Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Phillips NCF-CR-21CN4462 brak kanałów tv kablowej

Greg_4 02 Jan 2009 13:45 2897 18
    Greg_4
    Level 13  
    Witam.
    Odbiornik już dość leciwy, ale wykorzystywany w drugim pokoju i to bardzo rzadko. Po ostatniej zmianie częstotliwości kanałów w UPC , nie mam możliwości zaprogramowania wielu z nich. Wyczytałem na forum , że to wina głowicy , nie obsługującej pasma S. Z godnie z dawanymi poradami ,odkurzyłem stary magnetowid , ale też nie daje rady z zaprogramowaniem tych samych kanałów. Jest z tego samego rocznika co telewizor :lol:
    I tu moje pytanie: jeżeli da rade wstawić do telewizora głowice, która będzie obsługiwać pełne pasmo , to jaką? Chodzi o konkrety typ, model.
    romanpawel4
    Level 11  
    Zakup głowicę z hiperband. Wylutuj starą i wez ją z sobą do sklepu RTV i tam wez takąm samom tylko z hiperband. ( A piszę ci tak dlatego , gdyż są rużne głowice do telewizorów i mają czasami inne wyprowadzenia ).
    lisek
    Service technician RTV
    Na tym ch, Ph NCF-FST (PHILIPS chassis NCF, 21CN4462)
    mozna wstawic TDQ-38H/S (np. z Funai МК7)
    * TDQ-38H/S (Hyperband) , 12V
    *powinna byc taka rozpiska pin"ów modułu tunera 7+1
    1-VHF
    2-VT
    3-VHF3
    4-AGC
    5-VHF1
    6-AFT
    7-V+
    8-IF
    * czyli kolejno: BU VT BH AGC BL AFT B+ IF

Sprawdz jaka obudowa > niska czy wysoka
    Greg_4
    Level 13  
    Dla jasności wrzucę zdjęcia:
    Wymiary to : 80x55 mm. Nie wiem co to za płytka przymocowana do głowicy , ale ładnych parę lat temu pojawiła się po naprawie jak śnieżył obraz.
    roman4
    Level 22  
    Witam , ta płytka co jest podlutowana do głowicy to jest fonia równoległa. Pozdrawiam.
    Greg_4
    Level 13  
    A jak zmienię głowice to musi ta płytka zostać?
    Która z głowic będzie pasować : Link , albo z tąd Link lub Link . jak zrozumiałem to mam teraz głowicę o symbolu UV-617 , ale nie wiem jaki ma być zamiennik z hiperbandem.
    Greg_4
    Level 13  
    Witam ponownie.
    Poszukiwania w sklepach spełzły na niczym. Sprzedawca z Nort.pl proponuje Link. Czy może ktoś potwierdzić , że wyprowadzenia UV618/E-256 są identyczne z moją UV617? Jeżeli tak , to potrzeba jakiejś regulacji czy wymiany elementów? Obydwie głowice są opisane w SE06/2001 str.49 . Może będzie ktoś tak dobry i porówna?
    roman4
    Level 22  
    Witam , NIE ,Ale niech koledzy się wypowiedzą , mi nawet wyprowadzenia nie pasują.
    Greg_4
    Level 13  
    Co do wyprowadzeń , to nie wszystkie muszą być potrzebne(czynne) , mogę obciąć.
    mirex
    Level 43  
    Weź przestań! Utnij jedno koło samochodu - będzie OK?

UV915 - w North za drogo, chyba dostaniesz taniej, poszukaj. Taniej sprzedają UV917 ale na niej może nie być pełnego pokrycia kanałów, trochę inny podział częstotliwości i jakieś skrajne mogą "uciec".

UV617 a UV617/E to całkiem inne głowice!
    Greg_4
    Level 13  
    mirex wrote:
    Weź przestań! Utnij jedno koło samochodu - będzie OK?

UV915 - w North za drogo, chyba dostaniesz taniej, poszukaj. Taniej sprzedają UV917 ale na niej może nie być pełnego pokrycia kanałów, trochę inny podział częstotliwości i jakieś skrajne mogą "uciec".

UV617 a UV617/E to całkiem inne głowice!

Miałem na myśli , że nie wszystkie wyjścia są podłączone w głowicy , a piny sterczą. Akurat przeglądałem wyprowadzenia UV915E i tam 4 piny są "nie podłączone" ,a widać na zdjęciach ,że wychodzą z głowicy.
    To jednak UV915 będzie pasowało zamiast mojej głowicy? Ma taki sam układ wyprowadzeń? Tylko przylutować i nic więcej? Dokładnie ten model:
    Link? To "E" na końcu nie przeszkadza?
    roman4
    Level 22  
    Witam, w tym link ta głowica może pasować , lecz mogą być inna kolejność wyprowadzeń. Pozdrawiam...
    Greg_4
    Level 13  
    No i się udało , choć za sprawą braku kompetencji pracownika North-a , przeciągnęło się w czasie. Przeprowadziłem "dochodzenie" w internecie i znalazłem takie materiały: Link oraz http://www.selteka.eu/pdf/KSH951.pdf i wydedukowałem , że wyjścia są te same co potrzebuje do swojego tv. Dokonałem zakupu dokładnie tej głowicy Link i mogę się cieszyć pełną paletą programów.
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
    Greg_4
    Level 13  
    Witam ponownie.
    Ponieważ problem pojawił się po wymianie głowicy , postanowiłem temat kontynuować. Zauważyłem , że na niektórych kanałach słychać szum połączony z syczeniem. Nie jest to wina operatora , bo na innym tv jest cicho. Coś muszę dostroić? Obraz jest porządku.
    Greg_4
    Level 13  
    Mirex, tv był kupony w Polsce jeszcze za dewizy , to ja nic nie przestrajałem. Masz na myśli tę płytkę co jest przylutowana do głowicy (pierwsze zdjęcie parę postów wyżej)? Dla jasności , fonia jest na wszystkich kanałach , ale na niektórych właśnie z lekkim szumem-świstem.
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    Przepraszam, zapomniałem o zdjęciach na początku stąd i pytanie głupie.
    Tak, chodzi o tą płytkę przylutowaną do głowicy. Ona jest jednak opracowana do TV kablowej. Możliwe jednak, że nigdy nie była idealnie dostrojona lub po prostu zestarzała się i trzeba by ponownie dostroić.
    Moim zdaniem to jej wina ale oczywiście przyczyny mogą być gdzie indziej. Możliwe, że korekty wymaga filtr 5322.
    Greg_4
    Level 13  
    Witam.
    Poprawiło się po dostrojeniu filtrem , tym najbliżej układu scalonego. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.