Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother HL-1040 problem z tonerem?

Przemyslaw 29 Mar 2004 20:06 1968 4
    Przemyslaw
    Level 28  
    Witam

Drukarkakiepsko juz drukowala i zaczela migac lampka DRUM. Toner byl na wykonczeniu wiec postanowilem go uzupelnic a ze na szybko nie moglem kupic tonera do brothera, to kupilem do panasonica. Zasypalem nim pojemnik i drukarka zaczela drukowac tragicznie, tzn. tlo jest szare, zas tresc blada, nawet w niektorych momentach wogole niewidoczna.
    Padla mysl, ze naswietlilem beben, ale nie rozbieralem go przeciez, wiec swiatlo padalo na niego przez waski pasek.
    Dopiero pozniej rozebralem calosc i umylem beben izopropanolem. Sytuacja sie nia zmienila.

Moje pytanie: czy to jest wina zastosowania niewlasciwego tonera? (Bezposrednio przed tym manewrem bylo o wiele lepiej) czy moze cos przy okazji skopalem?
    Czytalem cos na forum o resecie licznika bebna i pisza tam cos o jakiejs folii, ktora wklada sie w beben...
    Chcialbym tez zresetowac ten licznik ale nie wiem co to za folia (jakas specjalna?) gdzie ja zalozyc?
    Beben nie byl taki zly - pochodzil by jeszcze. Czy mogl sie naswietlic? Pracowalem w pomieszczeniu oswietlonym czterema swiietowkami (o ile ma to znaczenie).
    Prosze znawcow o pomoc...
    lord wiader
    Level 15  
    Człowieku masz auto z silnikiem benzynowym tankuszesz olej napędowy to czy silnik będzie ci idealnie pracował :))))))))???????? Bębna niczym nie czyść poprostu odkurz wymień toner na właściwy i będzie ok a problem resetowania licznika bębna był kilka razy poruszany jest tam u góry opcja szukaj:)))))))
    Alcedo
    Level 23  
    wydaje mi sie że po czyszczenio izopropanolem to bęben też juz jest do niczego.
    Bęben nie jest aż tak mocno czuły na światło, żeby pracować z nim w ciemni, po prostu wystarczy po wyjęciu włozyć go do czarnej (nieprzezroczystej) foli i dla pewności do szafy. Raczej nie został naświetlony, mogłes go co najwyzej uszkodzić tym izopropanolem,
    No i pozbądz się tego proszku od panasonica - bardzo dokładnie wyczyść pojemnik na toner.
    Mozesz użyc odkurzacza, tylko zeby zona tym samym odkurzaczem nie odkurzała domu :)
    Weź najlepiej jakiś stary.
    A bęben to najlepiej na sucho wyczyścić, miękką, bawełnianą ściereczką i żeby nie zostawiała paprochów - bardzo delikatnie
    Przemyslaw
    Level 28  
    Dzieki za porady. Napewno przydadza sie na przyszlosc. Tym izopropanolem to juz kiedys czyscilem :oops: - nic sie wtedy nie stalo. Coz za bledy sie placi :( Ale moze i teraz przezyl...
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    rozmawialem z serwisem autoryzowanym Brothera kiedys na temat tych drukarek... podchodzic do nich jak do jeza.. sa bardzo awaryjne beben czesto nie wytrzmuje trwalosci podanej przez producenta.. i dostawca nie uznaje na materialy eksploatacyjnej zadnej gwarancji... to tak na marginesie