Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

stacja net803 problem z lutownicą

03 Jan 2009 14:34 924 3
  • Level 15  
    Witam, posiadam hot-air net803 i mam taki problem z lutownicą że nie mam stałej temperatury na grocie tylko cały czas
    wzrasta do prawie 500 C.
    Stacja ma rawie 6 lat i wszystko było ok.
    na pierwszy rzut wyglądało mi to na uszkodzony termistor w grzałce rozebrałem i opór termistora to jest około 3 ohmy .
    Zrobiłem test podałem 12v na grzałke i sprawdzałem opór termistora,
    im bardziej grzałka grzała tym opór sie zmniejszał czyli termistor niby działa.
    przemierzyłem elemęty sterujące na płytce wyglądają na sprawne.
    wiec co jest nie tak :
    czy opór termistora nie jest za mały na starcie 3ohmy.
    czy może uszodzony jest tyrystor bt137 na miernik jest ok.
    jest tam jeszcze trafko impulsowe które też może miezać ( zwarcie).
    czy któryś z kolegów miał poobny problem wszelkie sugestie mile widziane.
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    bt137 to triak.
    Sprawdź jego sterowanie i jego samego.
  • Level 15  
    wszystkie półprzewodniki sprawdziłem i są ok, triak podmienie na nowy bedzie pewne, zastanawia mnie jeszcze opór termistora 3 ohmy to nie wiem czy nie za mało
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Osobiscie zamiast termistora dałbym potencjometr 100 ohm, na wejście triaka ( sterujące) zapiąłbym oscyloskop i będzie jasne.
    Zmieniając rezystancję powinny się zmieniac impulsy sterujące triak.
    Jeśli się nie będą zmieniac to uszkodzenie w sterowaniu triaka.