Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

14 Sty 2009 21:40 8870 20
  • Poziom 31  
    Witam, jestem bardzo początkującym użytkownikiem sieci WiFi.
    Mam problem z adapterem USB WiFi Sagem XG-762N, który otrzymałem w zestawie z Liveboxem. Problem polega na tym, że komputer w momentach, kiedy nie wykorzystuje się łącza, w pewnym momencie przestaje reagować (pomaga tylko reset). Gdy mam włączony program, który ciągle pobiera lub wysyła dane (np. eMule), wszystko jest w porządku. System (WinXP SP3, wszystkie aktualizacje), nie sygnalizuje żadnych problemów z adapterem, przeinstalowywałem sterowniki, instalowałem nowsze, niż na płycie TP, wywaliłem program Sagem WiFi Utility (łączę się teraz przez Windows) i nic nie pomaga. Problemy z wydajnością prądową USB i inne wobec powyższego raczej odpadają. Słyszałem, że SP3 pod WinXP potrafił powodować jakieś problemy z WiFi ... Czy to prawda? Potrafi ktoś pomóc, bo teraz, żeby mieć pewność, że komputer się nie zawiesi, muszę mieć ciągle włączonego eMula :( Jeżeli podałem za mało informacji, to postaram się jeszcze napisać najwięcej, jak będę potrafił, jeżeli ktoś zdecyduje się pomóc.
    ----------------------
    Jeszcze w opcjach zasilanie w menedżerze urządzeń odznaczyłem opcję "zezwalaj komputerowi na wyłączenie w celu oszczędzania energii" we właściwościach portu, do którego podłączony jest WiFi, ale wątpię, czy to coś da :(

    Pozdrawiam
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wyłącz jeszcze "zezwalaj komputerowi na wyłączenie w celu oszczędzania energii" we właściwościach karty WiFi.
  • Poziom 31  
    mbo napisał:
    Wyłącz jeszcze "zezwalaj komputerowi na wyłączenie w celu oszczędzania energii" we właściwościach karty WiFi.

    Witaj
    Dzięki za odpowiedź :) Dokładnie tak zrobiłem dziś rano i do tej pory się nie zawiesił, więc jednak chyba to było to ...
    Ale tematu prosiłbym jeszcze nie zamykać na wypadek, gdyby problem jednak znów wystąpił (odpukać ;)).
    A mógłbym jeszcze prosić o krótkie wyjaśnienie, czemu tak się działo? Poprzednio do tego samego gniazda USB był podłączony Sagem Fast800 (przewodowe), opcja oszczędzania energii była włączona a problemów nie było? Słyszałem, że te adaptery ciągną z USB całe 500mA - czy komputer po krótkim czasie nieaktywności ogranicza jakoś prąd podawany na adapter?
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

    Niestety, problem wystąpił ponownie :(
    Czy nie ma sposobu na rozwiązanie go?
    Podłączyłem dongla do innego gniazda USB i oczywiście dalej to samo: kiedy łącze niewykorzystywane, zawsze się zawiesi...
    P.S. We właściwościach karty WiFi nie ma opcji oszczędności energii. Czy to nie jest jednoznaczne z opcjami oszczędności energii we właściwościach kontrolera USB, do którego podłączona jest karta?
    A może rozwiązaniem jest zakup we własnym zakresie innego dongla? (np. TP-link)?
  • Poziom 31  
    Konfiguracja komputera:
    Windows XP Home SP3
    AMD Athlon 1800+
    Płyta MSI KT4V (MS-6712)
    RAM 256+512+512MB PC3200
    Oszczędzanie energii na portach USB Wyłączone.
    Do połączenia nie używam aplikacji neostrady (w wyniku ww. problemów odinstalowałem je, bo myślałem, że to pomoże). Zainstalowałem tylko sterowniki do Sagema i łączę się przez goły Windows.
    Programy - tylko Avast 4.8 i ZoneAlarm w wersji podstawowej, ale one raczej nie są winne, bo na czas instalacji były wyłączone, a pierwsze zawieszenie nastąpiło już w trakcie instalacji, po podłączeniu WiFi :oops:

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Kiedy zaznaczyłem to, praca, o dziwo, staje się dużo znośniejsza, tylko pytanie, czy musi tak zostać?
    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Może coś da zmiana w tych ustawieniach? (niestety rozumiem tylko drugie i przedostatnie).

