Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Informacje i opinie o kompresorze wan aw

mkcitro 08 Sty 2009 21:34 56137 78
  • #1 08 Sty 2009 21:34
    mkcitro
    Poziom 9  

    Witam interesuje mnie kompresor wan aw o wydajności 80m3/h jeżeli ktoś ma jakieś informacje opinie itp to czekam bo ja będę go składał mam agregat i baniak reszty narazie brak przydały by sie jakieś detale i nie wiem jaka jest średnica zewnętrzna kola(3) pasowego silnika ?wiem ze silnik ma 11kw i 1460 obr/min

    0 29
  • Relpol
  • #2 21 Sty 2009 20:40
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    napisz mi na pw co potrzebujesz wiedzieć bo akurat mam dwie sztuki tych wanów. ewentualnie podjedź sobie i popatrz bo masz 50 kilosów tylko ( od częstochowy znaczy )

    2
  • Relpol
  • #3 23 Sty 2009 10:56
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    właśnie pomierzyłem i koła mają:
    na silniku 27 cm
    na sprężarce 46

    Ciekawostka bo jeden ma silnik 7,5 kW założony a drugi 11 kW. Zrobię wkrótce testy do ilu bar nabije na tym słabszym silniku - czyżby ten 11kW był na wyrost ?

    Czy ktoś wie jakie ciśnienie oleju powinny wskazywać manometry ?

    1
  • #4 23 Sty 2009 11:21
    dj.max7
    Poziom 15  

    Witam też mam taki agregat i silnik 11kw
    ale czasami wywala mi bezpieczniki 35A przy rozruchu więc zamontowałem silnik 4kw 2900 obr/min. z przekładnią 1:4
    nie wiem czy posiadasz cały osprzęt do tego agregatu
    ale podstawowa rzecz jaką musisz mieć to elektrozawór który przy włączaniu otwiera się na kilka sekund i podaje ciśnienie do zaworu ssącego w filtrze w ten sposób zamykając go, gdy silnik osiągnie nominalne obroty zawór ten otwiera się co do silnika 4 kw to u mnie bez problemu nabija do 6 bar sprawdzałem go na 11 bar ale po kilku minutach pracy zaczęło śmierdzieć uzwojenie wiec silnik 7.5 kw powinien wystarczyć, ciśnienie oleju powinno być 0.8 bar jak jest inne ustaw śróbka na przewodzie przelewowym od pompy, w załączniku masz dokładny opis co i jak podłączyć, schematy i szczegółowe dane techniczne.

    5
    Załączniki:
  • #5 23 Sty 2009 13:57
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Elektrozaworów nie ma, rurki są podłączona do jakiegoś zaworu koło wskaźnika - pewnie zawór bezpieczeństwa, ale jest jeszcze normalny zawór bezpieczeństwa.

    Sterowanie tych kompresorów było w szafach zajmujących pół ściany więc nie oryginalne. Widzę w dtr że silnik 11 kW powinien być sterowany gwiazda trójkąt ale tu jest skręcone na trójkąt a ten 7,5 kW ma tylko 3 kable więc nawet wyboru niema. Mimo to kompresory pracowały i nie miały problemu z rozruchem.

    Patrzę w DTR i widzę że nie będzie trudne odbudowanie tego systemu z elektrozaworem. Najwyżej poproszę o pomoc na forum ze zrobieniem elektroniki bo ja ostatnio się tym zajmowałem jak lampy jeszcze były w telewizorach :)

