Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bezprzewodowy internet nie dziala!!

Ela12345 05 Jan 2009 22:32 26540 31
    Ela12345
    Level 10  
    Witam, widzialam juz podobny temat i probowalam sie do niego dopisan, no ale nie wiem czy juz mnie ktos znajdzie.

Mam problem z moim polaczeniem przez modem bezprzewodowy. Jesli kabelek mam podlaczony to dziala, a jak go odepne to nie. Komputer podaje mi, ze lacze dziala dobrze i ma wysoka jakosc. Ale internet w komputerze nie dziala.
    Niestety nie znam sie na komuterach i nie zrzmialam wszystkich odpowiedzi, na podobny temat. Ktos prosil aby podac wiecej informacji po wpisaniu cmd i dalej szukaniu IP. Wyswietlilo mi sie cos takiego:
    (ang):
    IP routing enabled ......No
    Wins proxy enabled ....No

Ethernet NIC
    Dhpc enabled...yes
    autoconfiguration enabled ...yes
    .
    Ethernet Wireless :
    Dhcp enabled ...no

Dodam, ze sama wpisalam do bezprzewodowego lacza IP, kiedy internet mi nie chcial dzialac, a taka znalazlam instrukcje w pomocy. Trzy ostatnie cyfry w adresie wpisalam wymyslone - czy to dobrze??
    Reszte skopiowalam z instrukcji, czyli: subnet mask, default gateway i preferred DSN server
    Bardzo prosze o pomoc, bo sama probuje wszystkiego w ciemno, gdyz sie na tym nie znam i juz nie wiem czy czegos nie namieszalam.

znalazlam tez cos w odpowiedziach o DHCP, gdzie takie cos jest i czy to mam tez wylaczyc?? I jak?
    Z gory dziekuje za pomoc
    shadow0013
    Level 34  
    Napisz jaki to komputer, jaki system operacyjny i jaki modem bezprzewodowy, na jakim kanale jest ustawiony modem.
    yaiba
    Level 22  
    Z komunikatu wynika, że dhcp na karcie wifi jest wyłączone.

Wejdź na połączenia sieciowe i tam wybierz właściwości karty bezprzewodowej i zaznacz automatyczne pobieranie adresów IP oraz adresów DNS.

Jeżeli router/modem ma włączony serwer DHCP to przydzieli ci wszystkie dane potrzebne do korzystania z neta.

Jeżeli to nie zadziała to przepisz dane z karty sieciowej (na kabel) do wifi (bezprzewodowej).

Poza tym przy pisaniu tego typu posta warto napisać jakie się posiada łącze internetowe i o jaki modem chodzi. Łatwiej będzie konkretną odpowiedź napisać.
    Krzyq
    Level 23  
    Ela12345 wrote:
    Jesli kabelek mam podlaczony to dziala, a jak go odepne to nie.

A gdzie go podpinasz i odpinasz. Podajesz bardzo wybiórcze i niejasne informacje. Odpowiedz też na pytania z poprzedniego postu.
    Ela12345
    Level 10  
    Hej dzieki za szybkie odpowiedzi
    Chodzi o moj laptop HP z windows xp. Modem nalezy do sky broadband (anglia) i nie wiem co mam podac o polaczeniu, a router nazywa sie "netgear chyba???

A co do polaczen sieciowych i automatycznego pobierania adresow to nie dziala. w polaczeniu caly czas wyswietla sie, ze acquiring network addresses i nie moze ich znalezc.
    W karcie sieciowej gdzie mam podpiety na kabel, mam polaczenie automatyczne, wiec nie widze IP.

