Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trzy ciekawe problemy (Teoria Obwodów)

04 Jan 2009 20:44 2133 8
Nazwa.pl
    Anonymous
    Anonymous  
  • Nazwa.pl
    Aleksander_01
    Level 42  
    Może coś takiego do pierwszego problemu.
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    Krzysio74
    Level 16  
    Pierwszy problem rozwiązałbym podobnie, (tak tylko przez chwilę nad nim myślałem nie zajmowałem się optymalizacją. Przyjąłem że układ będzie symetryczny i przełączanie będzie przy prądzie 1A. Spróbuje to opisać źródło prądowe 1A, rezystor 1Ω a następnie te dwie gałęzie diodowe przeciwrównoległe i w nich źródła prądowe o wartości 1A, ale przeciwnie do prądu w danej gałęzi, czyli w jednej +1A a w drugiej -1A.Tak, aby w ujemnej gałęzi suma wynosiła 0A, a w dodatniej 2A (prąd ten ma znosić prąd w układzie, gdyż dopiero dalsze zwiększanie prądu powoduje odkładanie napięcia).
    Co do drugiego, to wydaje mi się, że licznik rozkłada się na iloczyn czynników s i (s+a), ale już w tym momencie nie kojarzę teorii

A ten trzeci załącznik nie działa. ;)
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Krzysio74
    Level 16  
    tak to na szybko w paincie
    ale mimo wszystko wypadałoby sprawdzić :)
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Krzysio74
    Level 16  
    a w trzecim problemie, to impedancja 500Ω ( a nie 5kΩ), faktycznie nie ma przesunięcia fazowego między U a I, ale nie ma też przenoszenia składowej stałej.

Dodano po 4 [minuty]:

ale chyba jednak tak będzie lepiej. :D
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Fukurokage wrote:
    Problem pierwszy - zaproponuj realizację dwójnika o przedstawionej charakterystyce.

Problem ten próbowałem wielokrotnie rozwiązać, ale bez powodzenia (albo popełniam błąd w rozumowaniu, albo źle to przedstawiam). Moim zdaniem realizacja tego dwójnika powinna zawierać dwie diody (umieszczone równolegle, przeciwnie względem siebie - wtedy jedna gałąź tego obwodu będzie tworzyć część wykresu dla u<0, druga zaś dla u>0), dodatkowo w drugiej gałęzi (dla diody ustawionej by przewodziła dla u>0) powinno znaleźć się źródło prądowe I=2A (by przesunąć punkt "startu" funkcji o 2 jednostki w górę), po złączeniu się gałęzi w jedną powinien znajdować się jeszcze rezystor R=1Ω.

Prosiłbym o sprawdzenie i przedstawienie poprawnej realizacji, bym mógł zobaczyć co robię nie tak.
    Zadanie banalnie - wystarczy dobra znajomość Podstawowych Praw Elektrotechniki - a więc dwa Prawa Kirchhoffa i Prawo Ohma. Do realizacji potrzeba trzech rodzai elementów - a jakich (i ich ilości) nie podam ... :!: :idea: :cry: ...to zadanie jest zbyt proste, by odbierać przyjemność jego rozwiązania autorowi tego tematu ... :D
    Proszę przedstawić tu swoje rozwiązanie w postaci schematu, ponieważ słowny opis jest wieloznaczny.
    Poza tym, to "postawienie" obrazka w BMP o 'wadze': 45 752 222 bajtów na jakimś egzotycznym serwerze to chyba spora przesada - jest do tego na tym forum opcja: Dodaj obrazek ! ! !

Fukurokage wrote:
    Problem drugi - realizacja impedancji o zadanym równaniu.

Co do tego zadania - wiem o istnieniu metody pracochłonnej, ale dającej 100% pewności rozwiązania - niestety, z braku wiedzy matematycznej (głównie w dziedzinie analizy zespolonej, ressiduum i spółka), nie mogłem z niej skorzystać. Dlatego też "dobrałem się" doń algebraicznie.
    Niestety, ale tylko słyszałeś, że "dzwonią" tylko nie wiesz w którym to "kościele" ... :cry: ... w Elektrotechnice Teoretycznej nazywane jest to Syntezą Obwodów Liniowych i na pewno w dziedzinie zespolonej pulsacji s - Postać Operatorowa - nie potrzeba tu liczyć residuum funkcji, wystarczy tu znajomość liczenia granicy funkcji jednej zmiennej - a tego to powinni nauczyć już w szkole średniej.
    Natomiast bez rachunku na liczbach zespolonych obyć się nie można.
    Wystarczy wiedzieć o Strukturach Kanonicznych Fostera i Cauera.
    Wujek Google Twoim przyjacielem, skoro porządny Podręcznik do Elektrotechniki Teoretycznej to dla Ciebie archaiczny przeżytek, zobacz np.: TAM i TAM.