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Właśnie wykonałem reinstalację systemu, bo mimo wszystko komputer się zawieszał. Na czystym systemie próbowałem zainstalować tego Sagema i ... komputer zawiesił się. Po restarcie zawiesił się natychmiast po uruchomieniu. Gdy dongla nie ma w gnieździe USB, wszystko jest w porządku.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Witaj
    Jak sam podejrzewasz dużym prawdopodobieństwem, jest walnięty adapter lub coś w zestawie. ok 1/3 zestawów ma jakieś wady, sam mam trzeci zastaw w przeciągu 15 miesięcy (w tym jeden przez jeden dzień) indywidualne kupno się nie opłaca. Tp wymienia zestawy właściwie bez opłat. kosztuje to czas i nerwy. dobrze by było sprawdzić u kogoś sam adapter. Jeśli coś z nim nie tak to dzwonisz do tp i dokonujesz zgłoszenia, jak zostanie przyjęte to nadadzą Ci nr zgłoszenia i dopiero później możesz udać się do punktu tp (wymienią raczej od ręki)

    Wracając do komputera spróbuj w systemie wyłączyć w zarządzaniu energię hibernację i wstrzymanie systemu (nigdy)

    Nie rezygnuj całkiem z oprogramowania tp (wgraj takie jak dla Livebox z kablem USB) może być potrzebne do konfiguracji.
    Czy neostrada przez livebox z kablem USB działa bez zarzutu? Potrzebne do sprawdzenia czy livebox działa bez zarzutu.

    Jeszcze może być jedna przyczyna, jakiś problem z koncentratorem USB,
    do sprawdzenia potrzeba pożyczyć koncentrator USB montowany na PCI

    SP3 dla Windows nie powinien powodować takich problemów, jednak jeśli nie znajdziesz nic innego to spróbuj wgrać system z SP2
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Zanim wgrasz system - wypróbuj to, co prawda u mnie resetował się i zawieszał system po podłączeniu pena, ale to w końcu okazał się problem z USB...


    "Witam wszystkich

    Nieoficjalne rozwiązanie podane na grupie sbs i sbs.kolekcja2005.jesien
    wskazuje, że wystarczy podmienić pliki usbehci.sys i usbport.sys
    z katalogu C:\Windows\System32\drivers na pobrane z komputera z SP2.
    Wystarczyłoby wgrać je do obrazu.
    Osobiście jeszcze nie przetestowałem, ze względu na brak czasu.
    MS jeszcze chyba nic do tej pory na ten temat nie napisał.

    --
    Pozdrawiam
    Michał Warchoł "

    Skąd wziąć pliki? Można je skopiować od kogoś, kto ma zainstalowany XP SP2 - albo ...dalej nie powiem, żeby się nie narażać, być może są w samym dodatku SP2 ale spakowane. Wtedy trzeba by je rozpakować programem CABARC.EXE wchodzącym w skład pakietu CABSDK. Do folderu z plikami usbehci.sy_ i usbport.sy_ skopiować plik cabarc.exe, uruchomić wiersz poleceń poprzez Start - Uruchom - cmd. Potem podać ścieżkę dostępu np. :
    C:\Folder\cabarc x nazwa_pliku. Następnie należy wyłączyć usługę przywracania systemu na wszystkich dyskach, zrestartować komputer i uruchomić w trybie awaryjnym przez klawisz F8. Teraz oba rozpakowane pliki wkleić do folderu C:\Windows\System32\Drivers zastępując te, które się tam znajdują.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Poziom 31  
    Witam
    Dziękuję Wam za odpowiedzi.
    Marko979, nad zgłoszeniem awarii myślałem, problem w tym, że raczej nie wymienią mi na zastaw z donglem innym, niż Sagem XG-762N (760N). Na te dongle nie mogę już patrzeć :( Livebox jest OK, nie zawiesza się. Adapter sprzętowo też jest chyba ok, bo internet działa pięknie - aż do zawieszenia komputera. Mam wrażenie, że problem jest z samym sterownikiem, bo gdy ściągnąłem sterowniki bezpośrednio ze strony Sagema (miały starszą datę) adapter w ogóle przestał działać (nie mógł nawiązać połączenia), a potem, oczywiście, komputer się zawiesił.

