Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ariston eurocomfort 24 BFFI nie dpala brak iskry

14 Sty 2009 12:52 2827 7
  • Poziom 9  
    witam!
    Mój kocioł uruchamia się a po wyłączeniu już nie zapala( dzisiaj działa bez zarzutu - włącza się i wyłącza).Zapala się za to czerwona dioda i kod zielonych diód tzn. palą się diody 70 i 80 stopni. Po resecie czasem da się uruchomić a czasem nie. Częściej jednak nie odpala i dopiero po całkowitym ostygnięciu mogę choć nie zawsze go uruchomić.Nie wiem co robić ,czyszczenie elektrody jonizacyjnej nic nie dało. Piec ma dwa lata.

    Dodam,że kiedy kocioł nie chce odpalić to wygląda to tak:
    -uruchamia się pompa obiegowa
    -uruchamia się wentylator(zamknięta komora spalania)
    -otwiera się zawór gazowy
    -nie pojawia się iskra
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Cześć, nie jestem specjalistą od piecy, ale z tego co piszesz, można wywnioskować, że piec się przegrzewa - a dokładnie woda. Nie wiem tylko czy chodzi o obieg c.o czy też c.w.u. Jeśli styki czujników temperatury są zabrudzone to podają złe namiary do układu pomiarowego i dlatego piec się nie włącza. Jak ostygnie piec i temperatura "oszukanego" pomiaru spadnie, to piec się włączy. Moja rada, oczyść styki czujnika temperatury, papierem ściernym drobnym, nożykiem, WD-40...
    PS
    w moim piecu to pomogło... ;)
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 9  
    Dzięki.
    Wczoraj oczyściłem wszystkie czujniki. Przy okazji zmierzyłem ich opory (zimne miały ok. 10 kΩ i spadały przy podgrzewaniu). Od wczoraj piec działa ale nie na sterowniku tylko na zworce. Posiadam sterownik pokojowy Eurostar 2005. Wydaje mi się, że to on spowodował to całe zamieszanie. Gdy podłącze go pod miernik pokazuje 16Ω oporu a innym razem 3Ω. Coś chyba z nim nie tak.Nie znam jego parametrów ale ta oporność powinna być chyba stała.Zmiana baterii nic nie pomogła.
  • Poziom 14  
    Witam
    Cieszę się, że sobie poradziłeś. Ja też mam Eurostara. Elementem wykonawczym w nim jest przekaźnik, a dokładnie jego styki. Trochę niemożliwe, żeby się zabrudziły..., no i prąd mały - więc też się nie nadpaliły. Może masz słabą baterię w mierniku i oszukuje z tymi pomiarami rezystancji?. Powieś Eurostara przy samym piecu na jakimś innym przewodzie? Jeśli będzie ok, to powieś na jego stare miejsce i zobacz co się dzieje. Ja od pieca do sterownika mam poprowadzony przewód 4x0,5 mm2 skręcony podwójnie, tzn. jak jedna para padnie to na drugiej jeszcze będzie sterować piecem - tak na wszelki wypadek. Ale moim zdaniem to w twoim piecu, któryś z czujników temperatury źle podawał namiary... Posprawdzaj przewody i sterownik pokojowy, daj znać jak z tego wybrnąłeś
  • Poziom 9  
    Witam.
    Od początku. Bateria w mierniku jest nowa. Okazało się, że w sterowniku nie było dobrego styku. Po oczyszczeniu styków i ponownym skręceniu wszystko jest ok.( oporu prawie nie ma). Piec działa od wczoraj na sterowniku i jak narazie spisuje się świetnie. Myślę, że sterownik był jedną usterką a jeden z czujników temperatury drugą. Liczę, że teraz będzie ok.
    Dzięki za pomoc :D
  • Poziom 9  
    Przedwczesna radość. Piec znowu nie działa.:cry:
  • Poziom 9  
    Wymieniłem płytę z cała elektroniką.Ogromny koszt,ale mam nadzieję, że będzie działać.
  • Poziom 9  
    Nową płytę z elektroniką oddałem. W starej wymieniłem wszystkie przekażniki i działa. Koszt 90 pln a nie jak za całą płytę z serwisu 900.Teraz jest ok.
    Kończe temat.