Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

disk boot failure insert system disk and press enter

MateuszCHUDY 02 Jan 2009 16:15 5698 2
    MateuszCHUDY
    Level 9  
    Witam! Opowiem od początku. Miałem problem, z komputerem - padła płyta główna. Przed wczoraj kupiłem drugą, używaną płytę Medion 7042 pod procesorem P4 2.8Ghz HT FSB 800. Dzisiaj wszystko zmontowałem w całość. Uruchamiam komputer i wyskakuje komunikat "DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER", no więc wsadziłem płytkę z WINDOWS'em XP i oczywiście komunikat "DOWOLNY KLAWISZ SPOWODUJE URUCHOMIENIE Z DYSKU CD". Odliczanie sie kończy i komputer jakby nigdy nic uruchamia sie i wszystko jest ok. Sprawdzałem ustawienia BOOT'owania w BIOS'ie no i zmieniałem konfiguracje, wyłaczałęm wszystko na DISABLED no i nic... Bawiłem się zworkami (DVD jest na oddzielnej taśmie niż HDD), robiłem różne konfiguracje i dalej nic... Wkońcu zresetowałem CMOS i dalej nic... Podkreślam, że nie wiem czego dotyczy ten problem dlatego umieszczam go w tym dziale! Komputer oczywiście formatowałem i dalej to samo! Dysk to Western Digital 80GB i jest sprawny, ponieważ przed dzisiejszym włożeniem go do komputera siedział w innym i wszystko było jaknajbardziej ok! Proszę o jakieś sugestie...
  • Helpful post
    bandzior19
    Level 15  
    Ustaw w BIOSie bootowanie z HDD jako pierwszego urządzenia. Spotkałem się już że w niektórych płytach przy ustawieniu CD/DVD jako pierwszego urządzenia i braku płyty w napędzie otrzymujemy taki właśnie komunikat.
    MateuszCHUDY
    Level 9  
    Szybka i bezbłędna odpowiedź, a z mojej strony głupie przeoczenie i tysiąc innych rozwiązań :) Punkcik dla kolegi, pozdrawiam i zamykam temat!