    Hibernacja i wstrzymanie systemu wyłączone.
    Oszczędzanie energii na portach USB wyłączone.
    Opcji oszczędności energii we właściwościach adaptera nie znalazłem :idea:, nie wiem, dlaczego, w modemie fast800, z którego teraz korzystam, jest taka opcja i jest nawet zaznaczona, a komputer ani myśli się wieszać.

    Mam koncentrator PCI=>USB i problem też występuje, bo to na nim sprawdzałem po reinstalce systemu ...

    romano5809 Co do systemu z SP2 i podmiany plików, próbowałem na SP2 i to samo, więc chyba podmiana sterowników odpada.
    Zastanawiam się nad kupnem innej karty WiFi, Jaką polecicie do Liveboxa?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Czy ten Livebox jest ci niezbędny? Może udało by się go po prostu oddać i zamiast niego kupić porządny router bezprzewodowy do neostrady? Mój Livebox leży i się kurzy, korzystałem z niego w sumie ze 2 miesiące, to jest po prostu złom. Kupiłem Linksysa WAG-2000G i zero problemów, non stop podpięte są pod niego 3 - 4 komputery i laptopy, i przewodowo i bezprzewodowo. No chyba, że korzystasz z usługi telewizyjnej abo tej telefonii internetowej. Przejrzyj umowę, może się da z tego zrezygnować.
  • Poziom 31  
    Witam, korzystam też z wideostrady, więc LB jest niezbędny.
    Poza tym wydaje mi się, że sam Livebox pracuje bez problemów (telewizja działa, urządzenie się nie zawiesza) - problem leży w komputerze. Jest szansa, że na innym adapterze WiFi będzie to lepiej działało?
    Powiedzmy, że na dopłacenie do interesu tych, powiedzmy 40zł jeszcze jestem w stanie się zgodzić (alternatywa dla przestawiania kompa do pokoju, w którym jest TV i LB :() ...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Sprawdź jeszcze dla pewności wpisy o błędach systemu i aplikacji w Dzienniku Zdarzeń (Panel Sterowania - Narzedzia Administracyjne) mniej więcej w tych godzinach, kiedy masz te "zwiechy" - może to nas naprowadzi na jakiś ślad.
    A tak w ogóle nie rozważałeś możliwości podłączenia się kabelkiem? Koszt byłby dość niski, tylko ew. problem w estetycznym poprowadzeniu kabelka. Kabel to kabel, a WiFi w przypadku Liveboxa to nie jest zbyt dobre rozwiązanie... Wiem, że chciałbyś wykorzystać jego "moc" ale w pewnych warunkach sygnał radiowy z tego urządzenia zachowuje się nieobliczalnie.
  • Poziom 31  
    Witam
    Ale prawdę mówiąc, mocą sygnału byłem pozytywnie zaskoczony, pomiędzy LB i donglem w mieszkaniu chyba ok. 10m w linii prostej, po drodze dwie dość grube ściany, a sygnał i transfer bardzo dobre. Tymczasem mam pewność, że to zawieszanie to nie kwestia odległości, bo próbowałem z LB podłączonym bardzo blisko WiFi (praktycznie obok), siła sygnału oczywiście znakomita, ale zawiechy występowały również, więc to nie od tego zależy... Chciałbym jednak korzystać z wifi, bo to ratuje mnie przed przemeblowaniem mieszkania (przenoszenie stacjonarnego PC, lub dużego bądź co bądź TV, ew. wleczeniem 15m kabla). Nie jest to niemożliwe, ale wolałbym tego uniknąć. Teraz "jadę" na starym modemie Sagem FAST800 i właśnie zamówiłem inną kartę WiFi (Conexant UR054g), nie Sagem i nie TP-link, bo czytałem, że też powodują problemy z płytami MSI, np. tu:
    http://www.mikrotik.org.pl/forum/viewtopic.php?t=1466
    Prawdę mówiąc, nie mam już siły próbować z tym donglem, dlatego na razie odpuszczę.
    Wpisów z podglądu zdarzeń niestety nie mam, bo po drodze była reinstalacja systemu. Niedługo będę próbował podłączyć do LB drugi komputer, sprawdzę też jak na nim będzie działał ten Sagem i napiszę.