    1
  • #6 23 Sty 2009 17:24
    dj.max7
    Poziom 15  

    co do elektrozaworu i sterowania to wszystkie części do tej sprężarki możesz zamówić u producenta namiary masz w pdf-ie
    bez tego elektrozaworu sprężarka jak jest jest pod ciśnieniem to przy odpowiedniej mocy silnika wystartuje ale ten silnik 11 KW
    przy rozruchu przy takim obciążeniu przez moment pobiera prąd
    około 100A na fazę więc będzie problem z uruchomieniem
    bo wątpię żebyś miał przyłącze o takiej mocy u mnie w układzie γ przy rozruchu nawet jak w sprężarce nie było jeszcze ciśnienia to pali bezpieczniki 35A
    dlatego zrezygnowałem z tego silnika i teraz mam 4KW na razie wystarcza
    w przypadku pracy ciągłej to minimum 7.5KW i ciśnienie max. 7 bar
    dużo się namęczyłem z tą sprężarką więc wiem co i jak, naprawdę prądożerna z niej bestia:D mam nadzieję ze pomogłem pozdrawiam.

    0
  • #7 23 Sty 2009 22:21
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    U mnie ten 11 kW startuje od zera ale sa ogromne spadki napięcia we wsi :)
    ten 7,5 kW już posprawdzałem i trochę dziś popracował, niestety przy 5 barach nie ruszy silnik z powrotem i teraz nie wiem czy dlatego że za słaby czy dlatego że we wsi jest tragiczna linia i napięcie spada z ponad 400V ( bo raz było 420v ) międzyfazowego do ok 260V (już dokładnie nie pamiętam )


    To mnie teraz trapi - czy jak nie będzie spadków napięcia to czy te 20A będzie wywalać ? Bo na razie ani razu.

    No i jestem w szoku jak wskazówka od ciśnienia idzie szybko w górę.

    0
  • #8 24 Sty 2009 03:43
    dj.max7
    Poziom 15  

    Jeżeli silnik nie może ruszyć jak sprężarka jest pod ciśnieniem to głównym powodem będzie brak tego elektrozaworu lub uszkodzony jeden z zaworów w którejś głowicy i jeden z tłoków jest cały czas podparty przez sprężone powietrze - niema szans na rozruch nawet jak będziesz miał silnik 25 KW
    sprawdź czy jak butla jest pod ciśnieniem czy da się obrócić kołem sprężarki jeżeli nie to uszkodzone zawory lub zabrudzone
    jeżeli da się obrócić kołem sprężarki to podłącz przewód pod ciśnieniem do rurki która wystaje z filtra powietrza i jeżeli zawory będą ok to musi hulać :D
    ja też byłem w szoku co do wydajności tego agregatu
    na razie mam butle 200L napompowanie do ciśnienia 8 Bar trwa około 20 sekund :D

    1
  • #9 15 Lut 2009 13:29
    mkcitro
    Poziom 9  

    Witam mam takie pytanko ??? Ile czasu zajmuje nabicie butli do pełna?
    i czy ktoś wie coś na temat zaworu zwrotnego montowanego na wejściu kolektora tłocznego do baniaka?? Poza tym jak jest nabity to cały czas słysze że powietrze schodzi ale nie wiem czy przez odpowietrznik skrzyni korbowej czy przez cos innego? teraz będę go uruchamiał na silniku 11 kw w gwiazde wcześniej pykał na 4kw ale to nie to.... i zastanawiam sie czy jak włącze w trójkąt jak już będzie chodził to kory wywali??

    0
  • #10 15 Lut 2009 14:40
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    max minutę i jest 5 bar - oba testowałem - do 7 bar nie pamiętam
    zakręć kołem pasowym jak jest ciśnienie w butli - jeśli nie da rady to powietrze leci z powrotem do cylindrów przez zawór wylotowy
    ten zawór co jest na kolektorze dolotowym w filtrze ma dwojakie zastosowanie:
    1) podłącza się go do zaworu który puszcza powietrze jak przekroczy nastawione ciśnienie i to zamyka dopływ powietrza - sprężarka pracuje ale nie tłoczy ciśnienia do butli
    2) podłącza się go do elektrozaworu który w momencie startu sprężarki powoduje zamknięcie dopływu powietrza do kolektora i sprężarka ma lekki start

    dodam że schemat który dałem we wcześniejszym poście jest zawodny ( sprawdzałem na sucho ) i muszą być styki pomocnicze bo może się zdarzyć że zanim stycznik od gwiazdy puści to może być już załączony od trójkąta i mamy zwarcie. Dlatego musi być tak że cewka od stycznika gwiazdy musi być podłączona na styku pomocniczym NC na styczniku od trójkąta i analogicznie na odwrót. Czyli np jak styki puszczą to dopiero popłynie prąd na cewkę drugiego stycznika.

