Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tv Elemis 5511ST - brzęczą głośniki, pasy na obrazie

11 Sty 2009 20:38 1388 9
  • Poziom 9  
    Witam!
    Mam problem z elemis 5511st tzn. zaraz po włączeniu słychać mocne brzęczenie w głośnikach, natomiast obraz powlekają skaczące jasne pasy.Pierwszy raz spotykam się z czymś takim dlatego proszę o pomoc ,ponieważ w tym wypadku nie wiem nawet od czego zacząć!

    Regulamin pkt. 11 - proszę pamiętać o opisie usterki w tytule tematu. Tym razem dopisałem. [@mirex]
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Zacznij od przetwornicy (zasilacza). Wymień kondensatory elektrolityczne.
  • Poziom 9  
    Wymienione elektrolity w przetwornicy oraz na około.Niestety bez rezultatów
  • Poziom 22  
    Witam , zrób pomiary , a główny kondensator w zasilaczu ? , masz na nim ok 300V.
  • Poziom 19  
    Wymień zasilacz antenowy
  • Poziom 23  
    A przynajmniej kondensator w nim - powinien być ok. 100uF/25V.
    Czy na AV występuje ten sam objaw ?
  • Poziom 9  
    wszystko by było ok. ale ten tv zachowuje się tak bez podłączania anteny.Objaw ten występuje także na AV.
  • Poziom 23  
    Jakie masz napięcie na C głównym w zasilaczu ?
    Spróbuj wymienić elektrolit na PK.
  • Poziom 22  
    A-*V , B- 10V , C-24V , D-5V , F27V , E-24V , G-12V. Sprawdz zasilanie zaraz na wtórnym.
  • Poziom 9  
    Napięcie na głównym C wynosi 307V.Główny C wymieniłem na nowy.Zasilanie na wtórnym ok.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Problem rozwiązała wymiana C535 tuż obok wzmacniacza fonii.Ewidentnie ze starości odleciała jedna z nóżek.TV śmiga jak nowy.Zamykam temat.Pozdrawiam!!!