    P.S. Marko979, mógłbyś napisać, czy i jak rozwiązałeś problem z tym zawieszaniem u siebie? Czy również posiadasz płytę MSI?
    Pozdrawiam

    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Witam ponownie, dzisiaj wykonałem kolejne próby;
    Wpisy z podglądu zdarzeń systemu w godzinach, gdy komputer się zawieszał:
    Numer zdarzenia: 7000 (najczęstszy błąd, brak pliku e4ldr.sys, wcześniej usługa wyłączona, lub wyłączone skojarzone z nią urządzenia) - ten błąd pojawia się również na starym modemie fast800, a komputer się nie wiesza.
    Źródło: Service Control Manager
    Tudzież błąd nr. 10000
    Źródło: DCOM


    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Niestety nic mi to nie mówi :(
    Pomiędzy kodem błędu a następnymi wpisami są bardzo krótkie odcinki czasu (reset trochę trwał), pewnie jest to spowodowane również zawieszaniem zegara systemowego (?)

    --------------------------------------------------
    Znalazłem sterowniki ze starszą datą (starsza wersja) i komputer dalej się zawiesza (przynajmniej przez jeden dzień był spokój, bo na sterownikach od TPSA zawieszał się już w czasie instalacji :shii: ).

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Są to stery w wersji 6.3.0.0
    Alternatywny link: http://lgsagem.free.fr/Telechargement/Driver%20WIFI/Windows/XG760N6.3.0.0.zip

    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Witam
    Dzięki, przy odrobinie czasu spróbuję :)
    Chyba wszystkie te dongle mają w środku praktycznie to samo (czyli g***o :D), niezależnie od producenta, który je markuje i dlatego sterowniki od jednych działają na drugich. Niestety, wygląda na to, że mój komputer ich nie "trawi".
    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Niestety na nowej karcie UR054G Inventel problem wystąpił również (po resecie szybciej) :( Czyli ewidentnie coś z systemem, lub zasilaczem. Czy może to być spowodowane np. próbami włamania do sieci?
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Czy ty masz resety czy zwiechy czy jedno i drugie? Jak wyskakuje blue screen to spisz kod błędu z tego ekranu i ew. czy jest niżej coś napisane. Jeżeli masz blue screena, to jest możliwość odczytania zawartości tzw. "mini dumpu" który system robi w momencie zawieszenia (zrzuca zawartość pamięci do pliku).
    No i jeszcze jedno - nie podoba mi się ten "twój" brak pliku e4ldr.sys. Wiem, że masz Avasta ale mimo wszystko spróbuj przeskanować komputer jakimś innym programem, nawet w wersji trial, Tym bardziej, jeżeli "bawiłeś się" pendivem lub czymś w tym stylu - w tej chwili pendrive to ulubione narzędzie do roznoszenia wirusów z zainfekowanych komputerów. Dobrze by było też, żebyś wkleił logi z HiJackThis i ComboFix - nie chcę krakać, ale wolę dmuchać na zimne...
  • Poziom 31  
    Witam
    Resetów nie ma, tylko zawieszanie ("zamrażanie") komputera.
    Aktualnie występujący błąd (Service Control Manager, 7000) - opis: "Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (e4ldr.sys) z powodu następującego błędu:
    Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia."

