Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przejście z Windows XP na Vistę - Warto?

andrzejlisek 13 Jan 2009 04:48 2489 4
    andrzejlisek
    Level 29  
    Posiadam komputer o następujących parametrach:

Procesor P4 2,4Ghz z HT
    RAM 512MB DDR (dwa moduły 256MB w Dual Channel)
    Karta graficzna ATI Radeon 9200
    Płyta główna Asus P4P800

Na system ma być partycja ok. 10GB, góra 15GB. W praktyce, oprogramowanie, które używam, instaluje pewne dane w systemie mimo wskazania katalogu na innej partycji. Tak więc, na sam system szacuję, że będzie góra 7-10GB. Moim zdaniem, 5GB na sam system operacyjny (a system instaluje się tylko po to, żeby można było używać inne oprogramowanie napisane pod ten system) to aż nadto.

Niebawem planuję reorganizacje partycji i ponowną instalację systemu Windows. Obecnie mam Windows XP Pro z SP2. Nie mam na co narzekać, jeśli chodzi o szybkość, sprawność i wydajność pracy systemu. Reinstalacja jest podyktowana innymi powodami, niezwiązanymi z wydajnością.

Czy warto instalować Vistę na tym sprzęcie?
    Czy jak Vista będzie bez włączonych efektów specjalnych, to czy różnica wydajności i sprawności pracy będzie odczuwalna? A jak z efektami specjalnymi?

Chodzi o to, czy na Viście ten komputer będzie pracować, jak należy, czy żółwiowo.
    User removed account
    User removed account  
    andreuss
    Level 19  
    Przy obecnej konfiguracji po zainstalowaniu Visty, twój komputer będzie "chodził" znacznie wolniej (nawet po wyłączeniu wszystkich efektów wizualnych). Vista do poprawnej pracy potrzebuje (wymagania min.): RAM 1GB (zalecane 2GB), wolna przestrzeń na HDD min-10GB, procesor jest ok, karta grafiki Radeon 9200-może być.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Rozumiem, że dla kogoś, kto dzisiaj kupuje komputer to żaden problem kupić 2 giga RAMu i 1000 giga dysk.

Ale takie podejście do sprawy (1GB RAM i 10GB dysk, żeby sam system operacyjny zechciał działać) to szaleństwo, szastanie i marnotrastwo zasobów sprzętowych.

Powiedzmy, ze mógłbym przeznaczyć 20 GB partycji i dokupić 1 GB RAM. Ale taka modernizacja tylko po to, żeby ledwo ruszył system operacyjny wydaje się być bezsensowna. A gdzie mają działać inne programy? Może ktoś wie, co takiego jest w Viście, a nie ma w XP, że są tak wysokie wymagania?
    katar83
    Level 26  
    Nazywa sie to DirectX 10 i Aero :-) Nic wartego uwagi.
    Takze z moich doswiadczen z Vista jestem bardzo zawiedziony tym systemem. Moje komputery z XP i prockami mobile 1.6 dzialaja duzo szybciej niz komputery z core2duo moich znajomych z Vista.

A tu moj XP. Bez zadnych transformation packow ktore nadpisuja pliki systemowe i robia balagan. Nowy theme, Sidebar z Visty, i RocketDock ze stylem Leopard znany z Macow plus pare dockletow extra. Nowe ikonki i pare dzwiekow. Calosc pozera ledwo 30MB pamieci. I do czego Vista?
    Pozdrawiam.

Przejście z Windows XP na Vistę - Warto?