Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

System widzi kartę dźwiękową ale instalator sterownika nie.

15 Sty 2009 21:29 2234 17
  • Poziom 12  
    Witam.

    Mam problem z kartą dźwiękową SB audigy. Menadzer urządzeń pokazuje, że do portu PCI 12 mam wpięty kontroler multimediów audio ale gdy chcę wgrać sterowniki wyskakuje powiadomienie, że instalator nie widzi karty dźwiękowej. Zintegrowaną wyłączyłem w biosie, ale nie mogę odinstalować od niej sterowników. Płyta Asus M3A78. Co najlepsze wg menadżera urządzenie działa poprawnie. Kombinować czy iść do serwisu (pozostał jeszcze miesiąc gwarancji:) ?
  • Poziom 29  
    Jakaś uparta ta zintegrowana :)
    Jeśli możesz to usuń (sformatuj) system z partycji i zainstaluj ponownie.

    Moderowany przez jankolo:

    Za szkodliwą poradę karzę kolegę ostrzeżeniem

  • Poziom 12  
    hehe:) Staram się ominąć format, żeby ominąć instalację od nowa systemu, wszelkich programów i sterowników które są na tej partycji ale skoro to nieuniknione...
  • Poziom 43  
    Ręcznie próbowałeś wgrywać poprzez aktualizuj sterownik?
  • Poziom 14  
    A próbowałeś odinstalować te sterowniki np. Driver Cleaner'em lub podobnym programem.
  • Poziom 12  
    mat_ed napisał:
    Ręcznie próbowałeś wgrywać poprzez aktualizuj sterownik?


    Tak, ale ta sama historia. Sterownik nie widzi urządzenia. Menadżer pokazuje, że urządzenie nie używa żadnych zasobów bo wystąpił w nim problem.


    Drive cleanera nie używałem. Odpaliłem przed chwilką menadżera i kliknąłem na "odinstaluj sterownik" ale żaden program do usuwania się nie uruchomił, a informacje o karcie zintegrowanej zniknęły.
  • Spec od komputerów
    Sterowniki do Audygi masz oryginalne ? Na płycie CD ?
  • Poziom 43  
    krzychS napisał:
    ...Jeśli możesz to usuń (sformatuj) system z partycji i zainstaluj ponownie.

    Widzę, że kolega z klubu miłośników polecenia "format"?
    Za takie "porady" dostaje się tu conajmniej ostrzeżenie!

    P. Foryszewski napisał:
    ...Zintegrowaną wyłączyłem w biosie, ale nie mogę odinstalować od niej sterowników...

    Czy możesz przybliżyć to "nie mogę"? Bo wygląda na to, że w biosie jednak nie jest wyłączona i gryzie się z SB. Jaką wersję sterowników audio masz zainstalowaną?
  • Poziom 12  
    tronic1 napisał:
    Sterowniki do Audygi masz oryginalne ? Na płycie CD ?

    Tak sterowniki są oryginalne, płyta nieporysowana.

    Robert B napisał:

    Czy możesz przybliżyć to "nie mogę"? Bo wygląda na to, że w biosie jednak nie jest wyłączona i gryzie się z SB.


    W dodaj usuń programy mam pokazane sterowniki VIA Audio i gdy wybieram polecenie usuń, odpala mi się program do usuwania ale nie mogę kliknąć Dalej. Program każe mi wybrać to co chcę usunąć ale w okienku nic się nie wyświelta. Do tego pokazuje, że program waży 0kb.
  • Spec od komputerów
    Przełóż kartę w inny slot PCI.
  • Poziom 43  
    Wyjmij SB, Zainstaluj jeszcze raz VIA Audio i następnie uruchom ponownie instalatora i wybierz "usuń".
    www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Widzę, że kolega z klubu miłośników polecenia "format"?

    Podobne problemy miałem z jednym komputerem, w którym system nie mógł ich usunąć. Choć oczywiście format to ostateczność.

    Możliwe że jest to konflikt sprzętowy jak sugeruje tronic1.

    Ale napisałeś że:
    Cytat:
    Zintegrowaną wyłączyłem w biosie, ale nie mogę odinstalować od niej sterowników.

    Choć wydaje się że jest ciągle włączona:
    Cytat:
    Co najlepsze wg menadżera urządzenie działa poprawnie.

    i jest konflikt z SB audigy.
  • Poziom 12  
    Ale teraz SB mam wyjęte.
    Zainstalowałem ponownie sterowniki od zintegrowanej, ale nie mogę ich usunąć.
    Jedynie ręcznie z program files do kosza co nie spowoduje pełnego usunięcia.
    W drive cleaner nie widzę nic związanego z VIA audio.
    Jest tylko kx audio, a nie wiem czy jest to zwiazane z VIA więc wolę tego nie ruszać.
  • Poziom 15  
    A jakiego masz windowsa z jakim service packiem?
  • Poziom 12  
    Win XP SP2. Na starym komputerze i tym Win XP działała.
  • Poziom 15  
    Sprubuj zainstalowac sp3 ja miałem podobny problem i to pomogło ale sprubowac nie zaszkodzi tu masz link http://www.instalki.pl/programy/download/aktualizacje/Windows_XP_Service_Pack_3.php

    Dodano po 4 [minuty]:

    Albo szybszy sposub jeszcze jezeli niemasz plomb na obudowie otworz wycjagnij baterie od biosu
    odczekaj jakas chwile serwisowka podaje cheba 10min i włoz ja spowrotem i ponownie sprubuj zajnstalowac sterowniki
  • Poziom 43  
    :arrow: P. Foryszewski Wstawiaj zdjęcia porządnie! Masz przecież przycisk "Dodaj obrazek".

    P. Foryszewski napisał:
    wyjąłem, zainstalowałem ponownie ale ciągle ten sam problem. Na screenie widać co się dzieje


    Po lewej masz kwadracik, w który trzeba kliknąć aby zaznaczyć co chcesz usunąć!

    System widzi kartę dźwiękową ale instalator sterownika nie.