Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kłopot z uruchomieniem ECS K7VTA3 rev:2.0

Edivaren 04 Jan 2009 20:26 885 7
  • #1
    Edivaren
    Level 10  
    Witam.
    Po zmianie wentylatora komputer po 2-3 sekundach wyłącza się. Płytę główną mam taką samą i jak widać w powyższym manualu nigdzie nie ma opcji kontrolowania obrotów wentylatora. Kurczę, musi być jakiś sposób, przecież nie będę wymieniał całego mobo żeby móc delektować się ciszą z chłodzenia.

    Pozdrawiam.

    Moderated By K!lleR:

    Temat wydzielony z archiwum.

  • #2
    mat_ed
    Level 43  
    Sprawdź czy aby na pewno dobrze podłączyłeś ten wentylator. Na chwilę obecną rozumiem,że sytuacja przedstawia się następująco: uruchamiasz komputer, ten chwile pracuje po czym się wyłącza? Napisz nam jaki masz zasilacz -marka i moc.
  • #3
    Edivaren
    Level 10  
    Kurczę, Moderator wydzielił mojego posta z dość starego tematu który odświeżyłem. Przepraszam za całe zamieszanie.

    Więc wyjaśniam jak wygląda sytuacja: Chciałem wymienić stary wentylator który chłodzi procesor (i to w bardzo głośny sposób) na coś bardziej przyjemnego dla ucha. Kupiłem więc Zephyra silentium 60mm. Jednak po podłączeniu go w gniazdo 3pin i uruchomieniu komputera ten wyłącza się po 2-3 sekundach. Wentylator jest sprawny, ponieważ po podłączeniu do molexa dmucha prawidłowo. Na próbę podpiąłem też jakiegoś innego wolnoobrotowego Revoltec'a, próbowałem także wystartować komputer bez żadnego chłodzenia i sprawa wygląda tak samo.

    Niestety w BIOSie nie ma żadnej funkcji kontrolowania wentylatorów. Tutaj znajduje się manual do mojego mobo.
  • #4
    K!lleR
    Level 39  
    Czy ze starym wentylatorem wszystko jest w porządku?
  • #5
    Edivaren
    Level 10  
    Tak, ze starym wentylatorem komputer uruchamia się bez żadnych problemów.
  • #6
    Makro1993
    Level 26  
    Ten nowy wentylator ma wtyczkę 4 czy 3 pin?
  • #7
    Edivaren
    Level 10  
    Wtyczka 3-pin, taka sama jak stary wentylator. Próbowałem również podłączać w gniazdo "CaseFan1" niestety bez efektu.
  • #8
    bielak01
    Level 11  
    to napewno procesor sie przegrzewa. Tym bardziej ze jak mowisz bez wentylatora jest to samo - a paste na procesor masz zalozona?