Dodano po 7 [minuty]:

Jest napisane router nie modem, pewnie ma to znaczenie, a nie wiem na jakim kanale, jesli akie sa to swieci sie jedynka. Strasznie ciezki temat dla mnie!!!
    Jeszcze raz dzieki za zrozumienie
    cierysz
    Level 12  
    Jezeli dobrze cie zrozumialem to mieszkasz w anglii i masz internet od BT.
    Więc prawdopodobnie nie masz skonfigórowanego odpowiednio routera.
    Otwórz internet explorer i wejdz do ustawien routera: 192.168.0.1 w miejscu gdzie zawsze masz wpisany adres strony, zapyta cie o login i haslo, login: admin. haslo: password.
    otworzy sie okno konfigoracji routera, w miejscu login wpisz: bthomehub(malpa)btbroadband.com, to wszystko w zakladce basic setting.
    Sprawdz w zakladce wireless setting czy masz zaznaczona opcję enable wireless access point, jezeli nie to zaznacz ja.

Napisz jakie diody swieca na routerze w czasie pracy.
    Ela12345
    Level 10  
    mam internet ze sky
    cierysz
    Level 12  
    Jeszcze zapomnialem dodac ze adresy ip i dns ustaw na automatyczne ustawianie jak radzil kolega wczesniej.

Mieszkam w Anglii i tez mam taki internet, wszystko dziala poprawnie.

Dodano po 1 [minuty]:

jak ze sky to musisz w dokumentach albo dzwoniac do sky, moze gdzies na stronie sky poszukac loginu do internetu. kazdy operator ma inny.
    Ela12345
    Level 10  
    juz do nich dzis dzwonilam, powiedzieli mi, ze jesli polaczenie wyswietla sie poprawnie, to nie jest to ich wina, tylko cos nie tak w moim kompie ;-((( Sprawdzalam z nimi wszystkie podstawowe informacje i nie znalezli powodu
    cierysz
    Level 12  
    Jak mi przestal dzialac kilka miesiecy temu internet tez wpierali mi ze to z mojej strony, mam 4 kompy w domu i wszystkie w jednej chwili stracily sygnal, po kilku rozmowach z BT wkurzony powiedzialem ze chce aby servis przyjechal z BT albo zmieniam operatora, po 10 minutach w cudowny sposób zaczął działać internet. Wiec to nie do konca tak ze to twoja wina, ale jak na kablu działa to moze byc faktycznie cos z twoim kompem
    Ela12345
    Level 10  
    czy wiesz pod czym moge znalezc ten login i haslo?? gzie go szukac??
    cierysz
    Level 12  
    w umowie z operatorem musi byc, w BT jest login bez hasla, haslo sama mozesz sobie wprowadzic po pierwszym uruchomieniu
    Ela12345
    Level 10  
    No wlasnie, bo nie moze znalezc automatycznego IP, no ale jak wpisze sama, to polaczenie jest i to ladne ale przegladarka i net nie dziala. Jesli tylko jest sposob na to ze sama dam rade, uhhh juz u nich kilka razy skladalam reklamacje, a dopiero zaczelam kontrakt - juz nie mam na nich sily, zwlaszcza jesli to moze byc z mojej winy ...

Dodano po 1 [minuty]:

czyli chodzi ci o ten sam, ktory mialam do mojego konta e-mail od nich??? To to samo?? TO jest moj login od nich, no ale to akurat nie dziala
    cierysz
    Level 12  
    jak mozesz to wyslij mi nr gg na priv, szybciej sie porozumiemy
    Ela12345
    Level 10  
    a teraz nie moge zamknac tego okienka z brakiem hasla ;(((

Dodano po 1 [minuty]:

10478051
    cierysz
    Level 12  
    A przez co się łączysz teraz? Bo masz internet w tej chwili
    Ela12345
    Level 10  
    Czy ktos jeszcze ma jakis pomysl?? Please!!!!!
    Krzyq
    Level 23  
    Ela. Na spokojnie odpowiedz na pytania. Czy kiedykolwiek wcześniej działał Ci ten internet. Jeśli możesz podaj jeszcze model tego Netgeara, bo nazwa mówi nam tle samo co Prada czy Douglas ;o).

Jak pobierasz internet? Kabel do routera i bezprzedowo do laptopa? Czy może inaczej: bezprzewodowo do routera i z niego kablem? A może bezprzewodowo do routera i bezprzewodowo do notebooka.
    Saiuri
    Level 11  
    Witam,
    Tak się tu zaczytałam i chciałabym zapytać czy bardzo bym Wam przeszkodziła opisując tu i swój problem, bo mam bardzo zbliżony... :P
    Krzyq
    Level 23  
    Saiuri wrote:
    Witam,
    Tak się tu zaczytałam i chciałabym zapytać czy bardzo bym Wam przeszkodziła opisując tu i swój problem, bo mam bardzo zbliżony... :P

Pisz śmiało. Pojdziem na 2 fronty :wink:
    Saiuri
    Level 11  
    Ok, więc oto drugi front ;)

Internet stacjonarny wzięłam od ery. Dostałam modem - Wireless Webracer 8012. A problem jest taki, że nie mogę się połączyć za jego pomocą z internetem (dioda INTERNET świeci na czerwono, a diody DSL, WIRELESS, ETHERNET i POWER ;) - na zielono).
    Razem z panem z BOK skonfigurowałam swój router wpisując IP w IE itd. I teoretycznie internet powinien być - bo widnieje w tabeleczce IE - Internet: CONNECTED. Ale że internetu nie było więc kazano mi zrestartować router - bez skutku. Powiedzieli, że modem jest wadliwy i trzeba go wymienić - wymieniłam na drugi. I co się okazało? Problem nadal jest.
    Wyczytałam, że takie problemy pojawiają się przy Service Pack 3 (Mój laptop ma XP z SP3) więc zasięgnęłam porady (czat online ;D ) z panem z Microsoftu. Oto co od niego otrzymałam:
    http://stawikpiast.spaces.live.com/blog/cns!57DCB34AF857B4AB!483.entry
    Postąpiłam wedle wskazówek - ale na stronie producenta brak było mojego modelu ;/ a z tym plikiem nie chciałam ryzykować...

Dziś odinstalowałam SP3 - spróbowałam połączyć się przez router - bez zmian ;/ Więc zainstalowałam SP3...

Teraz łączę się netem za pomocą modemu USB po neostradzie (SpeedTouch).
    A router podłączam tak: gniazko tel - kabelek - router - bezprzewodowo LUB ETHERNET do laptopa.
    Krzyq
    Level 23  
    No to jednak nie masz podobnego problemu. Zupełnie nowa rzecz.
    Service Pack nie powinien mieć wiele do gadania. Na komputerze przecież nic nie musisz instalować aby się połączyć. Chyba że wymyślili jakieś szpiegowską kombinatorykę z TR-069 dającym dostęp do zdalnej konfiguracji urządzeń wewnętrznych z zewnątrz.

Dobrze. Rozumiem że internet idzie po kablu do routera (z wbudowanym modemem)? A do komputera trafiać ma bezprzewodowo? Do konfiguracji używaj połączenia kablowego komputera z routerem.

Niestety firma topcom nie dała żadnych informacji na swojej stroni o tym modelu, a Era też nie bardzo się interesuje dawaniem innej informacji niż o opłatach za wynajem łącza dzierżawionego i tak od TP.S.A.

Zrób tak. Kabel telefoniczny z łączem internetowym ADSL podłącz do wejścia modemowego routera (RJ-11). Komputer podłącz kablem do jednego z wyjść Ethernetowych (RJ45 - takie większe niż telefoniczne). Router wepnij do prądu. Na komputerze ustaw automatyczne pobieranie adresu IP: Panel Sterowania > Połączenia internetowe > tam wejdź we właściwości połączenia kablowego i w protokole IPv4 (lub jeśli jeszcze nie zainstalowany protokole TCP/IP) ustaw automatyczne pobieranie IP oraz DNS. W broszurce instalacyjnej instrukcji powinnaś mieć podany domyślny adres routera - wpisz go w przeglądarce internetowej tak jak to sugerował pan z BOK. Upewnij się że wszystkie dane wpisałaś prawidłowo! Tzn. Nazwy klienta hasła itp. Zaakceptuj zmiany. Po restarcie sprawdź czy otrzymujesz połączenie internetowe po kablu - dopiero jak będzie po kablu, będzie można zasanawiać się nad WiFi.

