Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plener - naglosnienie

rafiki1153 14 Jan 2009 11:32 3023 17
    rafiki1153
    Level 10  
    Witam koledzy. Musimy kupić do zespołu sprzęt. Nie byłoby w tym nic trudnego gdyby nie fakt, że chodzi tutaj o plener a nie o sale.
    Na sale mamy 2 zestawy: 2x Peavey UL15 (pasywne ) lub 2x QSC HPR122i (aktywne). Teraz poszukujemy czegoś na plenerek. 50-60m max powinno nagłośnić. Gramy w pełnym składzie: perkusja, bas, gitara, klawisze.
    Mamy już mikser Soundcrafta EFX8. Teraz trzeba paczki. CO byście polecili. Ważne, żeby cena zestawu nie przekroczyła 10 tys.
    Zastanawialiśmy się nad LDM pdp-1015 aktywnymi lub pasywnymi. 1000W RMS i jakość dzwieku nie najgorsza. Ale do pasywów potrzebowalibyśmy jakąś końcówkę. Panowie nie jestem w tym fachowcem i nie mam pojęcia jaki zestaw byłby odpowiedni. Z drugiej strony wiem, że za 10 tys nie można mieć dobrego sprzętu na plener. Czekam jednak na Wasze propozycje.
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie opinie.

(PILNE) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Nie używaj wielkich liter w tytule -->REGULAMIN pkt 10.9.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Następnym razem będzie UPOMNIENIE. [hefid]
    Oparek_D
    Level 12  
    Osobiscie na plenery uzywam dwie nadstawki tubowe kta 212 z projektu Pana Krzysztofa napędzane ADS LX 1100. Natomiast na basy używam czterech subwooferw opartych na 18'' przetwornikach zasilanych cyfrową końcówką QSA NX 5.1 W cenie powinienes sie zmiescic pod warunkiem ze paczki zrobisz sobie samemu - same koncowki koszt okolo 4k zlotych + glosniki jakies 5k zlotych
    rafiki1153
    Level 10  
    a coś z gotowych paczek, żeby nie robić samemu?
    dj arq
    Level 25  
    Stary, jeśli naprawdę chcesz się zmieścić w 10kpln to SONUS KT 112 (3600 2 szt) plus 4 szt http://www.silversound.info/sbl118.html zrobione samemu i w plenerze będzie coś słychać. Bo jak widzę na 2" drv cię nie stać. Zmieścisz się, sprzęt będzie grał i ładnie i głośno i będzie go można rozbudować.
    rafiki1153
    Level 10  
    czyli nikt z Was nie poleca tych LDM'ow? wiele osób mi ich polecało z końcówką Peavey'a gps 3400 i sam nie wiem. mam 3 miesiące żeby sie zdecydować bo wtedy zaczyna się sezon festynów i innych "wiejskich potańcówek" no i pasuje mieć juz sprzęt.
    auroxik
    Level 26  
    Tak jak koledzy KT 112 od pana SS. I bass na jego projekcie. Całości gotowej za kwote którą masz nie kupisz a zrobienie basów nie jest problem.
    dj arq
    Level 25  
    LDM to na coś małego i do sali. Na zwykłym BR bez tuby (na górki) nie ukręcisz nic ciekawego w plenerze mając tylko 2 paczki. A i na doły zwykły BR na powietrze to mało, chyba że masz kilka/naście sztuk na stronę. Jak masz mało i chcesz żeby cię słyszeli na dworze to tylko krótka tuba na góry i tuba lub jej mutacje na dół.
    DjHeniuu
    Level 23  
    Witam!!
    Ja bym polecił jednak nie sbl118, tylko BTR118... Dwie sztuki na środku pod sceną potrafią już zagrać pod warunkiem, że puścimy je nawet do 170-180Hz... Naprawdę potrafią zagrać.... Jesli chodzi o SBL, to gdzieś czytałem, że poprawnie grają w przedziale subbasowym, tj, do 90Hz...
    Z resztą proponuje skontaktować się z P. Krzysztofem, podać budżet i przemyśleć jego propozycję...
    pozdrawiam
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    DjHeniuu wrote:
    Witam!!
    Ja bym polecił jednak nie sbl118, tylko BTR118... Dwie sztuki na środku pod sceną potrafią już zagrać pod warunkiem, że puścimy je nawet do 170-180Hz... Naprawdę potrafią zagrać.... Jesli chodzi o SBL, to gdzieś czytałem, że poprawnie grają w przedziale subbasowym, tj, do 90Hz...
    Z resztą proponuje skontaktować się z P. Krzysztofem, podać budżet i przemyśleć jego propozycję...
    pozdrawiam

Dokładnie jest tak jak piszesz, dlatego producent zrezygnował z nich i przeszedł na BTR, a od 90hz nie zagrają jego nadstawki tubowe, a praktycznie chyba, żadna od tylu nie zagra.
    Jak już coś to kupiłbym BTR218 na najlepszych głośnikach jakich się da i z czasem dokupił 2szt.
    tok12
    Level 11  
    Ja bym radził kupić jeszcze 2szt. QSC HPR122i oraz jakiegoś używanego subbasa np Pol-audio tp118. QSC to bardzo dobre i skuteczne paczki.
    tok12
    Level 11  
    I do tego QSC HPR jest aktywne i w porównaniu z jbl eon to porostu bajka.
    filioman
    Level 27  
    Nowych eonów nie testowałem. HPRy sprzedałem kapeli i są zachwyceni... Mniej targania, pracy przy montau. I w sumie niedrogie pokrowce pod wymiar.

POLECAM!
    tok12
    Level 11  
    Też nowy eonków nie testował ale QSC HPR są kapitalne.
    rafiki1153
    Level 10  
    wiem Panowie. mamy już 2 sztuki QSC HPR122i i naprawdę wymiatają. sami jeszcze nie wiemy co weźniemy. jak tylko na cos sie zdecydujemy to napisze
    DjMapet
    Level 43  
    LDM PDP-1015 na plener to nieporozumienie. Jeśli już LDM, to w plenerze sprawdzi sie tylko PST-1018 (1018A).
    Z twojego opisu wynika, że nie będą to jakieś potężne plenery. QSC HPR-122i jako górki + proponowane wyżej BTR-118 (lub lepiej 218, ale niestety sporo drożej) zasilone porzadną końcówką wystarczą do nagłośnienia średniego pleneru.

Pozdrawiam.
    tok12
    Level 11  
    Jak zdecydowaliście się już na coś?