Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze wzmacniaczem?!

myszorek1212 10 Sty 2009 12:23 935 8
  • #1 10 Sty 2009 12:23
    myszorek1212
    Poziom 9  

    Witam! Mam problem. Mam wzmacniacz UNITRA WS - 432 i 2 kolumny Alton 80. Podłączyłem je do wzmacniacza za pomocą kabli głośnikowych. Wzmacniacz na razie do radia, żeby nie ryzykować, że mi kompa spali. Podłączyłem go za pomocą kabla kupionego w sklepie, który z jednej strony ma końcówkę mini jack, a z drugiej 2 końcówki chinch. Po włączeniu normalnie podświetla się wyświetlacz we wzmacniaczu robię głośniej i nic nie słychać. Tam były dwa przyciski na panelu wzmacniacza A i B. Próbowałem je wciskać ale dalej nie działało. Mam podejrzenia że te bolce z końcówek chinch nie dochodzą do końca wejścia. Czy to jest możliwe? Jeżeli nie to powiedzcie w czym może być problem. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.

    0 8
  • #2 10 Sty 2009 12:33
    edm124
    Poziom 9  

    witam:)
    A czy jak włączasz wzmaka jest jakieś uderzenie z głośników, bądz czy występuje jakiś szum dobiegający z głośników?

    0
  • #3 10 Sty 2009 12:44
    myszorek1212
    Poziom 9  

    Nic nie słychać żadnego trzasku ani szumu.

    0
  • #4 10 Sty 2009 12:48
    edm124
    Poziom 9  

    to sprawdz czy dobrze są podłączone głośniki do wzmaka, a jeśli to nic nie pomoże to znaczy że masz skopaną końcówkę mocy bądz głośniki

    0
  • #5 10 Sty 2009 13:13
    Andreus30
    Poziom 15  

    Witam
    Jak chcesz szybko sprawdzic wzmacniacz to przy podlaczonych glosnikachi ustawionej sredniej glosnosci dotknij polcem wejscia chinch ktore masz ustawione jako wejscie sygnalu ( pinu w srodkowej czesci i masy na raz ). W glosnikach powinno pojawic sie buczenie ( czesto bardzo glosne i nieprzyjemne - nienaduzywac ) Jesli buczy to problem jest w kablach ktore doprowadzaja sygnal.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 10 Sty 2009 13:25
    myszorek1212
    Poziom 9  

    Za bardzo nie rozumiem. Mam dotknąć dwóch zewnętrznych części wtyków chinch czy jakoś wewnątrz wzmacniacza. Jakbyś mógł to na tym zdjęciu zaznacz jakoś. Link

    Dodano po 5 [minuty]:

    STOP! CZEKAJCIE źle sprawdziłem. Jak włączam to słychać takie "bum" w głośnikach. Czy to wina kabla? Czy może z radia nie może być?

    0
  • #7 10 Sty 2009 13:51
    edm124
    Poziom 9  

    po prostu podłącz kabel do wzmaka a potem dotknij palcem do jacka.

    0
  • #8 10 Sty 2009 13:53
    Andreus30
    Poziom 15  

    Witam ponownie
    Gniazdo chincz po stronie zewnetrznej ma mase a w srodku sygnal. Jak dotkniesz tylko z zewnatrz to nic sie nie stanie. Jak dotkniesz tak rzeby zewrzec czesc zewnetrzna i ta w srodku to buczy........
    Zrob spokojnie i od poczatku.
    1- podlacz glosniki + i - w obrebie jednego zestawu A albo B jesli masz do wyboru
    2 - na przelacznikach wyboru glosnikow ustaw pare ktora podlaczyles ( A lub B )
    3 - wybierz zrodlo CD, AUX albo ktore ci sie spodoba
    4 - podlacz do wejscia ktore masz ustawione sygnal z radia, CD lub czegokolwiek co jestes pewny ze dziala
    Milego sluchania

    0
  • #9 10 Sty 2009 15:05
    myszorek1212
    Poziom 9  

    Już działa po prostu zapomniałem włączyć przycisku aux. :D

    0