Jeśli to nie pomoże zobacz jakie możesz jeszcze usługi zainstalować we właściwościach połączenia lokalnego - kliknij tam "zainstaluj", wybierz "protokół" i powiedz jakie protokoły masz do zainstalowania jeszcze na liście? Możesz zrobić screena.
    Saiuri
    Level 11  
    Ajej, zrobiłam jak mówiłeś ale bez rezultatu ;( Za każdym razem, po konfiguracji w przeglądarce leci sobie paseczek Trying to connect to the internet... a w efekcie wyskakuje ponownie okienko logowania i Setup od początku ;/

Zrobiłam screena o którego prosiłeś (http://kia_girl.dl.interia.pl/001.bmp).

Może jeszcze powinnam dodać, że kiedy pan technik z TP przybył by sprawdzić czy TPSA prawidłowo naprawiła to co miała naprawić (dioda DSL nie świeciła) to okazało się, że owszem DSL świeci ale on z internetem nie mógł się połączyć i stwierdził, że wpisałam złe hasło albo nazwe użytkownika i to nie jego problem :/

(Żeby było fajniej, to do zestawu jest dołączona płyta instalacyjna, która ani razu nie wykryła modemu a pan z BOK krzyknął w słuchawke "Nieeeee!!" kiedy zapytałam czy mam przygotować płytke :D i kazał mi ją 'daleko odłożyć i nie patrzeć w jej kierunku bo nikomu się jeszcze nie udało odpalić sprzętu z tą płytą'...)

Nie wiem, nie znam sie na tych sprawach i jeśli nie damy tu rady to chyba sprzedam ten sprzęt. Ale próbujmy. Co łaska :)

P.S. Jeśli potrzeba specyfikacji technicznych routera to mam je na pudełku :P
    Krzyq
    Level 23  
    Eh. Też nie wiem jakim cudem masz skonfigurowane to połączenie jako telefoniczne?

Pozatym zdecyduj się w końcu co chcesz łączyć raz piszesz że nie możesz skonfigurować routerza w Erze raz że w tepsie. Ciężko się połapać w tak chaotycznych wpowiedziach. A problem najprawdopodobniej tkwi tym, że nie robisz dokładnie tego co zostało Ci powiedziane, choć wydaje Ci się że to robisz.

Najpierw napisz które połączenie chcesz konfigurować. Bo na screenie masz 6 różnych połączeń z któych wychdzi masło maślane. A z informacji którymi zamąciłaś nie można nic konkretnego wywnioskować. Weź głęboki wdech i odpowiedz na pytanie jakie konkretnie chcesz połączenie skonfigurować,

Jeśli dobrze strzelam że chodzi Ci o podłączenie routera, to odpowiedz na pytanie czy przy próbie jego konfiguracji miałaś to połączenie Ethernetowe włączone i wybrane domyślnym?

Routera nie da się wykryć z płytą instalacyjną bo nie łączysz go przez USB - to nie modem USB tylko urządzenie Ethernetowe podłączane kablem. Na komputerze nic się nie instaluje, dlatego doradca powiedział to głośnie "Niee". O modemie SpeedTouch zapomnij - bo on jest do Neostrady i nic z nim nie kombinuj. Ogólnie kabel telefowniczny z końcówką RJ11 podłączasz do wejścia routera Webr@cer, natomiast komputer z routerem łączysz kablem ethernetowym z "większą" końcówką RJ45, jak na obrazku z forum PCLab:
    bezprzewodowy internet nie dziala!!
    Wejście telefoniczne RJ11 Wyjście ethernetowe RJ45

Z zamieszczonego przez Ciebie screena wynika, że wszystko co ważniejsze masz poinstalowane - protokół TCP/IPv6 nie jest niezbędny, więc chwilowo go nie instaluj.

