Krok po kroku jak udostępnić internet poprzez skrosowany kabel sieciowy na systemach Windows XP Professional.
======================================================================================
= ARTYKUŁ NAPISAŁEM SAMODZIELNIE BEZ KOPIOWANIA CUDZYCH PRAC. ZRZUTY Z EKRANU TEŻ SĄ MOJEGO AUTORSTWA.
= JEŚLI CHCESZ SKOPIOWAĆ TEN ARTYKUŁ, ZAPYTAJ O ZGODĘ, TO NIC NIE KOSZTUJE ;]
======================================================================================
1. Co potrzebujemy?
- kabel sieciowy skrosowany
- kartę sieciową (na obydwóch PC)
- system Windows XP Proffesional (na obydwóch PC)
2. Skąd wziąć skrosowany kabel sieciowy?
W pierwszym lepszym sklepie komputerowym z serwisem bądź w sklepie elektronicznym
3. Ceny w przybliżeniu
- kabel sieciowy / Zależy od długości kabla i ile będą chcieli za robociznę. Osobiście za 2m kabla w sklepie LCI zapłaciłem ok. 6zł więc to nie jest majątek.
- karta sieciowa / w zależności od firmy i jakości ale myślę, że każdy komputer stacjonarny i laptop jest w nią wyposażony
(od 15zł można już kupić)
- Windows XP Professional (od ok. 500zł)
4. Rozwiniecie tematu.
#1 podłączamy skrosowany kabel sieciowy do dwóch PC, tzn do naszych kart sieciowych
#2 otwieramy "Połączenia sieciowe"
np. w taki sposób: "Start" > "Połącz z" > "Pokaż wszystkie połączenia"
#3 przypisujemy adres IP karcie sieciowej znajdującej się w komputerze, który będzie hostem (będzie udostępniał internet)
Najlepiej podać takie
IP 192.168.0.2
Maska podsieci powinna sama się wpisać ale podaję w razie problemów
Maska Podsieci 255.255.255.0
Można sobie także wpisać DNS'y, ja np. mam DNS'y Netii
DNS Preferowany: 213.241.79.38
DNS Alternatywny: 213.241.79.37
Zrzut obrazu ilustrujący #3 krok:
zdj.1
Oczywiście musimy te czynności potwierdzić klikając "OK" w 2 oknach
#4 Teraz musimy przyporządkować Automatyczne IP drugiej karcie sieciowej.
Wszystko robimy tak jak przy pierwszej tylko w ostatnim oknie zaznaczamy dwie opcje
- "Uzyskaj adres IP automatycznie"
- "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie"
Zrzut obrazu ilustrujący #4 krok:
zdj.2
Oczywiście musimy tą czynności potwierdzić klikając "OK" w 2 oknach tak jak w kroku #3
#5 Teraz gdy mamy przygotowane prawie wszystko powinna nam się wyświetlić chmurka na 2 PC, że Połączenie Lokalne jest aktywne.
Wyświetlą się one tylko wtedy gdy wszystko będzie dobrze zrobione :>
Takie dwa niebieskie monitorki powinny być na dwóch komputerach jak będzie wszystko OK i od niego będą te chmurki, o których wspominałem.
zdj.3
#6 W tej chwili będziemy udostępniać internet.
Te czynności wykonujemy na PC Hostującym.
Wchodzimy w modem (w moim przypadku), bezprzewodową kartę internetową bądź inne urządzenie, pod które mamy podłączony internet.