    Informacje i opinie o kompresorze wan aw

    3
  • #11 15 Lut 2009 19:38
    mkcitro
    Poziom 9  

    Mam pytanie ? Czy silnik połączony w gwiazde ma mniejsze obroty?
    I czy gdy następuje przełączenie w trójkąt to jest jakaś zauważalna różnica? Czy masz jakieś zdjęcia swojego kompresora?

    Dodano po 2 [minuty]:

    i jaki jest wyłącznik ciśnieniowy (model)?

    Proszę poprawić tekst. Regulamin p. 8.2 [Akrzy]

    1
  • #12 15 Lut 2009 20:40
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Zdjęcia są wyżej, różnicy w obrotach i wydajności nie ma
    starcza spokojnie silnik 7,5 kW ale jak masz 11 kW to bez problemu będzie hulał powyżej 10 bar.
    Jeszcze tego rozruchu nie podłączyłem bo mnie kosztował już parę stówek a do tego chce nowe kable bo stare to właściwie przedłużka do betoniarki i to nie grube. W tygodniu myślę że kupię przewody. Zrobiłem ten rozruch po to żeby silnik miał lżej.

    A u ciebie ile pompuje do 5 barów butlę 400 litrową ?

    0
  • #13 15 Lut 2009 21:48
    mkcitro
    Poziom 9  

    Jutro sprawdze. Mam jeszcze pytanie na temat elektrozaworu tego od filtra powietrza jaki to model ? I czy zanim zrobiłeś ten rozruch to mialeś włączonego w gwiazde czy w trójkat? Butle mam 400l ale jak odpale go jutro to napisze co i jak.

    Pisownia! Proszę poprawić. Zdanie zaczynamy z dużej litery, po przecinku lub kropce spacja.
    [Akrzy]

    1
  • #14 16 Lut 2009 06:41
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Był podłączony w trójkąt na stałe, drugi też i chyba z tego powodu spalił się silnik w nim i zastąpiono go 7,5kW tylko trójkąt. U mnie jest dopiero od niedawna więc jeszcze nie pochodził wiele.

    Elektrozawór najlepiej na 220V. Ja jeszcze nie kupiłem. Musi być na odpowiednie ciśnienie żeby mógł się otwierać i zamykać np 10 bar. Normalne zamknięty. Jeśli nie będziesz miał rozruchu gwiazda trójkąt to jeśli chcesz ten elektrozawór to i tak musisz dołożyć przekaźnik czasowy, który ze dwie sekundy wysteruje tym elektrozaworem.
    Ja po prostu podłącze elektrozawór do styków pomocniczych i będzie on wysterowany tyle ile trwa zasilanie w gwiazdę.

    0
  • #15 16 Lut 2009 11:55
    mkcitro
    Poziom 9  

    A ilu amperowe masz bezpieczniki ?

    0
  • #16 16 Lut 2009 13:09
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Niestety tylko 20A a powinny być 25A C ale podłączę bez tzn przez wyłącznik silnikowy i zobaczymy czy w czasie pracy będzie wywalać główne zabezpieczenie. Na razie rozruchy były bezproblemowe ( poza spadkami napięcia ).
    Niedługo go podłączam bo już skrzynkę okablowałem, tyklo farba na nodze od skrzynki schnie.
    Chwilowo do gniazda na ścianie będzie przewód z przedłużki, ale od rozruchu i podłączeniowy kupiłem właściwy.
    I jak jaki czas do 5 bar licząc od pustego zbiornika ?