Ogólnie po ustawieniu wszystkiego powinnaś zapisać zmiany i po automatycznym restarcie router powinien zapamiętać nowe ustawienia. Jeśli możesz zrób screeny z tego co wyskakuje w routerze (IP zostaw ale wymarz ewentualne dane użytkownika @ i hasła jeśli są widoczne), lub na płycie CD powinien być manual w wersji PDF - jeśli możesz to załaduj go tutaj - to postaram Ci wytłumaczyć krok po kroku zgodnie z układem tego routera.
    Saiuri
    Level 11  
    Witam ponownie,

Wszystko było i jest podłączone poprawnie.

Jako połączenie telefoniczne mam ustawione to, z którym łączę się TERAZ (modem Speedtouch).

Internet stacjonarny mam od Ery ale NA LINII TPSA więc dlatego wspomniałam o TPSA.

Po długich zmaganiach udało mi się nareszcie doprowadzić do świecenia na zielono diody 'internet'. Pan z obsługi podał mi błędny protokół (PPPoA). Jakkolwiek internetu wciąż nie ma. Czy dobrze zgaduję, że skoro dioda internetu zaczęła świecić to parametry są w porządku?

Jakieś pomysły?

P.S. Czy nadal potrzeba manuala?
    Krzyq
    Level 23  
    To było do przypuszczenia. Błędy z PPP są najczęstsze.

Ta dioda mruga jednostajnie, nieregularnie czy świeci ciągle?

Czy po podłączeniu i ustawieniu routera - jak już dioda się zapala masz ustawienia wyłączone dla neostrady - i połączenie ustawione na automatyczne pobieranie IP oraz automatyczną konfigurację LAN? (Upewnij się że Łączenie się przez Proxy jest wyłączone).

Hmm. Manual by się przydał, bo niestety inaczej mogę rzucać hasłami a Ty sama będziesz kombinowała i szukała - a Era nie daje żadnej informacji o typach połączeń jakie oferuje. Firma Topcom, producent ręcznych urządzeń do masażu, udaje że jest profesjonalna, choć totalnie zlewa informacje o swoich produktach, z których na 2 modele WiFi jeden posiada same łatki do oprogramowania, a drugi - Twój nie posiada żadnych plików do pobrania - nawet instrukcji. Większy support był chyba w TV markecie...

Mam inny pomysł. W zasadzie na siłę możesz używać nawet tego SpeedToucha z ustawieniami dla Ery - w końcu ten TopCom to również router do neostrady. Ale nie ma co grzebać przy ustawieniach modemu żebyć nie straciła drugiego łącza ;o). Router można byłoby sprawdzić na neostradzie - ale potrzebuję bazowej informacji o tym sprzęcie - której nawet sam dystrybutor 'omieszkał' dać w informacjach o produkcie - a w manualu powinna być.
    Saiuri
    Level 11  
    Dioda świeci światłem ciągłym.

"Czy po podłączeniu i ustawieniu routera - jak już dioda się zapala masz ustawienia wyłączone dla neostrady - i połączenie ustawione na automatyczne pobieranie IP oraz automatyczną konfigurację LAN? (Upewnij się że Łączenie się przez Proxy jest wyłączone)." - Jak mam to sprawdzić? Potrzebuje instrukcji dla ciemnych mas ;D

Manual: http://www.wrzuta.pl/pliki/6BTUXXWrhF/manual_webracer_8012

Powrzucałam też screeny, nie wiem czy się przydadzą...

http://kia_girl.w.interii.pl/002.jpg (przeskakuj od 002 do 006.jpg)

Szukałam rozwiązań na anglojęzycznych stronach i coś mi się nasunęło... Otóż tego wejścia ethernetowego w moim lapku a tym samym połączenia lokalnego używam w domu rodziców, gdzie jest internet osiedlowy. W mieszkaniu mamy go rozdzielonego routerem na 2 komputery. Jeden RJ-45 z routera wpinam w to gniazdo w lapku i włącza mi się to połączenie lokalne... Nigdy nic nie instalowałam, czy konfigurowałam w tym przypadku. Czy to może być problemem, jak przeczytałam na stronie? Że karta sieciowa 'oczekuje' innego MAC?

