Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

koło dwumasowe w touranie

dariuszdidzej 13 Jan 2009 11:13 16517 10
    dariuszdidzej
    Level 10  
    witam posiadam tourana tdi 2.0
    przebieg około 300 tys
    ile może wytrzymać takie kolo dwumasowe
    jest na to jakiś kilometrarz?
    pozdrawiam
    Spacewalker
    Level 33  
    na jednym forum wymieniali je po 60tys ale na gwarancji, ja mam 100 i nic na to nie wskazuje,. generalnie czepiali sie dwu-masy jak zaczelo trzęść silnikiem, ale to nie dwu-mas byl.
    zbylo00
    Level 10  
    Z kołami dwu masowymi jest tak czasem że lubi się przegrzać i wtedy traci swoją podstawową cechę jaką jest idealne spasowanie z tarczą sprzęgła i dociskiem. Większość mechaników uważa że gdy auto szarpie przy ruszaniu a auto ma koło dwu masowe i jakiś nawet delikatny luzik na tym kole to wyrokują koło dwu masowe do wymiany. A przecież wystarczy ten cały zestaw ponownie przetoczyć tak żeby powierzchnia była idealnie równa i przylegająca do tarczy. Kolo masowe nowe to ogromny wydatek kaski którą oczywiście lepiej przeznaczyć na przyjemniejsze rzeczy. Ja tak miałem, koło dwu masowe miało jakieś 2 cm luzu po obwodzie w lewo ,prawo. Szarpało jak cholera przy ruszaniu z jedynki jaki i z dwójki nie można było płynnie jechać. Poszukałem w necie i znalazłem ludzi którzy potrafią to wszystko zregenerować, po zamontowaniu ponownie do auta chodzi ideał, a zrobiłem już przeszło 20 000 km. Nadmienię też że jeden z mechaników naciągnął mnie na zakup nowego docisku i sprzęgła firmy LUK ale to nic nie pomogło. Po zdemontowaniu całości wysłałem to wszystko do warsztatu ale z oryginalną starą tarczą i dociskiem do warsztatu i jak już mówiłem chodzi do dziś. Kosztowało 250 PLN.
    Szukajcie w necie pod nazwą : naprawa kół dwu masowych.
    Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    bandi21
    Level 30  
    Trwałość kola zależy od tego gdzie jeździsz i jak jeździsz.Miasto i delikatna jazda(wolno na wysokim biegu) nie służy.Co do regeneracji to firmy robią to na sztywno,czyli spawają obie części a potem obrabiają i wyważają.Nie polecam takich napraw bo układ nie ma po tym tłumienia drgań skrętnych.Dwa razy zrobiłem coś takiego i auta jeżdżą ale jak długo wytrzyma skrzynia nie wiadomo.Jest to modna naprawa wśród taksowkarzy którym ta przypadłość mocno doskwiera.
    User removed account
    User removed account  
    trans-serwis
    Level 39  
    zbylo00 zachowaj te świetne rady dla siebie bo to pierdoły jakich mało.
    bandi21
    Level 30  
    http:/****
    U nich to robiłem.
    w samochodach y kołem dwumasowym nie ma miejsca na zamontowanie tarczy z tłumikiem.Jak dopasujesz kolo od innego auta to może się uda.W avensis D4D i mondeo tdci to jest nie do zrobienia. Co do skrzyni to najczęściej na skutek drgań siada przesuwka od piątki.To co pisze wynika z moich doświadczeń a nie jest gdzieś tam wyczytane.

Dodano po 5 [minuty]:

Kolego owik zanim coś napiszesz to najpierw sprawdź.Na tym forum mamy sobie pomagać wiec wpisujmy sprawdzone informacje oparte na wiedzy jaka posiadamy.

Moderated By robokop:

Link skasowałem -regulamin pkt. 10.7

Spacewalker
    Level 33  
    Ktos gdzies cos uslyszal i tak poszlo. Nie wiem czy wymiana dwu-masy to droga inwestycja jak sie ma auto za 50tys. Zaraz zacza sie dyskusje ze mam diesla i ropa za droga, dlatego leje olej z frytek. Mam tez Touarega V10, tam w zasadzie jak cos poleci to zawsze x 2 wszystko, 2 turbinki, 2 filtry, 2 EGR-y, 10 pompowtrysków itp, naszczescie rozrząd jest na kołach i nie poleci tak szybko ;) .... Ale stac kogos, to i liczy sie z kosztami.
    Sztomel
    Level 35  
    @bandi21, to co napisałeś jest prawdą ale zupełnie nie wiem co masz do kolegi @_Owik_, który również dał prawidłową odpowiedź, dwumasu się nie regeneruje bo nie jest rozbieralne,
    zamiast ZMS (zweimassenschwungrad) stosuje się zwykłe koła zamachowe - zwłaszcza w silnikach VW i do tego z silników G60 lub VR6 + stare sprzęgło aby mogło ono przenosić większy moment obrotowy (normalna modyfikacja przy tuningu silników TDI), czytając posty na niemieckich forach widać jak krótko ZMS żyją nawet w silnikach bez modyfikacji,
    można pospawać :D jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem żeby skrzynka nie wytrzymała !
    User removed account
    User removed account