Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wmacniacz antenowy- jaki?

latara7932 11 Jan 2009 21:42 3988 11
    latara7932
    Level 10  
    Mam antenę ATX-91 i nie wiem jaki będzie najlepszy wzmacniacz antenowy myślałem o zastosowaniu czegoś takiego jak:
    1 antena ATX-91 + Wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-177 30dB ekranowany + Zasilacz wzmacniaczy antenowych ZS 12V 100mA

czy może lepiej by było zastosować:
    2 antena ATX-91 + Wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-177 30dB ekranowany + Wzmacniacz HS-013A Terra VHF/UHF 1we/2wy

czy może jeszcze lepiej:
    3 antena ATX-91 +Symetryzator antenowy SA IV-V + Wzmacniacz HS-013A Terra VHF/UHF 1we/2wy

Które zastosowanie by według Was było najlepsze? A może jeszcze jakieś inne zastosowania byłbym wdzięczny za odpowiedź i pomoc

Chce jeszcze podkreślić że mam już antenę ATX-91 i odbieram z niej następujące programy:
    TVP1 - dobrze
    TVP2 - bardzo dobrze
    TVP3 - dobrze
    TV 4 - dobrze ale czasem występują zakłócenia i nie ma w ogóle obrazu ale to tylko sporadycznie
    POLSAT - śnieży ale obraz jest z kolorem i jest też szum (wcześniej był odbiór dobry)
    TVN - śnieży mocno obraz bez koloru i głośny szum

Chcę dodać że do nadajnika mam w linii prostej ok 22 km i sygnał na program TVP3, TV4, POLSAT, TVN jest jednakowy z nadajnika i o mocy 1,000 kW

Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi

Z góry dziękuję
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Quote:
    Które zastosowanie by według Was było najlepsze?

Żadne.
    Quote:
    A może jeszcze jakieś inne zastosowania

Antena ATX-91 przy odległościach 22km od nadajnika to tak jak lokalna łączność.
    Jeżeli przy mocy nadajnika 1kW i odległości 22km to masz coś uszkodzone w samej instalacji. Kable , złącza czy jakaś wada w samym złożeniu anteny.

Podajesz , że jesteś z miasta Rzeszów , to jakikolwiek wzmacniacz przy antenie (szczególnie 30dB) nie wchodzi w grę. Poziom sygnału tylko przesteruje ten wzmacniacza i zamiast wzmocnienia (zysku) będziesz miał Tłumienie.

Sprawdź kabel lub wymień na np. RG-6 i sprawdź złącza (wtyk) przy TV.

Pozdrawiam.
    latara7932
    Level 10  
    Ale dlaczego nie jest jednakowy odbiór wszystkich kanałów nadawanych z tego nadajnika.

Skoro TVP3 i TV4 jest możliwaj jakość odbierania to dlaczego nie jest tak samo z kanałami POLSAT i TVN
    terrade
    Level 36  
    Możliwych przyczyn jest sporo, np.:
    -im wyższa częstotliwość tym poziom sygnału łapanego przez antenę będzie mniejszy i to znacznie (poszukaj na forum pomiarów wykonanych przez fachowców, np. w temacie o Łazach)
    -tłumienie kabla rośnie wraz z częstotliwością np. Link, a przy marnym kablu może być naprawdę ogromne
    -zawieszenie anten, to że jeden nadajnik to nie znaczy, że są obok siebie co 1mm, niektóre mogą być bardzo nisko.

Ponadto: jak niby bdb (poziom sygnału) łapiesz TVP2 na ATX-91? Przecież to kanał 7, co oznacza że TVP2 masz zapewne (tu EDIT) z Suchej Góry lub Leżajska. Przy 22km, 1kW i wzmacniaczu ok.15dB nie powinno być przesterowania, ale 700kW z Suchej Góry i 100kW z Leżajska to zagrożenie.

Pozwoliłem sobie na poprawienie dBd i dopisanie (w języku laika) poziom sygnału. [SP5ANJ]
    EDIT: OK, no problem :) ale pisząc bdb miałem na myśli bardzo dobrze.
    Ważniejsze, że ogarnęła mnie ślepota więc dopisuję Suchą Górę, która drastycznie zmienia sprawę, bo 700kW to ogromna moc i łatwo o przesterowanie.
    irekr
    Moderator
    Do autora tematu:
    Nie podałeś dokładnie gdzie mieszkasz. Odległość 22 km od nadajnika na Baranówce to nieścisła informacja.
    Może podaj dokładniej pozycje geograficzna np z maps.google.com.
    Antena ATX91 to antena do odbioru w polaryzacji poziomej natomiast TVP2 jest nadawana w polaryzacji PIONOWEj tak z Baranówki (na kanale 7) jak i z Suchej Góry TVP1 (na k.12).
    Sprawdź dokładnie co na jakich kanałach odbierasz. Może sie okazać że TVP2 odbierasz nie z Baranówki a z Suchej Góry (k.29).
    Zasięg nadajników z Baranówki jest bardzo ograniczony, na południe sygnał kończy się na wysokości Boguchwały a na północ z biedą dociera do Głogowa a na wschód raptem do Magdalenki.
    Z tego co opisujesz wynika, że kabel ma dość duża tłumienność lub jest to jakaś chińska podróba.
    TVN jest nadawany na kanale 53 a to oznacza że sygnał będzie co najmniej trzykrotnie mniejszy niż sygnał TVP1 (jeżeli odbierasz na k.21szym) pomimo mniejszej mocy tego ostatniego

Prosimy więc o w miarę dokładna lokalizację.
    latara7932
    Level 10  
    Dzięki za zainteresownie
    A więc chce jeszcze podkreślic że wszystkie kanały odbieram z jednej anteny ATX-91 i jest ona skierowana na Rzeszów i :
    TVP 1 odbieram z Kielc "Święty Krzyż" moc nadajnika 800,000 kW na kanale 38
    TVP 2 też z tego samego nadajnika a moc 1000,000 kW na kanale 28
    TVP 3 Rzeszów z Rzeszowa z Baranówki moc nadajnika 1,000 kW kanał 40
    TV 4 z Rzeszowa Baranówka moc 1,000 kW kanał 27
    POLSAT z Rzeszowa Baranówka moc 1,000 kW kanał 48
    TVN z Rzeszowa Baranówka moc 1,000 kW kanał 53
    irekr
    Moderator
    To juz wiele wyjasnia poza podstawowym: dokładną (w miare) lokalizację poproszę. Wystarczy nazwa miejscowości lub pozycja geograficzna...
    Obiekty nadawcze Baranówka i Świety Krzyz znam doskonale, bywałem na nich wielokrotnie...
    latara7932
    Level 10  
    Miejscowośc Hyżne ok 22 km od Rzeszowa w stronę Południowy wschód a wyjeżdzając z Rzeszowa to w stronę Tyczyna
    irekr
    Moderator
    Bardzo miłe miejsce, polecam wszystkim, byłem parę razy...
    Przeliczę i odpowiem....

I dodatkowe pytanie: na kierunku Rzeszowa masz wzniesienie pomiędzy Borkiem Starym, Borówkami i Brzezówką. Nie pamiętam jakie ono jest wysokie. Na ile jest powyżej poziomu Twojej anteny? To ważne.
    Pierwszy rzut oka na wykresy i już wiadomo że jesteś poza zasięgiem technicznym Baranówki, co nie oznacza że odbiór nie może być możliwy.
    terrade
    Level 36  
    latara7932 wrote:
    A więc chce jeszcze podkreślic że wszystkie kanały odbieram z jednej anteny ATX-91 i jest ona skierowana na Rzeszów i :...
    I naprawdę nie masz wzmacniacza?
    Do Świętego Krzyża masz strasznie daleko (choć moce ogromne), a 1kW z 22km to mało, więc wzmacniacz 15dB możesz brać śmiało (ale o wysokim poziomie wyjściowym).

Problem będzie z TV4, bo to kanał 27, a TVP2 kanał 28, nie ma szans by się nie zakłócały.
    latara7932
    Level 10  
    To tak antena jest już sporo podniesiona od dachu budynku więc żeby się przebić przez tą górę brakuje mi ok 4 metrów 5 góra nie więcej

Dodano po 3 [minuty]:

Mam w antenie zastosowany jakąś płytkę ale nie pamiętam dokładnie parametrów a w domu mam przewód podpięty pod zasilacz mniej więcej taki "Zasilacz wzmacniaczy antenowych ZS 12V 100mA" i to jest cała instalacja TV

Dodano po 1 [minuty]:

A TV 4 nie mam problemów z odbiorem i nie ma też zakłuceń. Czasami się tylko zdarzy że obraz jest całkowicie zniekształcony ale występuje to sporadycznie
    irekr
    Moderator
    Święty Krzyz jest odbierany bezproblemowo nawet w okolicach Przemysla i Strzyżowa. Jak się wejdzie na wzniesienie o którym pisałem to jest nawet widocznośc optyczna.

Z ta górą jest o tyle problem, ze jest ona około 90 metrów powyżej anten Baranówki i to jest glówną przyczyną kłopotów. Jak zapewnei wiesz Rzeszów lezy w dołku i wielokrotnie będąc na Barnówce widziałem to doskonale, jak zasłoniety jest cały horyzont od wschodu przez południe do zachodu.

Może sie okazac że podniesienie tej anteny o jakies 5 metrów może pomóc na tyle ze odbiór z Rzeszowa będzie dośc poprawny, ale obawiam sie że rewelacji nie bedzie. Pozostaje poczekac na DVB lub postawic satelite na max połtora roku...