Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Ariston ALS948TX zatrzymuje się programator

jacek2408 05 Jan 2009 14:13 3484 10
    jacek2408
    Level 10  
    W mojej pralce model jak wyzej zatrzymuje sie programator. Chciałbym sie upewnić czy to na 100% jest wada programatora czy moze być jakaś inna przyczyna.
    toudikat
    Level 19  
    Napisz coś więcej...np. po jakiej czy na jakiej funkcji

czego nie robi
    Rysiek 19
    Level 18  
    Bardzo ważne-sprawdz,czy grzeje wodę.
    jacek2408
    Level 10  
    wszystko w niej działa, to zatrzymywanie jest nieregularne. czasem przejdzie cały program a czasem stanie, po prostu pralka milknie, zatrzymuje sie ten silniczek od programatora i wszystko stoi. jak sie pokrętłem delikatnie da do przodu to załapuje i działa dalej. ale też nie zawsze czasem trzeba cały obrót zrobić. najczęsciej zaprzymuje sie na płukaniu
    Rysiek 19
    Level 18  
    To masz do wymiany silniczek programatora,albo cały programator.
    jacek2408
    Level 10  
    tego sie spodziewałaem ale wolałem sie upewnić. czy ktos wie gdzie moge kupić taki programator za rozsądna cene??
    Zbych034
    Level 39  
    Wymiana samego silniczka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza do wykonania.
    jacek2408
    Level 10  
    Wydaje mi się ze sam silniczek jest sprawny, że to programator nie podaje na niego napięcia, bo jak wytłumaczyć fakt , gdy po zatrzymaniu się programatora delikatne przekręcenie pokrętła ( nawet nie o jeden "przeskok ząbka") i silniczek rusza i pranie jest kontynuowane
    jacek2408
    Level 10  
    Byłem w serwisie po ten programator a tam facet pyta sie czy jestem pewiem ze to programator bo one sie nie psują. wiec zaczełem sie ponownie zastanawiać i badać pralke. i mam kolejna obserwację. ze to zatrzymywanie nie jest losowe ( tak mi zona zeznawała) zatrzymuje si ew jednym konkretnym miejscu. po zakończeniu przedosatniego płukania, programator przekręca sie i zamiast wypompowac wodę wszytko milknie. jak sie go delikatnie pchnie do przodu ( nie przeskakujac o zabek) zaczyna pracowac jego silniczek. ale dalej nic sie nie dzieje. dopiero po przeskoczeniu kolejnego zabka zaczyna znowu brac wodę i spokojnie kończy płukanie ..wirowanie . czy ktos moze mi to wyjasnić??
    User removed account
    User removed account  
    jacek2408
    Level 10  
    jak silniczek staje nie ma an nim napięci a. na pompie nie sprawdzałem ale pewno tez nie . bo w innych punktach programu pompa pracuje bez problemu. po tym zatrzymaniu nawet j a "uruchomię ' programator to do następnego przeskoku programatora wszystko jest martwe . pompa beben ....