W mojej pralce model jak wyzej zatrzymuje sie programator. Chciałbym sie upewnić czy to na 100% jest wada programatora czy moze być jakaś inna przyczyna.
wszystko w niej działa, to zatrzymywanie jest nieregularne. czasem przejdzie cały program a czasem stanie, po prostu pralka milknie, zatrzymuje sie ten silniczek od programatora i wszystko stoi. jak sie pokrętłem delikatnie da do przodu to załapuje i działa dalej. ale też nie zawsze czasem trzeba cały obrót zrobić. najczęsciej zaprzymuje sie na płukaniu
Wydaje mi się ze sam silniczek jest sprawny, że to programator nie podaje na niego napięcia, bo jak wytłumaczyć fakt , gdy po zatrzymaniu się programatora delikatne przekręcenie pokrętła ( nawet nie o jeden "przeskok ząbka") i silniczek rusza i pranie jest kontynuowane
Byłem w serwisie po ten programator a tam facet pyta sie czy jestem pewiem ze to programator bo one sie nie psują. wiec zaczełem sie ponownie zastanawiać i badać pralke. i mam kolejna obserwację. ze to zatrzymywanie nie jest losowe ( tak mi zona zeznawała) zatrzymuje si ew jednym konkretnym miejscu. po zakończeniu przedosatniego płukania, programator przekręca sie i zamiast wypompowac wodę wszytko milknie. jak sie go delikatnie pchnie do przodu ( nie przeskakujac o zabek) zaczyna pracowac jego silniczek. ale dalej nic sie nie dzieje. dopiero po przeskoczeniu kolejnego zabka zaczyna znowu brac wodę i spokojnie kończy płukanie ..wirowanie . czy ktos moze mi to wyjasnić??
W momencie jak zatrzyma sie, sprawdz czy na silniczek podawane jest napiecie.Jezeli ma wypompowywac wode to czy podaje rowniez na pompe 230V ale wyglada to na uszkodzenie programatora.
jak silniczek staje nie ma an nim napięci a. na pompie nie sprawdzałem ale pewno tez nie . bo w innych punktach programu pompa pracuje bez problemu. po tym zatrzymaniu nawet j a "uruchomię ' programator to do następnego przeskoku programatora wszystko jest martwe . pompa beben ....