Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czy lepiej kupić dobry TV crt czy dopł. do LCD (sygn SD C+)

JaMarcin 04 Jan 2009 20:42 2945 10
    JaMarcin
    Level 10  
    witam,
    mam cyfrę+ SD i planuję kupno telewizora 32 cale. zastanawiam się czy warto inwestować w LCD czy nie lepiej w jakąś 100Hz crt. Używkę z wyższej półki np.SONY KV-32FX68K trinitron, albo PHILIPS 32PW9528/12 matchline.
    Proszę o radę i opinie na temat, czy warto płacić za LCD i czy będzie to miało przekład na lepsza jakość obrazu...?
    PS. Jeżeli chodzi o większą ilość potrzebnego miejsca na CRT to nie ma dla mnie znaczenia
    z góry dzięki
    MC
    kaczmarj
    Level 24  
    Najlepiej kupić dobrą plazmę. Polecam Panasonica. Nie piszesz jaki koszt max ma być tego TV. Plazma panasonica to koszt ok 2000 zł za 37". Następna uwaga to -NIE MA ZBYT DUŻEGO TELEWIZORA. Jeśli jakość obrazu jest dobra to odległość z jakiej można oglądać jest naprawdę niewielka. Dla plazmy przyjęto 2x przekątną lub 3x wysokość TV.
    jaja ture
    Level 15  
    JaMarcin wrote:
    Używkę z wyższej półki np.SONY KV-32FX68K trinitron, albo PHILIPS 32PW9528/12 matchline.

Od kiedy to sony jest telewizorem z wyższej półki ?:) Ja zdecydowanie wybrałbym philipa choć w nim też kineskopy padają,ale co teraz nie pada. LCD to dupa. Na monitor dobry ale nie na telewizor. Plazma może być ale też ma swoje wady wynikające z zasady działania i wbrew pozorom oglądanie plazmy z tak bliska jak kolega wyżej napisał może męczyć wzrok. No i są bardziej awaryjne, ale to mnie akurat cieszy :)
    janusz99
    Level 11  
    O czywiście że LCD . Będziesz miał lepsze kolory na LCD a przy odbiorze programów nadawanych cyfrowo zobaczysz jaka jest różnica między
    telewizorem zwykłym a LCD
    AxelNext
    Level 38  
    Janusz wrote:
    No tak te kolorki w LCD, bajka... - szczególnie ta czerń szaro-bura :D
    Taaa i popatrz sobie na SHOGUN'a jak NINJA w nocy atakują :lol:
    janusz99
    Level 11  
    Quote:
    No tak te kolorki w LCD, bajka... - szczególnie ta czerń szaro-bura

Nie którzy tutaj mają chyba problemy ze wzrokiem .
    jaja ture
    Level 15  
    janusz99 wrote:

Nie którzy tutaj mają chyba problemy ze wzrokiem .

No mają, ale jak mają to niech chociaż bzdur na forum nie piszą.

janusz99 wrote:
    O czywiście że LCD . Będziesz miał lepsze kolory na LCD a przy odbiorze programów nadawanych cyfrowo zobaczysz jaka jest różnica między
    telewizorem zwykłym a LCD

Bzdura w całości. Cyfrowo nie oznacza z urzędu lepszej jakości. Pisałem o tym i nie mam zamiaru się powtarzać. O czerni i kątach widzenia też Żyj sobie w nieświadomości. Albo jest jeszcze inna opcja: twój poprzedni zwykły telewizor to rubin714p.
    JaMarcin
    Level 10  
    chyba zostanę na razie przy CRT, przynajmniej do czasu upowszechnienia sygnału HD.
    Proszę więc o wasze opinie dotyczące, na jaki model TV CRT się zdecydować? które są z wyższej półki
    z góry dziękuje za Wasze posty
    pozdr
    AxelNext
    Level 38  
    PHILIPS 32' 100Hz Pixel PLUS lub Pixel PLUS 2