Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chwilowy zanik mocy - vw golf II

huhra 13 Jan 2009 10:27 1941 12
    huhra
    Level 16  
    witam.
    jakiś czas temu już pojawił mi się raz taki objaw. jazda na 5-tce, ok. 4000 obr., ale myślałem że może jakiś syf gdzieś wpadł do gaźnika.

a wczoraj ponownie. mianowicie: wyprzedzając na 4 biegu kręciłem obroty do 4-4.2 tys. no i stracił moc, nie zgasł ale nie reagował na wciskanie gazu. trwało to max. 5-7 sekund. i wróciło wszystko do normy.

co może powodować tak stan?
    huhra
    Level 16  
    no ale przy normalnej jeździe jest ok
    plaster180
    Level 13  
    sprawdż pompę paliwa może jest mało wydajna..
    huhra
    Level 16  
    pompa paliwa zmieniana na przełomie wrzesień-październik 2008 wiec jest w miarę nowa
    m.marcin
    Level 17  
    Sprawdź jak masz ustawiony poziom paliwa w komorze pływakowej gaźnika. Może masz za niski a wtedy przy takich obciążeniach może poprostu brakować paliwa. Problem zanika tak jak opisałeś na parę sekund aż znowu komora się napełni. Przy niższych obciążeniach paliwa wystarcza dlatego wtedy problemu niema.
    huhra
    Level 16  
    a jak mam to sprawdzić? gaźnik Pierburg 2E2
    m.marcin
    Level 17  
    Sprawdzenie poziomu wiąże się z demontarzem górnej części gaźnika a następnie trzeba ją odwrócić o 180 stopni tak żeby pływak był widoczny od góry. NIestety nie pamiętam dokładnie ale chyba około 28-30 mm powinna być odległość denka pływaka od krawędzi gaźnika.

Dodano po 3 [minuty]:

Niektóre z gaźników 2E2 miały jeszcze sitko w króćcu wlotowym paliwa do gaźnika - to też bym sprawdził, może tu jest coś przytkane.
    huhra
    Level 16  
    aha rozumiem. zapomniałem tylko napisać a zapewne ma to istotne znaczenie ze auto jest zagazowane i wystąpienie tego objawu na gazie raczej chyba nie wiąże się poziomem paliwa w komorze
    m.marcin
    Level 17  
    W tym wypadku jest pytanie o odpowiednią ilość gazu dostarczaną do silnika. Tu niestety pasuję bo w instalacji gazowej nie kręce ale polecam sprawdzić ustawienia powinno pomóc. Wiem że parownik trzeba co powien okres wymieniać - może tu jest przyczyna.
    huhra
    Level 16  
    wszystkie membranki w parowniku, filtry itp były wymieniane w październiku 2008, na zaworze doprowadzającym gaz do parownika ma odkręcone nawet więcej niż normalnie powinien
    m.marcin
    Level 17  
    Może właśnie dlatego że masz odkręcone więcej niż powinno być brakuje ci go przy wyższych obrotach ?
    Mimo wszystko podjechałbym sprawdzić ustawienie gazu bo uważam że raczej tutaj jest usterka.
    huhra
    Level 16  
    aha, rozumiem, dzięki za podpowiedz