Witajcie , Jako że kupiłem terrarium jak i pająka zrodził mi się pomysł zrobienia automatycznego nawilżacza powietrza. Pomysł wygląda tak :
Wykorzystać pompkę z wytwornicy dymu jaką posiadam. Za pompką powiedzmy 30cm metalowej rurki hamulcowej i elektrozawór z instalacji LPG. Pompa włączana by była na powiedzmy sekundę i nabijała by ciśnienie do tego wężyka/rurki. następnie otwierany byłby elektrozawór i wypuszczał by wodę pod ciśnieniem i teraz pojawia się problem - Jak rozpylić wodę ? Jakaś dysza , atomizer ?
Znalazłem atomizery rozpylające czy takie coś by się nadało ?
Drugim problemem jest wykrycie kiedy już trzeba zwilżyć terrarium, znalazłem takie czujniki:
Jego parametry:
i myśle że jakby zbudować odpowiednią aplikację która po przekroczeniu jakiegoś tam progu rezystancji czujnika dawała by impuls na pompę oraz na elektrozawór.
Z układem elektronicznym sobie poradzę tylko zależy mi na rozpyleniu wody jakąś dyszą bądź atomizerem. Proszę o porady.
Pozdrawiam
Wykorzystać pompkę z wytwornicy dymu jaką posiadam. Za pompką powiedzmy 30cm metalowej rurki hamulcowej i elektrozawór z instalacji LPG. Pompa włączana by była na powiedzmy sekundę i nabijała by ciśnienie do tego wężyka/rurki. następnie otwierany byłby elektrozawór i wypuszczał by wodę pod ciśnieniem i teraz pojawia się problem - Jak rozpylić wodę ? Jakaś dysza , atomizer ?
Znalazłem atomizery rozpylające czy takie coś by się nadało ?

Drugim problemem jest wykrycie kiedy już trzeba zwilżyć terrarium, znalazłem takie czujniki:

Jego parametry:
Code:
Rezystancyjne czujniki wilgotności służące do pomiaru wilgotności względnej.
Charakteryzują się dużą czułością oraz liniowością charakterystyki, miniaturową i lekką obudową oraz małą histerezą i szerokim zakresem działania. Czujniki SYH2T posiadają dodatkowo możliwość kompensacji temperatury - zawierają wbudowany termistor Rt. Stosowane w nawilżaczach oraz osuszaczach powietrza, systemach klimatyzacji i wentylacji, oczyszczaczach powietrza, inkubatorach, miernikach wilgotności, szklarniach, samochodach, itp. Napięcie zasilania 1VAC; wilgotność: 20-95% RH; czas reakcji: 60s; temperatura pracy: 0...60 stopni C. W opisie podana została rezystancja w temperaturze 25 stopni C i przy wilgotności 60%RH.
i myśle że jakby zbudować odpowiednią aplikację która po przekroczeniu jakiegoś tam progu rezystancji czujnika dawała by impuls na pompę oraz na elektrozawór.
Z układem elektronicznym sobie poradzę tylko zależy mi na rozpyleniu wody jakąś dyszą bądź atomizerem. Proszę o porady.
Pozdrawiam