    0
  • #17 16 Lut 2009 15:19
    mkcitro
    Poziom 9  

    Będę dopiero sprawdzał- ja też mam 20A z charakterystyką B. Jak sprawdzę to napiszę.

    Moderowany przez Akrzy74:

    Jeśli kolegi posty nie zostaną poprawione, temat wyląduje w koszu, a kolegę nagrodzę ostrzeżeniem. Regulamin p. 8.1, 6, 15

    0
  • #18 16 Lut 2009 16:25
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    20A B napewno wywali od razu, montuj 25A C
    u mnie 20A C i niestety przy starcie pod cisnieniem też wywala - własnie testowałem - zaworek któryś przepuszcza, muszę sprężarkę rozbierać

    Informacje i opinie o kompresorze wan aw

    0
  • #19 16 Lut 2009 17:39
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 16 Lut 2009 19:01
    mkcitro
    Poziom 9  

    Bardzo ładnie, wygląda jak orginał. W pionie mam 25A(B) a na gniazdku siłowym mam 20A(B).
    Włączyłem godzinke temu ale, nawet nie ruszył bo korki padają od razu. Będę zmieniał na 40A(B) w pionie i 32A(C) na gniazdko i myśle ze to pomoże.Interesuje mnie czy jest jakaś różnica w pracy silnika po przełączeniu w trójkąt?

    Dodano po 8 [minuty]:

    A jaki montujesz wyłącznik ciśnieniowy?

    0
  • #22 18 Lut 2009 23:27
    dj.max7
    Poziom 15  

    25A na silnik 11KW to za mało ze względu na masę jego wirnika i koła pasowego + dodatkowe kilkadziesiąt KG koło pasowe agregatu, ja na razie mam 5.5 KW i działa bez problemu nabija do 11bar tylko mniejsze koło pasowe niż w oryginale z tego 11KW na razie zrezygnowałem bo musiałbym zmodernizować instalację w warsztacie, ten silnik bez obciążenia luzem przy rozruchu w gwiazdę wywala mi bezpieczniki 35A a przy rozruchu sprężarki to około 50A na fazę potrzeba przez kilka sekund.

    0
  • #23 19 Lut 2009 08:16
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Chyba w dtr jest 25A dla silnika 11 kW
    Chodzi o to żeby bezpieczniki były zwłoczne, lub bez bezpiecznika a dać wyłącznik silnikowy, który można na allegro kupić za 40 zł ( firmowy ) i on ma dodatkowe zabezpieczenia. Wyłącznik musi być 25A też. A przy rozruchu mi dochodzi do 100A prąd.
    Odkręciłem kolektor od butli i się okazało że tam są zaworki dwa. Jeden przepuszczał. Oba są dane nowe, ale ktoś przy montażu przywalił w powierzchnię uszczelniającą - przetoczyłem go i jest git.
    Dodatkowo od razu wspawałem mufkę w kolektor, zamontuje elektrozawór i będzie spuszczanie powietrza tak jak jest w nowszych wydaniach kompresora.

    Informacje i opinie o kompresorze wan aw

    to te zaworki

    0
  • #24 19 Lut 2009 11:59
    dj.max7
    Poziom 15  

    Teoretycznie to powinno chodzić na zabezpieczeniu 25A gorzej w praktyce bezpieczniki mam zwłoczne 35A a i tak wywala, widziałem w kilku miejscach jak taki silnik był uruchamiany na zabezpieczeniach 25A tylko że na przedłużaczu długości kilku dziesięciu metrów pewnie po to żeby zmniejszyć prąd rozruchowy, na takiej długości kabla występuje znaczny spadek napięcia i nie wywala bezpieczników, co to za zaworek jest na zdjęciu, w mojej sprężarce takiego nie widziałem :?: czy on jest na butli :?:

    0
  • #25 19 Lut 2009 13:22
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Te zawory są pod deklem do którego się przykręca kolektor, zapobiegają one cofaniu się powietrza do sprężarki. Niby sprężarka powinna trzymać też na zaworkach ale wiadomo po jakimś czasie zawory już nie są idealne. Dodatkowo zauważyłem że w oparciu o te zawory ( opisane w dtr jako zwrotne ) dobudowano w późniejszych latach spuszczanie powietrza z kolektora w czasie rozruchu - na pewno wtedy nie wywali 25A.
    U mnie 20 A nie wywala jak ma luźno. Już wspawałem nawet mufkę na montaż elektrozaworu do spuszczania - potem zrobię fotkę.