Ustawiamy wszystko jak na poniższych zrzutach z ekranu (zjd.4 i zdj.5)
zdj.4 - Tutaj pominąłem jeden krok, a mianowicie po kliknięciu 2x lewym u myszki musimy później kliknąć "Właściwości" i dopiero w tedy wyświetli się ten "przykład".
Następnie:
zdj.5
Wszystkie czynności akceptujemy klikając "OK", "Tak" albo "Zastosuj" w każdym z okien.
#7 Po wykonaniu tych czynności można zresetować nasze PC, a nawet jest to wskazane ;]
#8 TO JUŻ KONIEC
MAM NADZIEJĘ, ŻE WAM/CI POMOGŁEM ;]
Pozdrawiam. o/
!!. Uwagi i podpowiedzi!
- Internet będzie działał na drugim PC tylko wtedy gdy będzie włączony komputer Hostujący i będzie miał aktywne połączenie internetowe!
- Jeśli ktoś zapomniał włączyć karty sieciowe należy to zrobić, bo nie będzie możliwe wykonanie niektórych czynności! I nie będzie możliwe ustanowienie połączenia lokalnego.
- Pamiętaj, że to nie jest zwykły kabel sieciowy tylko SKROSOWANY!
Dla ambitnych którzy sami chcą zrobić...
zdj.6 - znalazłem na google
- Drugi PC może nie mieć internetu bo masz włączonego FireWall'a systemowego bądź źle skonfigurowanego swojego!
- To jest artykuł poświęcony udostępnianiu internetu, a nie plików! Wiec proszę nie pisać, że komuś nie wyświetlają się pliki z drugiego PC...
- Pamiętajcie, że to jest artykuł dla "zielonych" i starałem się wyjaśnić wszystko krok po korku.
- Jeśli coś źle wyjaśniłem albo coś źle napisałem PROSZĘ O POPRAWIENIE MNIE poprzez prywatną wiadomość na tym forum
, a ja dokonam aktualizacji artykułu.
- Czegoś nie rozumiesz? Masz jakiś dziwny problem? Śmiało napisz tutaj, jak nie ja to ktoś inny mam nadzieję, że w kulturalny sposób Ci odpowie na Twoje pytanie i wyjaśni co masz zrobić.
Od użytkowników:
1) Dostałem informację, że niektórzy mieli problem z automatycznym uzyskaniem IP i serwerów DNS na drugim komputerze.
- Jeśli i Ty masz taki problem to DNS wpisz taki sam jak w 1 przypadku, a IP np.:
* 192.168.0.3
* 192.168.0.4
* 192.168.0.5
= ARTYKUŁ NAPISAŁEM SAMODZIELNIE BEZ KOPIOWANIA CUDZYCH PRAC. ZRZUTY Z EKRANU TEŻ SĄ MOJEGO AUTORSTWA.
= JEŚLI CHCESZ SKOPIOWAĆ TEN ARTYKUŁ, ZAPYTAJ O ZGODĘ, TO NIC NIE KOSZTUJE ;]
1. Co potrzebujemy?
- kabel sieciowy skrosowany
- kartę sieciową (na obydwóch PC)
- system Windows XP Proffesional (na obydwóch PC)
2. Skąd wziąć skrosowany kabel sieciowy?
W pierwszym lepszym sklepie komputerowym z serwisem bądź w sklepie elektronicznym
3. Ceny w przybliżeniu
- kabel sieciowy / Zależy od długości kabla i ile będą chcieli za robociznę. Osobiście za 2m kabla w sklepie LCI zapłaciłem ok. 6zł więc to nie jest majątek.
- karta sieciowa / w zależności od firmy i jakości ale myślę, że każdy komputer stacjonarny i laptop jest w nią wyposażony

