Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic centralny zamek

eminem520 09 Sty 2009 20:59 19880 24
  • #1 09 Sty 2009 20:59
    eminem520
    Poziom 9  

    witam wszystkich,w ostatnie mrozy padł mi aku,więc go wyciągłem do ładowania,po włożeniu go zpowrotem przestał mi działac centralny zamek.Auto odpala więc to nie imo.Jest to RS 99 rok 19dti,centralny radiowy.Dioda na kluczyku miga ja wcisnę centralny lecz niema żadnej reakcji,drugi kluczyk to samo.Dodam że po wyjęciu aku zamknołem auto ręcznie na zamek,może to jet powodem,coś sie może uszkodziło,no i teraz żeby otworzyć drzwi muszę każdy zamek otwierać ręcznie,choć niewiem czy ten od kierowcy niepowinien otwierać wszystkich zamków.Co radzicie? w czym tkwi problem ?

    2 24
  • #2 09 Sty 2009 21:08
    autoas
    Poziom 42  

    Co innego immo a co innego centralny, trzeba zsynchronizować

    4
  • #3 09 Sty 2009 21:28
    eminem520
    Poziom 9  

    w jaki sposób ?

    2
  • #5 09 Sty 2009 21:54
    eminem520
    Poziom 9  

    niestety nieznam anglika,masz to może po polsku ?

    1
  • #6 09 Sty 2009 22:26
    autoas
    Poziom 42  

    Wsiądź do samochodu zamknij drzwi naciśnij przycisk centralnego na zamknij i trzymaj, po chwili coś tam piknie i kliknie wtedy naciśnij przycisk na pilocie
    I ucz się angielskiego!

    0
  • #7 09 Sty 2009 22:29
    eminem520
    Poziom 9  

    dzieki.....jutro sprobuje,jak zadziała to masz piwo....:D

    0
  • #8 10 Sty 2009 10:09
    eminem520
    Poziom 9  

    niestety nic to niedało,jak trzymam przycisk od centralnego w środku to tylko pozamyka drzwi ale potem nic nie klika

    0
  • Pomocny post
    #9 10 Sty 2009 10:49
    Kursaxx
    Poziom 15  

    wsiądź do auta trzymaj przycisk na plipie , zacznie szybko dioda migać trzymaj aż nie przestanie , jak przestanie naciśnij trzy razy ten przycisk powinno zadziałać :) a jak nie to clip

    0
  • #10 10 Sty 2009 12:23
    eminem520
    Poziom 9  

    zadzialało...centralny działa,odłączyłem aku i tak zrobiłem.Lecz stała sie rzecz chyba jeszcze gorsza,dioda od imo przestała mrugac,niemogę odpalić auta,a tylko odłączyłem prąd.Normalnie się załamałem

    1
  • #11 11 Sty 2009 15:56
    eminem520
    Poziom 9  

    czyli nikt niestety nic niewie.Ciężko z tymi francuzami

    0
  • #13 11 Sty 2009 17:00
    emeryt2
    Poziom 42  

    A widziałeś w swoim sąsiedztwie, żeby ktoś jadł ślimaki?

    0
  • #14 11 Sty 2009 19:23
    eminem520
    Poziom 9  

    oczekiwałem raczej pomocy a tu o ślimakach,szkoda raczej zaśmiecać forum

    0
  • #15 11 Sty 2009 21:50
    Kursaxx
    Poziom 15  

    Ile masz kluczyków ? Dwa nie znoszą blokady ?
    Jak tak to podjedz pod clipa i Ci z tym zrobią :)

    0
  • #17 11 Sty 2009 22:20
    Kursaxx
    Poziom 15  

    Jeżeli klucze dwa mu paliły przed odłączeniem aku . To clipem powinien zrobić aby paliło

    0
  • #18 11 Sty 2009 23:24
    eminem520
    Poziom 9  

    paliły dwa.Wydaje mi się że to jednak nie klucze,tak jak pisalem dioda na zegarach od imo wogule się niepali.Zauważyłem coś jeszcze dziwnego,jak otwieram auto z pilota lampka w środku zapala się dosłownie na sekunde i gaśnie,powinna się świecic jakieś pół minuty,jest to jakoś powiązane z imo.I jeszcze jedno czy pod maską niema jakiegoś przekażnika odpowiedzialnego za imo ? ruszałem nimi,a może to te duże bezpieczniki po lewej stronie pod maską,wyciągałem je,może coś tam się poluzowało o ile to ma coś wspólnego.A może to wina tych dużych mrozów

    0
  • #19 12 Sty 2009 00:16
    Kursaxx
    Poziom 15  

    tak przez neta to mogę napisać zresetuj UCB . Wyciągnij bezpiecznik 5 A i wsadź . Więcej nie pomogę prze neta i bez diagnostyki :(

    0
  • #20 12 Sty 2009 15:14
    eminem520
    Poziom 9  

    chodzi o ten bezpiecznik po lewej stronie w kabinie ALIM UC BIC ? Na jak długo go wyciągnąć aby sie zresetował ?

    Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

    niestety nic to niedaje,po włożeniu go zpowrotem słychać tylko krótkie biiip. A znasz może w kaliszu jakiegoś dobrego elektronika.I jeszcze jedno pytanko,jak odczytać kod z kluczyka ?

    0
  • #21 12 Sty 2009 16:26
    Kursaxx
    Poziom 15  

    Nie znam , nie jestem z tamtych stron . Kod kluczyka w serwisie po numerze vin

    0
  • #22 17 Lut 2009 22:28
    eminem520
    Poziom 9  

    historia naprawy scenica ciąg dalszy....
    otóż auto stoi już kilka tygodni u elektryka i nadal nic,nieopomaga kod kluczyka,auto zapala tylko raz(imo 2 generacji,kod 8-o cyfrowy)wprowadzany jakimś specjalnym urządzeniem.Komputer niepokazuje usterek.Ponoć walnięta skrzynka bezpieczników,mechanik załatwił 2 takie same ale nadal nic,choć już niby lepiej,zaczeła mrugać kontrolka imo,ale nadal niedaje się zaprogramować kluczyków,które są oczywiscie ponoć dobre,nowe transpordery nic niedały,tak samo nic niedaje nowe oprogramowanie do skrzynki bezpieczników,komputer bosha,no i jak twierdzi nieumie on zlikwidować całkowicie imo.Mówi że załatwi coś takiego jak emulator do komputera który go oszuka że niby nadal imo jest,niewiem co tyo takiego ale o skutkach was poinformuję.Ciężki ten mój przypadek ale co zrobić..........
    Jak ktoś coś wie proszę o radę

    0
  • #23 26 Gru 2010 11:37
    witczakremik
    Poziom 1  

    mialem to samo po odlaczeniu aku padlo imo musisz podlaczyc do kompa ale musi podkreslam musi byc orginalny program do renówki bo inaczej lipa w moim wbil kody na boshu i nie szlo ale na orginale od razu poszlo

    0
  • #24 25 Sty 2011 12:21
    KacperJ
    Poziom 12  

    Moj Scenic 98r benzyna ma takie objawy:
    - najpierw padła bateria w jednym pilocie, za kilka dni w drugim, kupiłem nowe baterie do obu, jednak mimo migania diody na pilotach nie otwierały drzwi. W końcu po wielu próbach (przytrzymywanie knefla od centrala na konsoli przez 5s ) jakimś cudem udało sie zaprogramować jednego pilota tak ze zwykle otwiera zamek i da się odpalić auto. Z tym że ten pilot jest lichy i zawodny, czasem trzeba kilkanaście razy naciskać zanim zaskoczy dlatego proszę o pomoc przy drugim pilocie. Jak się powinno to dobrze programować.
    JA próbuje tak:
    -wsiadam do auta i zamykam drzwi, miga immo na liczniku
    -wciskam na 5s i trzymam knefel od otwierania centralnego na panelu kolo radia
    -nic nie pika ale mimo to próbuje dodać piloty naciskając kilkakrotnie przyciski na nich
    Niestety tego lepszego pilota który wcześniej nigdy nie zawodził nie mogę dodać i nie działa.

    Na forum jest opis kodowania dla meganki gdzie trzeba najpierw wprowadzac pin za pomoca zaplonu i liczenia mignieć ale to chyba nie dla mnie?
    A dalszy ciąg opisu polega na wcisnięciu i przytrzymaniu przycisku na konsoli aż do zamknięcia i otwarcia drzwi. Z tym że ja ten przycisk mam dwustronny, jedna strona otwiera a druga zamyka więc niemożliwe jest jednoczesne otwarcie i zamknięcie auta jednym nacisnięciem. Jak wiec mam to programować?

    0
  • #25 26 Lut 2012 18:24
    bandi401
    Poziom 12  

    Daj znać jak coś będziesz wiedział mam ten sam problem.
    Nie świeci kontrolka immo. Samochód odpala na sekundę i gaśnie.

    0