Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybrany sprzet - opinie

cincilla 11 Jan 2009 10:43 6726 3
    cincilla
    Level 2  
    Witam

Zamierzam kupic troche AGD do nowego mieszkania. Ponizej lista. Chcialbym prosic o opinie ludzi znajacych sie na rzeczy. Wszelka krytyka mile widziana :).
    Pozwole sobie tez napisac, co stanowilo kryterium wyboru:

1. Lodowka: przede wszystkim duuuuzy zamrazalnik, ktory spowodowal, ze nie musze kupic oddzielnej zamrazarki, przez co zyskuje o jedna (calkiem spora) szafke w kuchni. Szukalem, szukalem i znalazlem tego liebhera. Jak jest z jakoscia wykonania, glosnoscia oraz bezawaryjnoscia sprzetu liebherr?
    2. Pralka: duzy beben, oraz niski poziom halasu. No wlasnie i tutaj rodzi sie pytanie: czy rzeczywiscie direct drive jest cichszy od standardowego napedu?
    3. Plyta indukcyjna: spora ilosc pol grzewczych. Duzo gotuje :). Jak sprawuje sie indukcja amiki? glosne sa te plyty?
    4. okap: tutaj w zasadzie jedynym kryterium bylo to, zeby byl podszafkowy, oras subiektywna ocena wyglaldu (ten model mi sie akurat podoba i ma niezla wydajnosc)
    5. Piekarnik: wyglald (ktory mi sie akurat podoba). Obecnie mam piekrnik amiki (starszy model) i jestem zadowolony...
    6. zmywarka: przede wszystkim poziom halasu - im mniej tym lepiej. wahalem sie jednak pomiedzy ponizszym hooverem, a modelem Franke DW 612 IA 3A, gdzie halas wg producenta to tylko 36dB (ciekawe czy to prawda). Dla hoovera to 42dB, ale za to mozna zmiescic 15 kpl, i to generalnie zadecydowalo o tym wyborze. Czy slusznie? - prosze o uwagi...
    7. mikrofala: tylko wyglad. Nie wymagam zeby miala tysiace funkcji itp.

1. lodówka LIEBHERR CUNesf 39130
    2. pralka LG WD-14440FDS
    3. plyta indukcyjna - AMICA PI 8500 TF
    4. piekarnik Amica EBP8752
    5. okap Teka CNX 6000
    6. zmywarka Hoover HLS 4000
    7. kuchenka mikrofalowa Samsung FG 87 KST

pzdr
    jas07
    Level 13  
    Libeherr zapewne OK.
    Pralka LG to katastrofa, tak samo jak inne wyroby koreańskie.
    Kup coś z Siemens-Bosch , a jak Cie stać to najlepiej Miele:D
    Świetne i tanie płyty indukcyjne produkuje Teka. Nie eksperymentuj, bo to zwykle duuużo kosztuje. Możesz też kupić płytę Siemes/Bosch albo lepiej AEG! Jednak są trochę droższe do TEKA. A tak w ogóle, co to za pomysł z "głośnością" płyt indukcyjnych! Nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Podobno kiedyś niektórzy uzytkowicy płyt indukcyjnych Electroluxa zgłaszali takie problemy....
    Zmywarka to tylko Siemes-Bosch. Miele jest zbyt drogie i nie prezentuje lepszej jakości wykonania i zmywania. Hoover (tj.Candy) to czyste prowokowanie nieszczęścia. Jeśli chcesz pozmywać podłogę w kuchni, bez sprzątania wody z podłogi oraz "domywać" po myciu w zmywarce naczynia, to kup zmywarkę tej firmy. Nikt też nie poleca Franke, poza zlewozmywakami i bateriami do nich.
    Piekarnik najlepiej AEG, ale tylko "Made in Germany". Rewelacyjny jest model AEG B8931-4!!! Analogiczne modele S/B są duuużo droższe i do tego brzydkie! Nie wiem czy są jeszcze dostępne piekarniki Elekrolux'a produkowane w fabryce AEG w Niemczech. Ładniej wykończone niż AEG, ale na tym samym poziomie techniczno-użytkowym. Róznią się tylko logo na froncie urządzenia.
    Mikofala do zabudowy to tylko Bosch. Kultura pracy, ergonomia i funkcje pracy powinny być standardem dla innych firm. Mikrofalę tej firmy mam od 9 lat (model 8866EU). Siemens o podobnych parametrach był ok. 230zł droższy.
    Co do okapu...To kup najcichszy! I tak zwykle nie są w stanie "wessać" wszystkich oparów z gotowania. Dobrą firmą jest, o dziwo włoski Falmec! Okap to bardziej kwestia wystroju kuchni i hałasu podczas pracy.
    Krótko mówiąc, kup co Tobie będzie się podobało w charakterze okapu, tylko koniecznie zwróc uwagę na hałas:!:
    GrandoMastah
    Level 11  
    Co do lodówki zdecydowanie jeśli Cię stać to Libeherr jakościowo nie do pobicia. Jeśli chodzi o zmywarkę zastanowiłbym się nad jakimś prostszym modelem bosha ( i tak korzysta się z zaledwie garstki funkcji). Z mikrofali od siebie polecam WD900ESL23Q-2W z mpm bardzo pojemna i od ponad roku w intensywnym użytkowaniu...
    cincilla
    Level 2  
    Na bazie tego co poczytalem na roznych forach zdecydowalem sie na ponizszy zakup:

lodówka LIEBHERR CUNesf 39130
    piekarnik - Siemens HB365560
    plyta indukcyjna - AMICA PI 8500 TF
    zmywarka: Siemens SN66T052EU
    pralka LG WD-14440FDS -2500
    okap - Siemens LI 48630
    mikrofala - Bosch HMT85G651

pzdr