Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

honda civic brak iskry klopoty z aparatem zaplonowym

zlodziejr 10 Sty 2009 18:12 20310 12
  • #1 10 Sty 2009 18:12
    zlodziejr
    Poziom 9  

    witam ostatnio moja honda bardzo Ciezko odpalala gdy byla zimna gdy zaczolem ja sprawdzac okazalo sie z enei ma iskry badalem aparat zaplonowy czujniki pozlozenia walka maja taki sam opor cewka tez zdaje sie byc sprawna lecz gdy zostawilem auto na zaplonie zauwazylem ze co jakies 5-7 s cewka sie laduje do 5,5v (mierzone przy wejsciu do cewki) i jest iskra a podczas krecenia rozrusznikiem jej nie ma nawet prosto z cewki jest w aparacie jeszcze taki modol i nie wiem zabardzo jak go zbadac E12-302 hitacji i jeszcze na dole jest 4211 czy moze to byc odpowiedziaqlne bo to chyba steruje cewka jesli ktos cos wie to prosze o podpowiedz

    Dodano po 10 [minuty]:

    http://www.allproducts.com/traffic/ignition/ignition_module.html
    cos takiego

    1 12
  • #2 10 Sty 2009 18:54
    emeryt2
    Poziom 42  

    Gdybyś chociaż postawił jeden przecinek , to z tego natłoku wiadomości można było coś zrozumieć. Po rozszyfrowaniu Ulissesa , radzę sprawdzić kostkę stacyjki. Przy rozruchu rozłącza zasilanie zapłonu.

    0
  • #3 11 Sty 2009 09:57
    zlodziejr
    Poziom 9  

    przepraszam za pisownie mam dysleksje i często nie zwracam uwagi na takie rzeczy. a to czemu gdy sie dłużej go pokręci to w końcu zapali lecz będzie przerywać

    0
  • #4 11 Sty 2009 10:15
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 11 Sty 2009 10:45
    zlodziejr
    Poziom 9  

    a jak sprawdzić moduł?? i jak cewką?? a jesli cewka była by walnięta tez by dawała iskrę jak ja mierzyłem na wejściach miała coś ok 0,65 ohm

    0
  • #6 11 Sty 2009 11:04
    emeryt2
    Poziom 42  

    Będziesz dawkował objawy,czy napiszesz wszystkie.
    Po twoim ostatnim pytaniu wątpię , czy będziesz , mógł zweryfikować to co napisał Elektronika 6.

    1
  • #7 11 Sty 2009 11:40
    zlodziejr
    Poziom 9  

    to jak sprawdzic ten moduł ? do cewki znalazlem schemat jest dobra

    Dodano po 21 [minuty]:

    bylem właśnie w garażu sprawdzic ta stacyje i podalem sygnal bezposrednio z akumulatora na przekaźnik rozrusznika i nie było iskry podczas kręcenia lecz gdy skończył kręcić rozrusznik a silnik jeszcze byl w ruchu to wówczas była iskra... co z tym moze byc cos odcina prad czy rozrusznik nagle zaczoł za dużo pobierać ? akumulator jest nowy pół roku ma

    0
  • #8 11 Sty 2009 11:56
    emeryt2
    Poziom 42  

    Pozostał moduł i cewka.

    Wepnij się woltomierzem do pinu modułu wychodzącego na cewkę , podczas próby rozruchu , napięcie winno spadać do 7 V. Najlepiej to zrobić probówka , z żarówka , jeden konieć do plusa aku. drugi do tego pinu , ma mrugać.

    0
  • #9 11 Sty 2009 14:18
    zlodziejr
    Poziom 9  

    zrobiłem ta z probówka i cały czas sie świeciła to może być ten moduł zapłonowy jeszcze naładuje dobrze akumulator i masy posprawdzam wszystkie zobaczymy moze sie cos zmieni

    Dodano po 2 [minuty]:

    jak sie kręciło to nie mrugała ale przygasała moze to bylo wina tego że juz akumulator troche padł

    0
  • #10 11 Sty 2009 17:08
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 11 Sty 2009 18:10
    zlodziejr
    Poziom 9  

    zrobiłem tak i rezultaty następujące na włączonym zapłonie żarówka świeci na rozruszniku gaśnie podczas odłączenia rozrusznika przez parę obrotów które jeszcze silnik wprawiony w ruch wykona żarówka mruga następnie świeci

    0
  • #12 11 Sty 2009 18:39
    ociz
    Moderator Samochody

    Daj plus bezpośrednio z aku na modół i cewkę i wtedy spróbuj.

    0
  • #13 08 Kwi 2009 22:12
    daniel1988098765
    Poziom 1  

    mam pytanie !!!! mam honde civic 1.5 16v na jednym walku !!!! ostatnio pekł mi pasek rozrzadu :( ale wszystko jest ok ;) oprócz tego ze iskra zgineła ? czego to moze byc przyczyna ?????prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    3