Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto nie odpala

Kamyk8000 11 Jan 2009 15:14 6829 10
Wago
    Kamyk8000
    Level 10  
    Kupilem auto mercedes sprinter posiada on webasto disel mokre orginalnie zamontowane w aucie, nie dzialalo mialo ono spaloną swiece wymienilem swiece ale dalem 12v a orginalna byla 8v teraz odpala na chwile i gasnie i sie zalewa az ropa leci wydechem czy to jest winna ta swieca ze moze nie dogrzeje dobrze i nie moze odpalic ?........Moze ktos mi pomóc..........
  • Wago
    Zbyszek-G
    Level 19  
    Witam.
    Kolego skoro orginalna świeca była na 8V to taką trzeba założyć.
    Piszesz że odpala , a ja przypuszczam że tylko zakopci z wydechu i tyle. Świeca na 12V tylko lekko się nagrzewa powodując kopcenie , ale nie jest w stanie odpalić pieca. Jeżeli nie założysz orginalnej świecy nie ma sensu czegokolwiek szukać.
    Kamyk8000
    Level 10  
    Dzieki kolego tak jak mówisz tylko zakopci a nie odpali .........wiec to swieca nie dojdzie do swojej temperatury by ono zaskoczylo.....Pozdrawiam.......Kamyk8000
  • Wago
    Kamyk8000
    Level 10  
    Witam mam kolejny problem z tym webastem zalozylem orginalnom swiece 8v no i odpalilo bez problemu chodzilo z 2 godz wylonczylem je no i po paru godzinach znów odpalilo minelo 2 dni i nie moze znów odpalic jak ledko w nie pukne to sie odezwie na 5 min....no i dalej cisza.?Potem cisza i niechce wogule odpalic nawet na 5 min.Jak je tylko wyciągnelem i wlozylem chodzi znów w ten sam sposub na poczatku chodzi a potem 5 min i znów koniec.Niewiem co jest paczalem kable czy niejest naderwany sa ok jest jakis w nim modul jest on caly zalany plastikiem niema do niego dojscia moze on cos byc winny? bąc jakis czujnik niewiem sam,czy moze jak jade autem to jakies wszcząsy i cos rozlancza sie moze ktos mi pomuc z góry dzienkuje.........
    hiras
    Level 14  
    Posłuchaj czy chodzi wentylator(charakterystyczny gwizd).
    Kamyk8000
    Level 10  
    Ten w webascie to nie nie chodzi.......tylko tak na 2 sekundy wlączy sie pompka w obiegu wody i sie wyłącza........

Dodano po 14 [minuty]:

Jak webasto chodzilo to on chodzil gwizdal a teraz cisza......?tylko zaskoczy pompka w obiegu wodnym i tylko na 2 sek i sie wyłącza.....?
    hiras
    Level 14  
    Puknij w webasto i posłucaj czy ruszy ,jeżeli tak to znaczy że
    albo przyciera się turbinka albo szczotki w silniczku się wieszają(zużyte)
    Kamyk8000
    Level 10  
    Pukalem ale nic ale jak poruszalem kabelkami od tych czujników wody co są dwa to zaskakuje mogom byc czujniki uszkodzone czy kabelki nie lonczyc?
    Marcintrabant
    Level 2  
    mam takie pytanie zwiazane z webastem> czy swieca grzeje cały czas pracy webasta , czy tylko podczas startu >> ??
    dydorobert
    Level 12  
    trzeba zdemontować urządzenie i sprawdzić uszczelki, u mnie było to samo i wymiana uszczelek rozwiązała problem a świeca grzeje tylko przy starcie
    skylark
    Level 25  
    Zdemontuj urządzenie i sprawdź dokładnie instalację elektryczną (złącze hermetyczne i przewody do sterownika).