- Windows XP Professional (od ok. 500zł)
4. Rozwiniecie tematu.
#1 podłączamy skrosowany kabel sieciowy do dwóch PC, tzn do naszych kart sieciowych
#2 otwieramy "Połączenia sieciowe"
np. w taki sposób: "Start" > "Połącz z" > "Pokaż wszystkie połączenia"
#3 przypisujemy adres IP karcie sieciowej znajdującej się w komputerze, który będzie hostem (będzie udostępniał internet)
Najlepiej podać takie
IP 192.168.0.2
Maska podsieci powinna sama się wpisać ale podaję w razie problemów
Maska Podsieci 255.255.255.0
Można sobie także wpisać DNS'y, ja np. mam DNS'y Netii
DNS Preferowany: 213.241.79.38
DNS Alternatywny: 213.241.79.37
Zrzut obrazu ilustrujący #3 krok:

zdj.1
Oczywiście musimy te czynności potwierdzić klikając "OK" w 2 oknach
#4 Teraz musimy przyporządkować Automatyczne IP drugiej karcie sieciowej.
Wszystko robimy tak jak przy pierwszej tylko w ostatnim oknie zaznaczamy dwie opcje
- "Uzyskaj adres IP automatycznie"
- "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie"
Zrzut obrazu ilustrujący #4 krok:

zdj.2
Oczywiście musimy tą czynności potwierdzić klikając "OK" w 2 oknach tak jak w kroku #3
#5 Teraz gdy mamy przygotowane prawie wszystko powinna nam się wyświetlić chmurka na 2 PC, że Połączenie Lokalne jest aktywne.
Wyświetlą się one tylko wtedy gdy wszystko będzie dobrze zrobione :>
Takie dwa niebieskie monitorki powinny być na dwóch komputerach jak będzie wszystko OK i od niego będą te chmurki, o których wspominałem.

zdj.3
#6 W tej chwili będziemy udostępniać internet.
Te czynności wykonujemy na PC Hostującym.
Wchodzimy w modem (w moim przypadku), bezprzewodową kartę internetową bądź inne urządzenie, pod które mamy podłączony internet.
Ustawiamy wszystko jak na poniższych zrzutach z ekranu (zjd.4 i zdj.5)

zdj.4 - Tutaj pominąłem jeden krok, a mianowicie po kliknięciu 2x lewym u myszki musimy później kliknąć "Właściwości" i dopiero w tedy wyświetli się ten "przykład".
Następnie:

zdj.5
Wszystkie czynności akceptujemy klikając "OK", "Tak" albo "Zastosuj" w każdym z okien.
#7 Po wykonaniu tych czynności można zresetować nasze PC, a nawet jest to wskazane ;]
#8 TO JUŻ KONIEC

Pozdrawiam. o/
!!. Uwagi i podpowiedzi!
- Internet będzie działał na drugim PC tylko wtedy gdy będzie włączony komputer Hostujący i będzie miał aktywne połączenie internetowe!
- Jeśli ktoś zapomniał włączyć karty sieciowe należy to zrobić, bo nie będzie możliwe wykonanie niektórych czynności! I nie będzie możliwe ustanowienie połączenia lokalnego.
- Pamiętaj, że to nie jest zwykły kabel sieciowy tylko SKROSOWANY!
Dla ambitnych którzy sami chcą zrobić...

zdj.6 - znalazłem na google
- Drugi PC może nie mieć internetu bo masz włączonego FireWall'a systemowego bądź źle skonfigurowanego swojego!
- To jest artykuł poświęcony udostępnianiu internetu, a nie plików! Wiec proszę nie pisać, że komuś nie wyświetlają się pliki z drugiego PC...
- Pamiętajcie, że to jest artykuł dla "zielonych" i starałem się wyjaśnić wszystko krok po korku.
- Jeśli coś źle wyjaśniłem albo coś źle napisałem PROSZĘ O POPRAWIENIE MNIE poprzez prywatną wiadomość na tym forum

- Czegoś nie rozumiesz? Masz jakiś dziwny problem? Śmiało napisz tutaj, jak nie ja to ktoś inny mam nadzieję, że w kulturalny sposób Ci odpowie na Twoje pytanie i wyjaśni co masz zrobić.
Od użytkowników:
1) Dostałem informację, że niektórzy mieli problem z automatycznym uzyskaniem IP i serwerów DNS na drugim komputerze.
- Jeśli i Ty masz taki problem to DNS wpisz taki sam jak w 1 przypadku, a IP np.:
* 192.168.0.3
* 192.168.0.4
* 192.168.0.5