logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić rower Polonez 14? Sposoby na poprawę wytrzymałości i osiągów

poldkolot 15 Sty 2009 15:55 2661 12
REKLAMA
  • #1 6002626
    poldkolot
    Poziom 2  
    siema mobilki wiecie jak podkręcić poldka 14 rower
  • REKLAMA
  • #2 6002649
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Google Twoim przyjacielem, znajdziesz tam wszystko czego Ci potrzeba, ale zamiast poszukać to lepiej poczekać na gotowca :roll:
  • #3 6002725
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    To jest i tak bardzo wysilony silnik lepiej włożyć 1,6 Rovera.
  • #4 6006152
    poldkolot
    Poziom 2  
    można procesor podkręcić; wiecie gdzie i ile może to kosztować
  • REKLAMA
  • #5 6006534
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Można zdjąć blokadę obrotów ale żeby ci korbowody nie wyszły bokiem.
  • #6 6006772
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    wlej motodoktora to poprawisz silnik :-} a tak powaznie to daj sobie spokuj bo ten silnik i tak ledwo wyrabia i co 20 tysiecy robia tam glowice jeszcze ci korba wyjdzie bokiem
  • #7 6010396
    poldkolot
    Poziom 2  
    a propo blokady obrotów niemam jej na lpg wie ktoś jak ją założyć ? Zgóry dzięki?
  • #8 6016780
    psia_koncówa
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Kołek pod pedał gazu?
  • REKLAMA
  • #9 6016877
    figa2604
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    co z ciebie czlowieku za pacjent!!! pisalem ci wczesniej ze nie da rady i ze w gre wchodzi tylko sekwencja!!!!! Jak go podkrecisz to tylni most zostawisz na asfalcie...
  • #10 6017040
    ektryk-ko
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Polonez niezabardzo sie nadaje do wzmacniania,tuningowania i katowania. Wstawiony do niego 1,4 roverowski silnik spisywałby sie lepiej w lżejszym aucie , mniej by palil i wytrzymywałby więcej. Małem poloneza i odnosze wrazenie ze to auto jest po to by sie psuć. Miałem kiedys F125p. Założyłem do niego silnik 2.0 z mirafiorki na 2-uch wałkach 125 koni ( pasuje bez przeróbek) - to było 17 lat temu - miał kopa. Skrzynia 5-tka byla za droga to zalozylem od łady i most
    kwadrat. Na te lata to była rakieta, ale gnił, miał cieniutkie hamulce, trzeszczał w środku i musiałem zaspawac tylne drzwi zeby byl sztywniejszy. Co chwile wymieniałem krzyżaki. Teraz sie takich rzeczy nie robi. Moja rada - nie kręć tego poldka jak chcesz nim jeszcze pojezdzic, a jak chcesz poświrowac to kup e 30 325 tanie mocne i nie do zajechania auto- z poldka nigdy tego nie zrobisz
  • #11 6021579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7333870
    marklob
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Stożek i przerobiony wydech troche pomogą ale to jest bardzo wyżyłowany silnik lepiej wrzucic większą pojemność ja w swoim mam 1.6 rovera 112KM
  • REKLAMA
  • #13 7335951
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Po co małymi kroczkami , Rover 2.0 dał by tu rade albo silniczek BMW.
    Jak 105HP cię nie zadowala kup sobie inne autko.
    Czy to takie trudne?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wzmocnienia i poprawy osiągów silnika Poloneza 1.4. Użytkownicy wskazują, że silnik ten jest mocno wyżyłowany i ma ograniczone możliwości tuningowe, a próby podkręcania mogą prowadzić do uszkodzeń mechanicznych, takich jak wyjście korbowodów czy konieczność częstej wymiany głowic. Zalecane jest raczej zastąpienie silnika 1.4 mocniejszymi jednostkami, np. 1.6 Rovera lub 2.0 DOHC z Fiata Croma, które oferują lepszą trwałość i osiągi. Wspomniano także o montażu turbosprężarki, choć wymaga to dodatkowych modyfikacji silnika. Drobne poprawki, takie jak stożek powietrza i przerobiony układ wydechowy, mogą nieznacznie poprawić moc, ale nie rozwiążą podstawowych ograniczeń konstrukcyjnych. Wskazano również na problemy z wytrzymałością podzespołów Poloneza, słabe hamulce i konieczność wzmacniania nadwozia przy większej mocy. Ogólnie zaleca się raczej wymianę auta na mocniejszy model niż tuningowanie Poloneza 1.4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA