Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

Piotrek992 05 Sty 2009 20:09 4753 7
  • #1 05 Sty 2009 20:09
    Piotrek992
    Poziom 16  

    Oryginał:
    Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

    Płytka:
    Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

    Schemat:
    Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

    Mój SHIT:
    Całość:
    Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

    Płytka:
    Dlaczego to nie działa: przedwzmacniacz na 2 tranzystorach

  • #2 05 Sty 2009 20:18
    jony
    Specjalista elektronik

    Może zmierz napięcia, jakie panują na elektrodach tranzystorów. I jakim napięciem zasilasz ten układ?

  • #3 05 Sty 2009 20:23
    Piotrek992
    Poziom 16  

    18V, próbowałem też na innych tranzystorach, dlatego aktualnie wlutowanie są C945, ale moge z powrotem dać stare, bo ich nie spaliło przy testach.

  • #4 05 Sty 2009 20:35
    jony
    Specjalista elektronik

    No to miernik w rękę przełączony na 20V i wykonaj pomiary napięć miedzy GND (masą) a trzema elektrodami tranzystorów.

  • #5 05 Sty 2009 21:11
    Piotrek992
    Poziom 16  

    Na jednym tranzystorze ( przy 20V zasilania):
    18.5
    12.2
    11.5
    Na drugim:
    2.7
    3.4
    9.4

  • #6 05 Sty 2009 21:26
    jony
    Specjalista elektronik

    18.5 - Kolektor
    12.2 - Baza
    11.5 - emiter
    Na drugim:
    2.7 - Emiter
    3.4 - baza
    9.4 - kolektor

    Tak to ma być ?

  • #7 05 Sty 2009 21:41
    Piotrek992
    Poziom 16  

    Kurde, zapomniałem jak to jest, ale jest tak:
    Jak liczysz od lewej, z tej strony co jest spłaszczone, to 1 nóżka z lewej ma największe napięcie ( chyba emiter ), druga troche mniejsze ( baza ) i ostatnia najmniejsze ( chyba kolektor ).

  • #8 25 Sty 2009 12:17
    Piotrek992
    Poziom 16  

    Już chyba wiem co jest grane: te tranzystory C945 mają odwrotną kolejność nóżek ( baza, kolektor, emiter [chyba w takiej kolejności] ) więc nie będzie na nich działał. Źle założyłem te tranzystory C547B, bo powinno chodzić. Zamienię odwrotnie nóżki i powinno chodzić. O rezultatach napisze ;)

    ===================================================================
    Wymieniłem te tranzystory na BC550 i działa !!!

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME