logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć bramkę WWW do połączenia SSH na zablokowanym koncie?

Bunias 01 Kwi 2004 11:18 3785 9
REKLAMA
  • #1 574586
    Bunias
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam problem mam zablokowane ssh a che sie dostac na jedeno konto shelowe. na tym koncie jest zablokowany telnet tak ze wchodzi w rachube tylko ssh. Wiec mam pytanie czy znas kto pramke .. strone www gdzie bedzie skrypcior albo cus takiego zebym za posrednictwem tej stronki mogl lognac sie na konto ssh.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 574617
    Bunias
    Poziom 12  
    mam ZABLOKOWANE SSH tak wiec zadne f-secure putty ani inne takie NIE BEDA DZIALAC !!! Dlatego szukam strony z taka bramka. Mam zablokowany ssh w sieci i takie pytty po prostu sie nie bedzie sie komunikowac !
  • REKLAMA
  • #5 575009
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    SSH przez www nie jest możliwe bo SSH łączy się po całkiem innych protokołach niż serwer WWW. To co jest dostępne w internecie to klient ssh napisany np w JAVA i dostępny na stronie. Ale nadal się on łączy jak normalny klient SSH.
    PS w którym miejscu sieci jest to ograniczenie? Jeśli chodzi o różne sztuczki to jeśli masz znajomego admina i w sieci nie masz proxy WWW a tylko zablokowane inne porty, to możesz go poprosić u uruchomienie dodatkowej usługi SSH na porcie 80 (www).
  • REKLAMA
  • #6 575338
    Bunias
    Poziom 12  
    Oczywiscie bezposrednio nie da sie laczyc przez www na ssh... chodzi o to ze ja nie mogac korzystac z protokolu ssh wchodze na strone innego komputera bedacego w innej sieci ktora ma odblokowane ssh i ten komputer ma skrypt ktory w jawie uruchamia sterowanie klientem ssh ktory komunikuje sie z jego komputera a nie z mojego zatem do niego idzie przez http a od niego ssh do komputera na ktory che sie polaczyc przez ssh, czyli fizycznie mam ssh przez www... czyli mozna. Nie codzi o to ze odpale ssh np na 80 porcie
  • #7 575345
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Bunias napisał:
    Oczywiscie bezposrednio nie da się laczyc przez www na ssh... chodzi o to ze ja nie mogac korzystac z protokolu ssh wchodze na strone innego komputera bedacego w innej sieci ktora ma odblokowane ssh i ten komputer ma skrypt ktory w jawie uruchamia sterowanie klientem ssh ktory komunikuje się z jego komputera a nie z mojego zatem do niego idzie przez http a od niego ssh do komputera na ktory che się polaczyc
    Jeśli jest to JAVA to ona się wykonuje na Twoim komputerze a co za tym idzie łączy się z Twojego komputera.
  • #8 576166
    Bunias
    Poziom 12  
    Tak sobie strzelilem ze to jest w javie moze to jest w php sql dvd albo wc... nie mam pojecia w czym ale dziala kropka nie znam sie na tym wiec pytam... znalazlem dziala. Dziekuje.
  • #9 7303170
    krzysztof85
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Wygrzebuje temat z przed paru lat :D gdyż sam mam obecnie podobny problem. Chciałbym łączyć się z własnym serwerem w domu po SSH jednak w pracy wszystko idzie przez proxy i przypuszczam że port 22 jest dodatkowo zamknięty, przez co nie mogę dać rady się połączyć przez putty. Myślałem o łączeniu poprzez jakiś terminal www gdyż z uprawnień jakie mi nadano to tylko dostęp do stron www . Znalazłem stronkę z teminalem SSH jednak przy uruchamianiu javy dostaje komunikat o błędzie i nie znalezieniu class mindbright.application.MindTerm.class Proszę o jakąś radę jak pominąć narzucone ograniczenia połączenia lub usunąć błąd który pojawia się przy ładowaniu terminala www lub może znacie jakąś inną lepszą stronkę z terminalem SSH.
  • #10 7368913
    krzysztof85
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Problem udało mi się rozwiązać :D Faktycznie port 22 jest zablokowany jednak port na którym chodzi https był otwarty i wykorzystałem jego do komunikacji po SSH. Jedynie co musiałem zrobić to dodać na serwerze SSH port 443 żeby na nim nasłuchiwał. Później pozostała jedynie konfiguracji proxy w putty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał bramki WWW umożliwiającej połączenie SSH na zablokowanym koncie, gdzie bezpośredni dostęp SSH i telnet były zablokowane. W dyskusji wyjaśniono, że protokół SSH nie działa bezpośrednio przez HTTP, jednak istnieją webowe klienty SSH napisane w Javie, które uruchamiają sesję SSH z komputera pośredniczącego, a nie z lokalnego użytkownika. Wskazano strony oferujące takie rozwiązania, np. http://banita.pl/shell/ oraz http://www.efbud.com.pl/ssh.php. Podkreślono, że klient Java wykonuje się lokalnie i wymaga otwartych portów SSH. W przypadku blokady portu 22 można skonfigurować serwer SSH do nasłuchiwania na porcie 443 (HTTPS) i odpowiednio ustawić proxy w kliencie Putty, co pozwala ominąć ograniczenia sieciowe i połączyć się z serwerem SSH przez port HTTPS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA