Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo '99 diesel proble z odpaleniem

gumisrr 06 Jan 2009 16:13 7032 19
    gumisrr
    Level 10  
    Jak w temacie. Sprawdziłem: elektrozawór w pompie wtryskowej nie dziala, nie ma żadnego napięcia w kostce z przewodami dochodzącymi do tego zaworu i do pompy, oprócz tego zauważylem że jest spalony bezpiecznik 25 w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownicą. Wymiana bezpiecznika nic nie daje ponieważ natychmiast go pali znowu. Czy ten bezpiecznik ma jakiś związek z imobilajzerem i pompą? Gdzie szukać jeszcze usterki? Proszę o pomos.
    Grylus
    Level 11  
    jeśli od razu pali ci bez. to oznacza że masz zwarcie tylko gdzie?? jaki symbol jest w opisie na zaślepce do tego bezpiecznika?
    gumisrr
    Level 10  
    Na klapce nie ma żadnych symboli. Gdyby były to bym też poszukał a tak nie wiem nawet od czego jest ten bezpiecznik nr 25.
    Tommi029
    Level 17  
    Ten bezpiecznik 25 może byc od tylnej wycieraczki, skrzynek bezp. było kilka modeli.
    Domyślam się że pompa Lucas.
    gumisrr
    Level 10  
    Tak pompa Lucas
    Anonymous
    Anonymous  
    jacant
    Level 13  
    mam ten sam problem w partnerze - nie odpala
    tez pompa lucas :(
    choc czasem jak mu sie zachce to zachwyci
    gumisrr
    Level 10  
    Poradziłem sobie wymieniając elektrozawór w pompie na uniwersalny z jednym biegunem. Samochód pali, ale nadal nie doszedlem od czego jest ten bezpiecznik.
    jacant
    Level 13  
    duzo roboty potrzeba zeby wymienic te zawor ?
    Anonymous
    Anonymous  
    gumisrr
    Level 10  
    Dużo roboty nie ma. Problemem jest tylko dostanie sie do tego elektrozaworu. Co do sposobu naprawy - autko jest mi potrzebne na codzień i juz zadługo stało unieruchomione. Ważne dla mnie jest że jeździ. Nie robiłem tego dla kogoś tylko dla siebie. Nie wiedzialem jak znaleźć przyczynę palenia bezpiecznike. Jak rozłączyłem kostkę z przewodami idącymi do pompy to nadal mi go paliło. Oświetlenie w środku faktycznie nie działa ale to mala strata.
    zibi2c
    Level 11  
    Witam. W moim Partnerze klawiaturka od immobilizera nie nie reaguje na przyciskanie. Klawisze nr1,2,3 wogóle a kiedy naciskam np 6 to mogę to zrobić tylko raz, drugie naciśnięcie jest już puste. Rozebrałem to ustrojstwo i próbowałem zwierać cienkim kabelkiem, efekt ten sam. O zużyciu można mówić tylko w przypadku klawisza nr 1 pozostałe nie były używane. Czy jak pożyczę od kogoś tą klawiaturkę to odpalę. Czy jedynym wyjściem jest wymiana elektrozaworu? Jak to zrobić? Proszę o pomoc.
    Przyczyną mogło być może zawilgocenie. W nocy była ulewa a okno było otwarte, ale wysuszyłem wszystko. Jeszcze raz proszę o pomoc.
    janusz2008
    Level 33  
    Częste używanie klawiszy do tego samego kodu powoduje zużycie ich połączeń. Można kod zmienić i używać innych klawiszy.
    zibi2c
    Level 11  
    Chciałbym to zrobić, ale klawiaturka nie reaguje. Pipczą tylko klawisze 4,5,6 reszta milczy mimo że nie były nigdy nie używane.
    janusz2008
    Level 33  
    Nie pisałeś jakie kontrolki świecą/kolory/. Może jest problem za klawiszami.
    zibi2c
    Level 11  
    Czerwona miga przy wyłączonej stacyjce a po włączeniu stale świeci. Mogę korzystać tylko z trzech klawiszy:4,5,6 . Kod z którego wcześniej korzystałem to:1111. Gdy wbijam jakiś lipny kod na tych dobrych klawiszach, to reakcja jest prawidłowa: kilkakrotne piknięcie brzęczyka - nieprawidłowy kod. Eksperymentuję na samej płytce wyjętej z obudowy - zwieram miękkim kabelkiem, aby wykluczyć jakieś wady klawiszy. Zielona lampka nie świeci w żadnym przypadku.
    zibi2c
    Level 11  
    Panowie i Panie, jeszcze raz pytam , czy jak podmienię klawiaturkę z innego auta to przyjmie kod? Proszę o pomoc.
    janusz2008
    Level 33  
    Nie, trzeba przeprogramować. Nie pytaj jak, tylko udaj się tam gdzie Ci zrobią i nie płacz że drogo.
    zibi2c
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź. Perspektywa nieciekawa. Serwis chyba w Szczecinie ok 100km.
    O żadnym magiku w okolicy nie słyszałem. Doradzają mi tu pozbyć się tego elektrozawora, nie wiem czy się zdecydować.
    liroy1975
    Level 10  
    georgesgr wrote:
    Witam,
    Bezpiecznik F25 zasila (w zaleznosci od wyposazenia):
    - wylacznik wstrzasowy (wypadkowy)
    - sterownik wentylatorow chlodnicy
    - przekaznik pierwszej predkosci wentylatorow
    - zegarek
    - oswietlenie wnetrza
    - radio.
    Jak z powyzszego wynika, dopoki nie znajdziesz przyczyny, dla ktorej bezpiecznik sie pali, nie odpalisz auta.
    Powodzenia, Georges

Popieram w zupełności-właśnie dzięki takim naprawom auta się palą-a francuzy zwłaszcza:/...