Fukurokage wrote:
    Pierwsze podejście - mnożę obustronnie przez mianownik, otrzymując równość wielomianów, gdzie po prawej stronie nie są mi znane współczynniki (zmieniam współczynnik 1/sC zgodnie z tym, że 1/j to -j). Z równości wielomianów (wielomiany są równe, gdy ich współczynniki są równe) otrzymuję układ równań, którego rozwiązaniem są wartości elementów RLC: R=2kΩ L=1mH C=1µF. A impedancja jest sumą połączony szeregowo elementów RLC.

Drugie podejście - przekształcam algebraicznie licznik:
    s^2+4s+1=s^2+2s+1+2s=(s+1)^2+2s
    Przedstawiam otrzymany ułamek jako sumę dwóch ułamków o tym samym mianowniku (s+1), co daje mi postać impedancji:
    s+1+2s/(s+1)
    Następnie rozważam każdy kolejny element tej sumy jako pewien element:
    s - przedstawiam jako cewkę o indukcyjności L=1mH,
    1 - przedstawiam jako opór o rezystancji R=1kΩ,
    2s/(s+1) - jako równoległe połączenie cewki i oporu: L=2mH, R=2kΩ,
    elementy te zaś połączone są szeregowo.

Nie wiem czy którekolwiek z tych rozwiązań są poprawne, byłbym wdzięczny za sprawdzenie i ewentualne poprawne rozwiązanie.
    Patrz wyżej, i nie dorabiaj tu swojej "teorii" skoro inni już to dawno zrobili ... :idea: :D ...i na dodatek poprawnie pod każdym względem ! ! !

Fukurokage wrote:
    Problem trzeci - zaproponować realizację dwójnika dla podanych parametrów prądu i napięcia

Na to zadanie nie znalazłem niestety żadnego sposobu, który mógłbym tutaj przedstawić. Jedyne do czego doszedłem to dwa fakty:
    R=5kΩ oraz zauważenie, że nie ma przesunięcia fazowego pomiędzy u, a i.
    Obrazek do tego problemu mi nie otwiera się:
    [URL=http://odsiebie.com/pokaz/1254694---5ad0.html][img]http://odsiebie.com/thumb.php/123110045338.jpg[/img][/URL]
    patrz uwaga moja wyżej, więc nic więcej nie napiszę.

Fukurokage wrote:
    Za wszelką pomoc w zadaniach tutaj przedstawionych serdecznie dziękuję.
    Zamiast "liczyć na pomoc" i dziękować - czytaj: "zabierzemy się i zróbcie to za mnie", znacznie lepiej będzie jak "przysiądziesz portek" i poznasz porządnie te zagadnienia od strony teoretycznej, a wtedy okażą się one banalne ... :idea: :D
    Zobacz też Regulamin pkt. 16.

Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    Fukurokage wrote:
    [ ... ]

Problem trzeci - zaproponować realizację dwójnika dla podanych parametrów prądu i napięcia

Na to zadanie nie znalazłem niestety żadnego sposobu, który mógłbym tutaj przedstawić. Jedyne do czego doszedłem to dwa fakty:
    R=5kΩ oraz zauważenie, że nie ma przesunięcia fazowego pomiędzy u, a i. [ ... ]

Ostatnio zmieniony przez Fukurokage dnia 05 Sty 2009 07:30, w całości zmieniany 2 razy

Nie ośmieszaj się na publicznym forum ... :!: :idea: :cry: ... wystarczy chwila pomyślunku - o rzetelnej wiedzy z Elektrotechniki Teoretycznej już nie wspomnę - jest to połączenie (a jakie to dochodź sobie sam) dwóch podstawowych elementów liniowego i stacjonarnego obwodu elektrycznego.
    Tyle mojej podpowiedzi ... :idea: :D ...co i tak uważam, iż wyrządziłem Tobie tą podpowiedzią "Niedźwiedzią Przysługę" ... :cry: