Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Calibra - jak pociągnąć kable?

nemo666 15 Jan 2009 20:16 2157 10
    nemo666
    Level 21  
    Witam. Kupiłem niedawno Calibrę i grają tylko oryginalne głośniki, tylko lewa strona i na dodatek głośnik w drzwiach jak się podgłośni coś w nim stuka, tak jakby uszkodzony głośnik. Jak mam pociągnąć kable, bo chcę sobie w bagażniku zrobić jakiś mały subwoofer i gdzie są umieszczone głośnik oprócz drzwi. O pociągnięcie kabli konkretnie chodzi mi o zwykłe głośnikowe jak narazie. Proszę o pomoc :))
    koza149
    Level 12  
    glosniki masz w drzwiach przednich wysokotonowe sa wyzej, oraz w tylnich boczkach sa glosniki. A moze problem jest w kostce iso a nie w kablach ? Sprawdz dobrze kostke.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    http://www.instalacjecaraudio.pl/szukaj.html?...model=&nadwozie=&instalacja=&fraza=&x=48&y=32
    Nie ma tam Calibry, ale zobaczysz jak to się robi w innych autach.
    nemo666
    Level 21  
    a jaki rozmiar mają głośniki w drzwiach?
    Runcajs
    Level 25  
    najlatwiej je zmierzyc :) bedziesz wiedzial.. albo poszukac gdzies w google.. troche wlasnej inwencji trzeba
    bmw_e36_coupe
    Level 21  
    W Calibrze masz z przodu 165mm (max gł. 60mm), a z tyłu są miejsca na jajka 150x90 (max gł. 60mm). Pzdr
    kapitan planeta
    Level 28  
    Bzdury z przodu są standardowe 16,5 i z tyłu takie same jak z przodu dodatkowo z przodu w drzwiach pod samą szybą są gwizdki. Żeby wyciągnąć głośniki musisz zdjąć tapicerke zarówno z tyłu jak i z przodu
    trzyma się ona na śrubach i na zatrzaskach (uwaga rób to bardzo delikatnie bo później będą ci brzęczeć)

Kable są oryginalne i na pewno nie trzeba dawać nowych poza tym jest to operacja niezwykle trudna jeśli chodzi o drzwi. Poszukaj lepiej awarii bo kable są na pewno dobre zobacz może nie masz głośników albo jak ktoś wyżej wspomniał coś nie tak z kostką

Do subwofera kable ciągniesz pod plastikowym nakładkami na progi następnie troszke pod tylnym boczkiem i pod kanapą do bagaznika
    nemo666
    Level 21  
    z tylnych boczków kable glosnikowe odlaczylem i poprowadzilem kable do tyłu i podlaczyłem subwoofer pod końcówke z radia oczywiscie poprzez filtr i cały spojler i tablica drży a efekt w środku niesamowity, tylko musze wymienic te z przodu w drzwiach bo trzeszczę. Pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

a mi sie wydaje ze w drzwiach są 13 cm a nie 16.5 ?
    kapitan planeta
    Level 28  
    zakładamy sie? Ja mówie że są 16,5 identyczne jak z tyłu (fabrycznie)

Też mam cali
    nemo666
    Level 21  
    no niewiem jak są dokładnie, jutro sprawdzę, powiedz mi tylko jak mam wyciągnąć głośniki z drzwi, gdzie są śrubki. widze tylko dwie, w bocznym schowku takie dwie zaslepki i pod nimi srubki..

Dodano po 10 [minuty]:

wymyśliłem plan. jeśli głośniki z drzwi trzeszczą a tylnie po bokach fabryczne grają okej, to odkręcę je i przymocuje w miejsce drzwi bo i tak mam je odłączone tylnie i wyprowadzone kable do bagażnika, gdzie gra mały subwoofer po samym radiem :)
    kapitan planeta
    Level 28  
    -dwie masz w schowku
    -od dołu rączki (ten uchwyt przy klamce) od dołu jak odkręcisz rączke wtedy pokażą sie jeszcze następne pod spodem śrubki
    -na samym dole pod spodem pod tapicerką są
    -od boku chyba koło rygla
    -i chyba jeszcze gdzieś (sprawdz dobrze z każdej strony to specjalnie jest tak zrobione że by śrubek nie było widać bo nie wypada żeby śrubki były na wierzchu)

Jak wykręcisz wszystkie śrubki to tapicerka się będzie trzymać na zatrzaskach i delikatnie musisz ją odczepic "klik" "klik"