    3
  • #26 19 Lut 2009 14:19
    mkcitro
    Poziom 9  

    W starej sprężarce miałem jeden taki duży a w tej co zamierzam uruchomić obecnie jeszcze nie wiem. Będę sprawdzał.

    Dodano po 44 [minuty]:

    Jest jeszcze jeden elektrozawór i znajduje się pod wyłącznikiem ciśnieniowym on steruje tym zaworkiem co jest w filtrze i chyba oba działają jednocześnie, otwierają się przy rozruchu i zamykają się po przełączeniu w trójkąt.

    1
  • #27 19 Lut 2009 20:41
    dj.max7
    Poziom 15  

    Kupiłem dzisiaj w hydraulicznym dodatkowy zawór zwrotny i zamontowałem między kolektorem wylotowym a butlą, w ten sposób wyeliminowałem konieczność stosowania elektrozaworu sterującego zawór w filtrze, i rusza bez problemu na silniku 5.5KW bez względu na ciśnienie jakie jest w butli, dla zainteresowanych jak znajdę chwilę zamieszczę fotki :D

    1
  • #28 19 Lut 2009 20:46
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    Jeśli kupiłeś ten mosiężny z plastikowym środkiem to od razu dorób metalowy środek bo ten plastik się rozleci - przerabiałem to w małym kompresorze i już hula ze 4 lata po przeróbce. Nie widać na tym zaworze zwrotnym miejsca w którym jest skręcony ale jest rozkręcalny. ( jest chyba toczony ostatecznie po skręceniu i to maskuje połączenie)

    tutaj wspawałem mufę i tymczasem próbowałem na zwykłym zaworze:

    Informacje i opinie o kompresorze wan aw

    0
  • #29 19 Lut 2009 21:21
    dj.max7
    Poziom 15  

    Tak właśnie taki mosiężny zrobiłem fotkę, w małym jedno tłokowym kompresorze to nie dziwne ze nie wytrzymywał, po pierwsze to taki mały agregat bardzo się grzeje i do tego z każdym ruchem tłoka ten zawór zamyka się i otwiera, z tego agregatu powietrze daje cały czas więc taki zaworek się zbytnio nie zmęczy :D a po za tym ten agregat pracuje na wolnych obrotach i zbytnio nie nagrzewa się kolektor wylotowy, teraz ustawiłem sobie na styczniku ciśnienie 7-10 bar i chodzi bez problemu a jak mi się rozleci ten zaworek to tak jak mówisz dorobię metalowy albo kupię gotowy cały z mosiądzu widziałem taki dziś w sklepie ale był prawie 2x droższy i wygrała cena tańszego, testowałem sprężarkę około godziny i na razie jest ok.
    Informacje i opinie o kompresorze wan aw

    3
  • #30 20 Lut 2009 08:23
    Mariuszczs
    Poziom 19  

    dj,max kompresor się nie nagrzewa od obrotów tylko od sprężania powietrza. U mnie w Wanie po chwili jest już ciepły - dłużej nie chodził, może u ciebie nadąża się wychładzać jak masz mniejsze obroty, bo ma mniejszą wydajność. Czy przy mniejszych obrotach dobrze bije pompa oleju ?
    Jak chcesz - ja bym przerobił od razu - mi wcięło sprężynkę od niego i potem dorabiałem, a tak od razu składasz i masz z głowy. Tego całego z mosiądzu nie widziałem, ale dobrze wiedzieć że są.

    0