Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG L1760TR wygasa monitor podczas oglądania filmów

adamsonow 03 Jan 2009 23:46 3920 7
    adamsonow
    Level 11  
    Witam
    Mam taki problem.
    Gdy oglądam film i jest ciemna scena czyli czarne przejście między scenami to monitor się wygasza i już nie pokazuje dalszej części filmu, dopiero pokazuje się obraz gdy wyłączę i ponownie włączę go.
    Taka sama sytuacja dzieje się w grach gdy leci filmik. Przy innych rzeczach działa ok.
    Podpowiedzcie Ludzie, co jest z nim nie tak, czy to sterowniki czy coś z monitorem. Kartę graficzną wykluczam, bo sprawdzałem na innej i było to samo.
    Z góry dzięki za pomoc.
    kolarz_26
    Level 15  
    Moim zdaniem zbyt mało podałeś informacji na temat posiadanego sprzętu, ponieważ nie moge oddzielić przyczyny samoczynnego wyłaczania się monitora od kwesti programowej i sprzętowej. Oto kilka pytan dla Ciebie: czy sterowniki monitora zainsalowanie są w systemie operacyjnym i jego nazwa jest wyświetlana we właściwościach ekranu, czy w czasie pracy monitora przekraczasz standardową rozdzielczość i częstotliwości, czy posiadasz markowy komputerowy zasilacz i jestrś w stanie udowodnić jego nienaganną pracę, czy napięcie zasilania sieciowego jest na stałbym posiemie (nie występują spadki napięć), czy sprzęt podłaczony jest do listwy przeciwprzepięciowej ze sprawnym bolcem, jakiej wersji sterownika karty graficznej używa twój komputer, czy monitor wyłącza się w czasie zmiany rozdzielczości.
    Proszę o odpowiedź całym zdaniem
    adamsonow
    Level 11  
    Witam
    Istotnie mało informacji udzieliłem już się poprawiam.
    Więc System WIN XP z SP3, Sterowniki Monitora Są zainstalowane z Dołączonej do niego płytki w menadżerze urządzeń monitor widnieje pod nazwą LG L1760TR (Digital).
    Karta graficzna NVidia GForce 8500 GT firmy Point Of View a sterowniki w wersji 163.75_forceware_winxp_32bit_international_whql ściągnięte ze strony NVidii (na innych wersjach było to samo (169.21_forceware_winxp_32bit_international_whql , 178.24_geforce_winxp_32bit_international_whql i wyższych). Na karcie GForce 420 było to samo.
    Monitor podłączony jest z kartą graficzną kablem DVI, ale na kablu VGA było to samo. Rozdzielczość w jakiej pracuje to 1024 na 768 z odświeżanie 75 Hz a max rozdziałki jaką mogę ustawić to 1280 na 1024. Przy zmianie rozdzielczości manualnie obraz na 2, 3 sekundy robi się czarny i wraca do wyświetlania obrazu.
    Zasilacz jest nówka firmy Tracer 4Life/ 450HF, ale na poprzednim było to samo.
    Zasilanie w Sieci jest stabilne nie zaobserwowałem spadków. Miernik pokazuje 228V.
    Komp, monitor są podłączone do listwy przepięciowej kupionej w biedronce tu jest link http://www.sunnyline.com.pl/oscommerce/catalog/product_info.php?cPath=28&products_id=91&osCsid=15afb0bd387fa52dfc7fb5ccba5f8a54.

Jak pisałem wcześniej objaw ten występuje tylko gdy oglądam film i to też zależy czy film ma jakieś ciemne przejścia między scenami lub przy scenach nocnych bo jeśli jest jasny to nie ma tego zjawiska no i jeszcze jak włączam jakąś gierkę i leci filmik oczywiście z ciemnym przejściem to obraz znika i pokaże się dopiero ja wyłączę i ponownie włączę monitor.

Myślę że odpowiedziałem wyczerpująco.
    kolarz_26
    Level 15  
    Zasilacze firmy Tracer 4Life/ 450HF nie cieszą się dużym zaufaniem. lecz ceną. Moim zdaniem obowiązkowo wymieniłbym go Chiefteca 450 W, ponieważ już Chieftec 360 W ma lepsze parametry od Tracera 450 W Szczegóły http://www.allegro.pl/item515732002_tracer_hell_fire_super_cichy_450w_gw_3lata_wys24.html" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >Link. Wstrzymaj się z wymianą zasilacza i skup na poniższej wskazówce.
    W celu wyeliminowania przyczyn programowych od strony akceleracji sprzętowej 3D i 2D wykonaj test stabilności monitora w natywnej (1280 x 1024) rozdzielczości a dla trybu awaryjnego w oferowanej przez Windows. Ściągnij z internetu program Aida32 wersję 3.93. Zainstaluj ją, potem uruchom komputer ponownie, przejdź do menu głównego i kliknij na słowo "Wtyczka" i dalej na "Aida32 Monitor Diagnostic". Przed ostatnim krokiem będzie otworzenie zakładki "Generic Test" i na końcu uruchomisz "Stability Test". Zrobisz to w trybie awaryjnym systemu Windows i normalnym. Ostrzegam, abyś miał w pogotowiu klawisz "Esc" gdyby monitor nie chciał się włączyć. Test ma na celu, jak sam nazwa wskazuje) sprawdzenie stabilności działania zimnego sprzętu dla pozbycja się wpływu termicznego czynnika.
    Jeśli monitor się wyłączy a nie dysponujesz innym w celu potwierdzenia objawów), to wiedź, że często wysychają kondensatory elektrolityczne w monitorach LCD. Ponadto przypatrz się kablowi od monitora czy wszystkie piny mocno trzymają we wtyczce.
    tiggerek1982
    Level 15  
    moim zdaniem najpierw sprawdź sam monitor u znajomego lub laptopie czy czym kolwiek innym by mieć pewność ze to nie on. a sama grafika lub jej wadliwe sterowniki (co najbardziej wydaje mi się prawdopodobne) w drugiej kolejności .Daj znać jak już sprawdzisz sam LCD-ek .
    adamsonow
    Level 11  
    Witam
    Zrobiłem jak mi polecono, przetestowałem Aidą32 monitorek.
    Zrobiłem test stabilności mrygał na przemian, to na czarno, to na szaro.
    Następnie wykonałem wszystkie dostępne testy monitora i na teście Color Test w zakładce BLACK SOLID FIL pokazywała się czarna plansza testowa i po kilku sekundach monitor się wygaszał identycznie jak na filmach z ciemnymi scenami.
    Może jakieś inne wnioski się Wam nasuwają?
    kolarz_26
    Level 15  
    Po przeprowadzonych testach mam pewność, że wyłączanie monitora nie jest spowodowane słabym zasilaczem komputerowym. Nie rozwiązałem kwestii sterownika karty graficznej i jej samej, ponieważ internetowy, kolego nie wspomniałeś o teście monitora LCD programem Aida 32 w trybie awaryjnym systemu Windows, w (niskiej), oferowanej przez Windows rozdzielczości.

Spiesz się z odpowiedzią bo pewien moderator ma ochotę zablokować mój profil na tym forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5962176#5962176 , które jest z tego znane.
    adamsonow
    Level 11  
    Witam ponownie
    W trybie Awaryjnym fakt nic nie wspomniałem dysz go jeszcze nie wykonałem.
    Ale odkryłem fakt że po zresetowaniu ustawień monitora czyli przywrócenie do ustawień fabrycznych i wszystko działa ok., jak na razie.
    Ale test w trybie awaryjnym wykonam jak tylko znajdę więcej czasu i dam znać.
    Pozdrawiam.