciągasz elektronikę, potem z przodu szarą obudowę - taka wielka zaślepka :) żeby dostać się do śrub ). Wyciągasz czarny transport z wałkami i tam jest ten selenoid. Pzdr
    maxx28
    Level 10  
    Dzięki Sebono, jestem już po naprawie urządzenia. Drukarka ma się dobrze i nie gniecie już stron :)
    Pozdrawiam
    Mariusz