Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alfa romeo 146 1.4 boxer 1997r +gaz

bosshugo 04 Jan 2009 13:21 3022 2
    bosshugo
    Level 2  
    WITAM.
    2 miesiące temu kupiłem alfe. w sylwestra zaczęły mi się wystrzały z kolektora ssącego.
    pewien mądry diagnosta zlecił mi wymianę świec i przewodów, tak też zrobiłem założyłem i przewody i świece Boscha (myślę że nie jest to najgorsza firma) okazało się że jedna świeca była nadpalona a przewody rozleciały mi się w rękach w momencie demontażu.
    po tej wymianie silnik nie pracuje tak jak powinien. na biegu jałowym rzuca silnikiem jakby nie palił na któryś garnek. ale każdą świece sprawdzałem po kolei każda daje iskrę. nie wiem co jest grane. sprawdziłem podciśnienia sprawdziłem czy nie łapie lewego powietrza na ssącym. niewiem mam już teki mętlik że nie wiem co mam robić??
    może mi ktoś coś podpowie??
    nie wiem czy przewody zapłonowe nie są zamienione??
    ja zmieniałem je pojedynczo także małe szanse abym je zamienił
    ale może poprzedni właściciel??
    może ktoś ma schemat podłączenie tych kabli??
    proszę o pomoc
    mar400
    Level 12  
    1.4 boxer to bardzo marny silnik w alfie, prawdopodobnie skończyły się już walki rozrządu - bardzo szybko się wycierają w tym silniku, trzeba podjechać do mechanika. Jeśli to walki to będziesz miał spory koszt, bo od razu trzeba wymienić 4 sztuki w dwóch głowicach..
    bosshugo
    Level 2  
    dziękuje za zainteresowanie sprawą i szybką odpowiedź. Możliwe jeśli to któryś wałek że tylko na jednym kotle jest takie marne ciśnienie??
    sprawdziłem wczoraj wieczorem cisnienie na kotłach
    na 3 jest między 6.5/7.5
    na 1 niestety tlko jeden :cry:
    myśle nad szlifem głowic wymianą zaworów? tylko zastanawiam sie czy tak naprawde warto??
    jeżeli miałbym jeszcze wymienić wałki rozrządu i znając życie w trakcie roboty wyjdzie coś jeszcze to pewnie będe musiał włożyć ze 3tysia??

Proszę zamieszczać tematy w odpowiednio do tego przygotowanych działach forum , mechanika nie w dziale elektronika. Czytaj regulamin. Michu10