Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PROBLEM Z ATMEGA8535

mic45 01 Apr 2004 19:53 1054 6
    mic45
    Level 10  
    WITAM.BUDUJE PRACE DYPLOMOWĄ I UZYLEM DO BUDOWY PROCKA ATMEGA8535 16PI.A PROBLEM JEST TAKI IZ NAWET NA NAJPROSTSZYCH BASCOMOWYCH PROGRAMACH ZACHOWUJE SIE DZIWNIE.UZYŁEM KWARCA 8 MHZ I W PROGRAMIE KTÓRY MA ZPALAC DIODE NA 1 SEK ,ON ROBI TO NA OK 10SEK.CZYM MOZE TO BYC SPOWODOWANE?
    DZIEKI Z GÓRY
    euromatic
    Level 21  
    Procesor twój pracuje na wewnętrznym generatorze RC o częstotliwości 1 Mhz.
    jest to standartowe ustawienie procesora (mega8535)
    Zmień ustawienia w opcjach programatora......
    ale uważaj bo łatwo można zablokować możliwość programowania po SPI
    Uważnie przeczytaj PDF....
    Pozdrawiam
    szymtro
    Level 30  
    Jeżeli programuje się przez SPI to nie da się wyłączyć tej możliwości - nawet wyzerowanie(wpisanie 1) nie wyłączy tego - tak naprawdę nic się nie zmieni. Można zato poprzestawiać całą resztę fusów.Rzeczywiście domyślnie jest ustawiony wewnętrzny generator o cz. około 1MHz. Robią to po to aby można było działać prawie bez rzadnych elementów zewnętrznych - tylko w takim procesorze powinni nastawić chociaż 8MHz domyślnie.
    euromatic
    Level 21  
    szymtro wrote:
    Jeżeli programuje się przez SPI to nie da się wyłączyć tej możliwości .

można, można
    Wystarczy , że ustawisz pracę generatora na niską poniżej 1 mhz
    Wtedy SPI już nie zadziała....
    szymtro
    Level 30  
    SPI zadziała nawet z częstotliwością 37kHz ale wtedy trzeba przerobić programator tak aby czasy się zgadzały i wszystko będzie OK.
    euromatic
    Level 21  
    To może mi przerobisz , bo mam jednego takiego Mega32 który coś tam sobie robi w żółwim tempie....
    Zyczę powodzenia
    Twoje rady są mniej więcej takie:
    Można to zrobić , ale trzeba skoczyć na księżyc wziąść z tamtąd scalak i po problemie.
    Powiedz mi kto będzie sobie zadawał tyle trudu żeby przerabiać programator dla przeprogramowania jednego scalaczka?
    szymtro
    Level 30  
    Przepraszam za zbyt duży skrót myślowy. Ponieważ zbudowałem już kilka programatorów to nie jest dla mnie problemem zbudowanie kolejnego. Z aplikacjami też sobie jakoś radzę. Jeżeli używasz programatora stk300(tego do bascoma na lpt) to chyba żaden problem napisać tzw driver(aplikację) do niego aby niezwykle wolno programował układ przez SPI. Jeżeli mocno ci szkoda tego mega32 to zrób sobie jakiś prosty programatorek na 89c2051 tylko do resetowania do default ustawien fusów ale w trybie parallel - może ci się przyda na przyszłość. Mam już gotowy projekt programatora do seri 89c i 89s i może pod twoją namową dodam chociaż możliwość kasowania ustawień w atmegach.