Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

bzdura z rozdzieleniem internetu i otwieraniem stron?

03 Sty 2009 11:20 1077 4
  • Poziom 2  
    witam
    nie jestem profesorem w dziedzinie wifi i podzialu lacza/konfigu sieci ale wydaje mi sie ze robie dobrze.


    otoz sprawa ma sie nastepujaco.

    mamy internet z kablowki i chcemy rozdzielic legalnie na 3 komputery po wifi:

    internet-->modem kablowy-->router wifi ap black-->3 kompy

    ----------------------------------------------------------------------------
    ustawienia w routerze:
    -ustawiam w setup wizardzie routera na tryb gateaway
    -wifi lan tryb jako AP,jako client jest niewidoczny,szyfr wep
    -wan tryb dhcp client(bo z kablowki mamy rozne ip zewnetrzne)
    -ustawienia wan, router pobiera z modemu i sa one ok
    -rozumiem ze w routerze, mam podac MAC WAN routera a nie modemu? a nie same zera
    -rozumiem ze w routerze ,mam podac MAC LAN routera ?a nie same zera
    -wifi lan w trybie dhcp z przydzielaniem adresow dynamicznie
    -ttl mam zawsze 113
    -pingi do wp.pl sa strasznie niskie 30-50ms


    i wszystko spoko.router dostaje parametry modemu ktory jest wpiety pod wejscie WAN routera.komputery podlaczaja sie do routera w tryb LAN wifi i dostaja rozne adresy z puli standardowej 192.168..... etc

    tylko nie rozumiem jednego???
    dlaczego 1/3 stron smiga z predkoscia swiatla(te popularne youtube,naszaklasa wp),1/3 otwiera sie ciezko i nie odczytuje niektorych obrazkow,1/3 stron nie odpala sie w ogole.???

    o co tu chodzi?moze zmienic jakies parametry????

    dodam ze interetowe lacze jest 12mb/1mb i smiga super przez sam modem kablowki czy nawet jak zrobie polaczenie przez router w trybie switch.
    mialem wczesniej inny router i robilem tak samo i bylo fajnie tylko ze tamten mial slaby zasieg dlatego postanowilem zmienic na nowy ?


    :cry:
  • Poziom 23  
    kolego, black ap z włączonym routowaniem pakietów i natem (tak jak u Ciebie) może mieć problem z przemieleniem takiego ruchu

    mac żadnych nie musisz wpisywać do routera jeśli masz internet z kablówki, same zera oznaczaja wartość domyślną

    z tego co wiem Black AP ze standardowym softem potrafi w trybie AP-APC obłużyć 15Mb ruchu, po włączeniu tryby gateway część czasu procesora jest zużywana na nat i routing więc prawdopodobnie twój Black jest przeciążony
  • Poziom 2  
    no wlasnie nie.
    nikt nic nie sciaga narazie wszystko jest w ramach testowania.i router na pewno przeciazony nie jest.
    tak to by wiekszosc stron chodzila slabo...

    ale nawet gdyby!! jestem caly dzien dzis sam i jedna strona zapieprza np youtube.pl.. wszystko dziala miod malina. klip 4minutowy laduje sie do konca w ok 10 sekund.a za chwile wylaczam ta strone i wlaczam gazeta.pl i slimaczy sie ze nie wiem co.

    za chwile wylaczam gazeta.pl i wlaczam naszaklasa i smiga strasznie szybko. dodam jeszcze ze speedtest.net wskazuje super parametry
    ping 70ms,dl 10mb,up 1mb

    nie wiem co sie dzieje?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    może któreś z łącz twojego operatora internetowego padło i z jedną z ogólnopolskich sieci szkieletowych masz dziś gorsze połącznie

    również dns twojeggo operatora może mieć jakieś problemy i wolniej odpowiadać na zapytania
  • Poziom 2  
    problem rozwiazny.a rozwiazanie bezsensu jak i problem w moim mniemaniu.pewnie gdzies tam przyczyna jest.otoz:
    -wlaczylem Qos na enabled
    -i zaznaczylem jakie pasmo dostaje od ISP czyli 12mb/1mb

    i hulaaaaa z predkoscia swiatla.na kazdym kompie.jak tylko odznacze to znowu problem z pierwszego postu sie pojawia


    dzieki za zainteresowanie :D