    Błąd ten też pojawiał się na modemie kablowym. A zawiechów nie było.
    Jeżeli chodzi o pendrivy, to od reinstalacji systemu nie używałem, a problem występuje. Mam wrażenie, że problem jest z działaniem systemu w trybie bezprzewodowym... najciekawsze jest to, że po ponownej instalacji sterowników jest spokój przez mniej więcej pół dnia, potem zawiechy występują częściej.
    Ale spróbuję jeszcze posprawdzać innymi programami.
    Avast czasem wykrywa tylko trojany. Szukam jeszcze odpowiedzi na innych forach, również zagranicznych i na razie nie znalazłem odpowiedzi, choć tematy o tym problemie są zakładane. Niestety najczęstszą formą pomocy na tym forum jest usuwanie postów :(

    Dzisiaj zainstalowałem jeszcze jakieś sterowniki USB2.0, ściągnięte z netu, które podobno komuś pomogły z tym zacinaniem przy wifi na płycie z chipsetami VIA.
    Zmieniła się nieco organizacja portów USB w komputerze i musiałem ponownie zainstalować adapter wifi (reszta zainstalowanych urządzeń nie ucierpiała). Adapter "wylądował" na wspólnym kontrolerze z drukarką (wcześniej tego nie było). Na razie od może godziny się nie zawiesił, ale czuję, że za jakiś czas problem znów wróci :(
    W załącznikach logi z HiJackThis.
    Pozdrawiam wszystkich naprawdę pomocnych.
    Zdaję sobie sprawę, że czytanie logów jest żmudne. Jeżeli ktoś znajdzie coś podejrzanego, proszę, aby się wypowiedział - wtedy "przegoogluję" podejrzany wpis. Za pomocne odpowiedzi oprócz "pomógł" będę oddawał również punkty.
  • Poziom 31  
    Jedyne błędy, które regularnie się pojawiają w podglądzie zdarzeń:

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    I log z ComboFix:
    Niestety wpisy niewiele mi mówią. Usunięte zostały pliki związane z paskiem narzędziowym w Mozilli "My Global Search", być może specjalnie tak nazwane (??)
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    e4ldr to chyba loader firmware'u do modemu na chipie eagle
    Miałeś tam instalowane sterowniki do SAGEM Fast 800.
    Czy wiesza się gdy podpięty jest jednocześnie modem i dongle?
    Popróbuj zainstalować/odinstalować podpiąć/odpiąć ten modem.
  • Poziom 31  
    Witam. Tak też próbowałem.
    Zawieszanie komputera następowało niezależnie od tego, czy był jednocześnie zainstalowany/podpięty Sagem Fast800 ...
    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Witam ponownie.
    W ramach prób rozwiązania problemu w zeszłym tygodniu, przeglądając zagraniczne fora napotkałem na ten temat:
    http://forums.speedguide.net/showthread.php?t=204465
    Zgodnie z tym, co pisał użytkownik w 6 poście zainstalowałem TE sterowniki. Dodaję je jeszcze w formie załącznika na wypadek, gdyby link przestał działać.
    Efekt:

    problem z zawieszaniem Windows XP przy włączonym Wi-Fi

    Żadnych nieznanych urządzeń. W menadżerze pojawiło się dodatkowo jedynie to, co zaznaczyłem na czerwono. Zostałem poproszony o ponowne wskazanie sterowników karty WiFi, bo została ponownie znaleziona, co też uczyniłem. Reszta urządzeń nie wymagała reinstalacji.
    Od zeszłego tygodnia wszystko działa bez problemów. Potrafi ktoś wyjaśnić, dlaczego?