Specyfikacja techniczna Webracera (której brak w manualu):

* ADSL/ADSL2/ADSL2+/RE-ADSL Annex A
    * Możliwość podłączenia wielu komputerów poprzez wbudowany czteroportowy switch oraz interfejs sieci bezprzewodowej i mechanizm SPI w standardzie IEEE 802.11b/g/g++
    * Zaawansowane mechanizmy bezpieczeństwa (WEP/WPA/WPA2)
    * Wbudowany firewall
    * UPnP
    * QoS w ramach sieci lokalnej
    * VPN Pass-through i DMZ
    * Możliwość rozbudowy funkcjonalności poprzez wymianę oprogramowania
    * Gotowość świadczenia usługi IPTV
    * Obsługa TR-096
    * 1x RJ-11
    * 4x RJ-45 (10/100Base-T Ethernet)
    Krzyq
    Level 23  
    Podstawową specyfikację to akurat znam, ale przyda się.

Saiuri wrote:

Wrzuć jeszcze raz na forum jako załącznik, bo coś nie działa ta wersja z wrzuty. Jakoś obcina ją.

Saiuri wrote:
    Szukałam rozwiązań na anglojęzycznych stronach i coś mi się nasunęło... Otóż tego wejścia ethernetowego w moim lapku a tym samym połączenia lokalnego używam w domu rodziców, gdzie jest internet osiedlowy. W mieszkaniu mamy go rozdzielonego routerem na 2 komputery. Jeden RJ-45 z routera wpinam w to gniazdo w lapku i włącza mi się to połączenie lokalne... Nigdy nic nie instalowałam, czy konfigurowałam w tym przypadku. Czy to może być problemem, jak przeczytałam na stronie? Że karta sieciowa 'oczekuje' innego MAC?

Hmm nie wydaje mi się aby to był problem - bo właśnie coś podobnego mamy w zamiarze zrobić u Ciebie. Zadaniem jest skonfigurować ten router tak aby podłączony bezpośrednio do linii telefonicznej działał jako brama lokalna twojej sieci, a Ty żebyś mogła bez późniejszego ustawiania, czy specjalnego logowania szybko uzyskiwać dostęp to łącza, przez wpięcie się w kabel lub bezprzewodowo.

Pisałaś że chcesz podłączyć router do kabla telefonicznego i mieć internet. Więc jako administrator tej sieci nie potrzebujesz uwierzytelniania MAC, bo w tym wypadku - to ty możesz przyznawać takie ograniczenia ;o) A propos MAC - może to nic szczególnego, ale na wszelki wypadek wymaż te adresy ze screna.

Dodano po 8 [minuty]:

Co do sprawdzania proxy:

Panel sterowania > Opcje Internetowe > Ustawienia połączenia LAN. jeśli kwadracik proxy jest odznaczony, to dobrze.

Co do automatycznego IP.
    Panel Sterowania > Połączenia internetowe > tam wejdź we właściwości połączenia kablowego i w protokole IPv4 (lub jeśli jeszcze nie zainstalowany protokole TCP/IP) ustaw automatyczne pobieranie IP oraz DNS.

Dodano po 11 [minuty]:

Hmm ale skoro dioda Internet świeci ciągle - oznacza że raczej dobrze wpisałaś już dane użytkownika w routerze bo router uzyskał synchronizację.

