Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja elektyczna haka Seat Toledo II 99 rok

cordoba_2004 10 Jan 2009 18:15 5776 6
    cordoba_2004
    Level 27  
    Witam
    Samochód to Seat Toledo II 99 rok TDI AGF

Po zainstalowaniu haka została mi instalacja elektyczna

Wiadomo że musze sie jakoś wkuć w
    kierunki
    stopy
    przeciwmgielne i swiatła

https://obrazki.elektroda.pl/51_1231607234.jpg

tak wygląda kostka swiateł w toledo. Jak to zrobić żeby nie przecinać kabli
    jakie są metody, jakies wsuwki w te kostki ? czy coś innego ?

Nie chciał bym robic druciarstwa problem tylko jak sie wkuć w te kable , bo od gniazdka przyczepki jest chyba 8 kabli i sa fajnie opisane ale jak zrobić bez druciarstwa, aby było fajnie ?

Co proponujecie wsuwki luty ? Może są dostępne jakieś rozgałęzniki ? albo coś?
  • Helpful post
    grem13
    Level 12  
    Nie wiem jak w toledo II ale w niektórych samochodach można wpiąć instalacje haka w lampę. Sprawdź czy w lampie masz jakieś wolne gniazda i czy dochodzi do nich prąd.
    cordoba_2004
    Level 27  
    i co wpinam wtedy wsuwkę w taki wolny styk ?

bo jak nie ma takich wolnych gniazd to trzeba ciąć kable tak ? dobrze mówie ?
  • Helpful post
    grem13
    Level 12  
    jak masz wolna gniazda i są przeznaczone do haka to jedziesz na tzw szrot i dopasujesz sobie jakaś kostkę a jak niema to raczej trzeba się wlutowywać w kable
    cordoba_2004
    Level 27  
    no ale to nawet dopasowując sobie kostkę trzeba sie wlutowywać w kable no nie ?
  • Helpful post
    grem13
    Level 12  
    można je dolutować albo pozakładać nowe i wcisnąć w kostkę
  • Helpful post
    mr-perch
    Level 29  
    Moja rada: nie szukaj po szrotach żadnych kostek, bo to strata czasu. Odszukaj właściwe przewody w oryginalnej instalacji, usuń izolację na nich na odcinku 1,5cm, owiń odpowiednie (odizolowane) końcówki przewodów instalacji haka wokół tych miejsc, zlutuj i zaizoluj. Robota góra na 30 minut. Nie stosuj żadnych szybkozłączek.