Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

współpraca VW Delta6 z różnymi modułami komfortu?

pawelski 15 Jan 2009 12:06 3067 1
    pawelski
    Level 13  
    cześć

znalazłem w sieci na forum VW Golfa ach takie informacje:

1. istnieją dwa rodzaje sterowników (modułów komfortu) i kluczyków do nich, po kształcie klawiszy w kluczyku można poznać, czy jest to sterownik na czynie CAN, czy też nie:
    - klawisze zaokrąglone – bez CAN
    - klawisze kwadratowo-prostokątne – z CAN

2. moduły z CAN i bez CAN można rozróżnić po oznaczeniach:
    1J0 – bez CAN
    1C0 – z CAN

próbuję to odnieść do mojego problemu jakim jest podłączenie delty6 do Bory rocznika 2001 (mam central ze scyzorykiem 2 przyciskowym ZAOKRĄGLONE KLAWISZE, 4xelektryczne szyby, elektryczne lusterka, mój moduł komfortu to 1J0 959 799 AH, kodowanie modułu 04096)

podłączam radio w taki sposób, iż z modułu komfortu wyprowadziłem sobie przewody linii CAN (skrętka, przewody pomarańczowe z brązowym i zielonym paskiem), podłączam pod stosowne piny w radiu i… nie chodzi komunikacja – to znaczy nie ma powiązanego podświetlenia radia z podświetleniem deski itd.
    w VAG-COMie także nie widzę połączenia z radiem

i teraz moje pytanie: czy mój moduł komfortu nie obsługuje tych danych potrzebnych dla pracy radia? w świetle informacji 1 i 2 (powyżej) nie mam CAN’a, ale.. do modułu jest doprowadzona charakterystyczna skrętka, a poza tym VAG pokazuje mi bramkę CAN

Address 19 -------------------------------------------------------
    Controller: 6N0 909 901
    Component: Gateway K<->CAN 0001
    Coding: 00006
    Shop #: WSC 01317
    No fault code found.

czy to nigdy u mnie nie zadziała?
    czy może to wskazuje na usterkę radia?
    czy może jest jeszcze coś o czy nie wiem – na przykład konieczna jest zmiana kodowania któregoś z modułów?

powiedzcie - kto ma u siebie zamontowaną deltę6 (ale bez żadnego emulatora linii CAN) - z jakimi modułami komfortu to radio u Was pracuje? mówię oczywiście o autach koncernu Audi/VW/Seat/Skoda?

za wszelkie sugestie z góry dzięki
    rafalsk
    Level 2  
    pawelski wrote:
    cześć
    powiedzcie - kto ma u siebie zamontowaną deltę6 (ale bez żadnego emulatora linii CAN) - z jakimi modułami komfortu to radio u Was pracuje? mówię oczywiście o autach koncernu Audi/VW/Seat/Skoda?

za wszelkie sugestie z góry dzięki

Temat już trochę podstarzały ale może jeszcze kogoś to interesuje. Jestem właśnie po instalacji Delta 6 w fabii z 2002 roku. Radio ma w złączu CAN+ i CAN-. Odpowiednio podpiąłem to do linii Can H i Can L wzięte z licznika (chyba pin 9 i 10). Radio ozdrowiało i skrzyknęło się z całym autem. Przed tym zabiegiem wyłączało się po godzinie, nie działała regulacja podświetlenia itp Teraz wszystko gra i buczy.