Sprawdź jeszcze czy dobrze wpisałaś podane dane na routerze - to znaczy oprócz danych typu user(malpa)dialnet.pl hasła, zalecone zgodnie z broszurą, adresy IP oraz ważne adresy DNS jakie wpisałaś w routerze.

Podłączona kablem do tego routere - po sprawdzeniu tych ustawień oraz pewna automatycznego IP i wyłączonego proxy, zobacz czy nie masz połączenia z internetem: włącz konsolę - w poleceniu Uruchom wpisz cmd, po otwarciu konsoli wpisz ping wp.pl. I poczekaj na wynik 4 odpowiedzi, i napisz co ci odpisało.

Dodano po 2 [minuty]:

EDIT: Aha oprócz polecenia "ping wp.pl" wpisz też ipconfig i pokaż co dostałaś. Będzie od razu wszystko co najważniejsze.

Zauważyłem coś jeszcze - w ustawieniach routera zamień adresy DNS - to znaczy secondary daj na primary i odwrotnie.
    Saiuri
    Level 11  
    Oto co wyszło po 'cmd' http://kia_girl.w.interii.pl/007.jpg

Tu manual (nie chciało wgrać na forum): http://kia_girl.dl.interia.pl/full.pdf

Proxy i automatyczne IP były w porządku.

Co do DNS i IP, to nie wpisywałam nic takiego w ustawieniach routera, bo nie było nigdy żadnego monitu o te parametry hmmm... Poza tym dostawca nie dał takowych.

Natomiast te primary i secondary DNS to nie idzie ich zmienić (albo nie potrafie ;D ). Na załączonym screenie widać w tle miejsce, gdzie próbowałam wpisać zamieniając dane jak mówiłeś ale po 'Apply' ustawienia routera (tabelka) pozostawały bez zmian.

I jeszcze jedno... Czy to normalne, że kiedy wyłączam wszystkie połączenia sieciowe to dioda 'internet' nadal świeci światłem ciągłym? Nawet po odpięciu kabla z lapka (i wyłączonym wireless)? :O
    Krzyq
    Level 23  
    Saiuri wrote:
    Oto co wyszło po 'cmd' http://kia_girl.w.interii.pl/007.jpg
    Proxy i automatyczne IP były w porządku.

Co do DNS i IP, to nie wpisywałam nic takiego w ustawieniach routera, bo nie było nigdy żadnego monitu o te parametry hmmm... Poza tym dostawca nie dał takowych.

I tu masz odpowiedź ;o)

OK. Z tego co widzę ustawienia są dobre, choć dziwi mnie ustawienie PPPoE, w końcu z tego co mówisz łączysz się wąskim kablem RJ-11 więc chyba powinnaś spróbować się łączyć z użyciem protokołu PPPoA - jeśli tak powiedział Ci doradca z Ery, to raczej ten sposób powinnaś obrać. Chociaż czasami potrafią się oni mylić. Na razie zostawmy ten temat.

W zakładce Basic wejdź w opcje LAN Configuration tam znajdziesz DHCP serwer - powinno być Enable i tam zamień kolejnością te IP. - kończący się na xxx.5 daj jako pierwszy i kliknij Apply. I napisz czy coś ruszyło na połączeniu kablowym. Miejsce w któe próbowałaś wpisać wcześniej to zupełnie co innego i tam powinno być bez zmian. A nie zapisywało bo z tego co widać na screenie była ustawiona opcja tylko automatycznego pobierania DNS dla Proxy - więc automat od razu kasował statycznie przypisane adresy.

Saiuri wrote:

I jeszcze jedno... Czy to normalne, że kiedy wyłączam wszystkie połączenia sieciowe to dioda 'internet' nadal świeci światłem ciągłym

Która dioda konkretnie? Dioda PWR zawsze świeci jeśli jest prąd ;o) Podobnie Dioda DSL będzie świeciła zawsze wtedy kiedy modem/router podłączony jest do internetu. Diody Ethernet powinny gasnąć zaraz po rozłączeniu kabla.