logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stary prostownik 6V na 12V? Transformator i zwoje

radih 08 Sty 2009 23:03 4851 11
REKLAMA
  • #1 5970998
    radih
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dostałem ostatnio stary prostownik. Problem w tym że, jest na 6v a ja potrzebuję na 12v. Z tego co zauważyłem można go podłączyć na ładowanie 12v ale wtedy prostownik wybija bezpieczniki. Transformator ma tylko 24 zwoje uzwojenia wtórnego. Czy to nie za mało? Czy nawinięcie jeszcze 24 zwoi coś by pomogło? Dodam jeszcze że nie ma w tym prostowniku żadnych diód prostowniczych ani elektroniki. Jest za to nie podpięty voltomierz i przełącznik 10-cio pozycyjny do przełączania odczepów. Pod spodem schemat tego prostownika. Co do podpięcia odpowiednich przewodów, to mam wrażenie że ktoś coś w nim przerabiał.
  • REKLAMA
  • #2 5971030
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Trochę mało danych aby odpowiedzieć na postawione pytania. Wstaw fotki prostownika i przede wszystkim schematu. Jeśli nie ma diod prostowniczych to albo jest jakiś inny element prostowniczy (stos selenowy) albo ktoś nie tylko w nim coś przerabiał ale nieźle namieszał.
  • REKLAMA
  • #4 5971192
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Z przedstawionego schematu wynika, że regulacja prądu ładowania odbywa się przez przełączanie odczepów transformatora po stronie pierwotnej. Uzwojenie wtórne jest jedno i przewidziane na napięcie 6V. Aby można było wykorzystać transformator do konstrukcji prostownika przewidzianego do ładowania akumulatorów 12V trzeba tak jak sam sugerowałeś dowinąć uzwojenie wtórne oraz koniecznie wyposażyć go w mostek prostowniczy. Należy również prawidłowo rozpoznać uzwojenie pierwotne (początek uzwojenia oraz kolejność odczepów).
  • #5 5971306
    radih
    Poziom 11  
    Gdy podpinam pod przewody zaznaczone na czerwono 220v to na wtórnym jest 12v,ale tak jak pisałem wybija bezpiecznik w garażu. Może to byc spowodowane za małą ilością zwoi na pierwotnym? Zdjęcia prostownika...
  • #6 5971351
    bydlak
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Po pierwsze kolego radih to nie jest prostownik z definicji, ten uklad wogole nie zamienia pradu przemiennego na stały brakuje w nim najwazniejszego :diod prostowniczych,wybija ci bezpiecznik bo rezystancja uzwojen jest za mala plynie za duzy prad musisz dowinac kilkanascie zwoi na pierwotne uzwojenie spowoduje to zmniejszenie napiecia po stronie wtornej,nastepnie dowinac o tyle ile tzreba doswiadczalnie na wtorne grubego drutu w emalii około 1mm średnicy.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 5971368
    radih
    Poziom 11  
    Mam już do tego transformatora dwa mostki po 25a. myślałem żeby nie ruszać pierwotnego uzwojenia, tylko na wtórnym dać dwa uzwojenie po 48 zwoi i połączyć je równolegle. wtedy nie musiał bym korzystać z tego odczepu przez który płynie za duży prąd. Schematy prześle lada chwila.
  • #8 5971382
    bydlak
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Nie,nie mozesz polaczyć dwóch uzwojeń rownolegle zrobisz zwykłe zwarcie daj grubszy drut a 48 zwoi,powinno wytzrymac:D zależy co chcesz tym ładować.
  • #9 5971397
    radih
    Poziom 11  
    myślałem że tak można to zrobić ale jak nie to zrobię może tak?
  • REKLAMA
  • #11 5971445
    radih
    Poziom 11  
    Napięcie ładowania- dać 12v czy więcej?
    Zwiększy się dzięki temu prąd ładowania? Posiadam prostownik(chyba romstan ) 12v 15A (dwa mostki po 25A) i używam go do wspomagania rozruchu ciągnika. Działa już tak długi czas. Ten prostownik (trafo) jest cztery razy większe. Myslę że będzie sobie lepiej radził ;-D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starego prostownika z napięciem wyjściowym 6V na 12V. Prostownik nie posiada diod prostowniczych, co oznacza, że nie jest pełnym prostownikiem, a brak elementów prostowniczych powoduje, że podłączenie do 12V skutkuje przepalaniem bezpieczników. Transformator ma 24 zwoje uzwojenia wtórnego, co jest niewystarczające do uzyskania 12V. Zaleca się dowinięcie dodatkowych zwojów na uzwojeniu wtórnym oraz zastosowanie mostka prostowniczego (dwa mostki po 25A są dostępne). Regulacja prądu ładowania odbywa się przez przełączanie odczepów na uzwojeniu pierwotnym, które może wymagać zwiększenia liczby zwojów, aby zmniejszyć prąd i napięcie na wtórnym. Próba połączenia dwóch uzwojeń wtórnych równolegle jest błędna i może spowodować zwarcie; lepszym rozwiązaniem jest nawinięcie jednego uzwojenia o odpowiedniej liczbie zwojów i grubości drutu. Prąd ładowania zależy od mocy transformatora, a napięcie wtórne 12V jest odpowiednie do ładowania akumulatorów 12V. Schemat prostownika wskazuje na konieczność prawidłowego rozpoznania uzwojeń i ich połączeń, zwłaszcza że urządzenie mogło być wcześniej modyfikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA