Używam monitora LG Flatron ez T710PH.
Szczegółowe dane monitora:
W pewnym momencie podczas pracy znikł obraz oraz podświetlenie przycisku na obudowie, z monitora słychać jedynie tzw. ciche pykanie, z częstotliwością ok. 5 Hz.
Do wstępnego sprawdzenia przyczyn awarii użyłem następujących pomocy:
Schemat ideowy monitora LGT710PH.pdf
Nota katalogowa UC3842 - Current-mode PWM controller.pdf
Podejrzewam, że wina leży w części zasilającej.
Wycinek schematu - część zasilająca.
Wykonane przeze mnie pomiary (pkt. pomiarów i uzyskane napięcia) zaznaczyłem na schemacie niebieskim kolorem:
Sprawdziłem układ do kondensatora elektrolitycznego C908 (220µF/400V) za mostkiem Greatza (D900), napięcie mierzone na tym kondensatorze wynosi 325V, więc do tego miejsca powino być ok.
Następnie zgodnie ze schematem sprawdziłem napięcia w miejscach oznaczonych jako:
pkt WF2 - dokonałem pomiaru między 5 i 7 nóżką układu KA3842 (IC901).
Miernik pokazał zmieniające się z częstotliwością ok. 1 sek. 12,9 ÷ 13,1V (wg schematu powinno być -0 ÷ -30V).
pkt WF1 - dokonałem pomiaru między 5 i 2 nóżką transformatora 6170TMZ135A (T901 85KHz).
Miernik pokazał zmieniające się z częstotliwością ok. 1 sek. 305 ÷ 311V (wg schematu powinno być -50 ÷ -180V).
Przypuszczam, że uszkodzony może być regulator PWM na KA3842 (IC901).
Dodatkowo osłuchałem dokładnie płytę za pomocą kawałka rurki peszel wsadzonej do mojego ucha
i wspomniane na wstępie postu tzw. ciche pykanie, z częstotliwością ok. 5 Hz, na 100% dobiega z transformatora 6170TMZ135A (T901 85KHz).
Ponieważ nie mam zbyt dużo doświadczeń z naprawą monitorów, proszę o pomoc w zlokalizowaniu uszkodzenia.
Pozdrawiam
Szczegółowe dane monitora:

W pewnym momencie podczas pracy znikł obraz oraz podświetlenie przycisku na obudowie, z monitora słychać jedynie tzw. ciche pykanie, z częstotliwością ok. 5 Hz.
Do wstępnego sprawdzenia przyczyn awarii użyłem następujących pomocy:
Schemat ideowy monitora LGT710PH.pdf
Nota katalogowa UC3842 - Current-mode PWM controller.pdf
Podejrzewam, że wina leży w części zasilającej.
Wycinek schematu - część zasilająca.
Wykonane przeze mnie pomiary (pkt. pomiarów i uzyskane napięcia) zaznaczyłem na schemacie niebieskim kolorem:

Sprawdziłem układ do kondensatora elektrolitycznego C908 (220µF/400V) za mostkiem Greatza (D900), napięcie mierzone na tym kondensatorze wynosi 325V, więc do tego miejsca powino być ok.
Następnie zgodnie ze schematem sprawdziłem napięcia w miejscach oznaczonych jako:
pkt WF2 - dokonałem pomiaru między 5 i 7 nóżką układu KA3842 (IC901).

Miernik pokazał zmieniające się z częstotliwością ok. 1 sek. 12,9 ÷ 13,1V (wg schematu powinno być -0 ÷ -30V).
pkt WF1 - dokonałem pomiaru między 5 i 2 nóżką transformatora 6170TMZ135A (T901 85KHz).

Miernik pokazał zmieniające się z częstotliwością ok. 1 sek. 305 ÷ 311V (wg schematu powinno być -50 ÷ -180V).
Przypuszczam, że uszkodzony może być regulator PWM na KA3842 (IC901).
Dodatkowo osłuchałem dokładnie płytę za pomocą kawałka rurki peszel wsadzonej do mojego ucha

Ponieważ nie mam zbyt dużo doświadczeń z naprawą monitorów, proszę o pomoc w zlokalizowaniu uszkodzenia.
Pozdrawiam