Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sinus -> trójkąt na wzm. operacyjnym

elpiko 02 Apr 2004 21:59 1956 3
    elpiko
    Level 17  
    Dostałem zadanie:

Z przebiegu sinus zrobić trójkąt na wzmacniaczu operacyjnym (układ całkujący lub różniczkujący, bardziej całkujący :roll: ). Pytanie:
    Czy jest to możliwe przy użyciu jednego wzmacniacza operacyjnego? Jeśli tak to jak? Całka z sin to -cos, a pochodna z sin to cos (o ile się nie mylę ;) ), więc myślę, że w takich podstawowych konfiguracjach się nie da.

Możnaby dać sin na wzm. różniczkujący (dać tutaj kondensator o małej pojemności), a potem na całkujący, bo wtedy na wyjściu różniczkującego będzie prostokąt (bo mały kondensator spowoduje duże wzmocnienie), a całkujący już z prostokąda zrobi trójkąt. Ale to jest obejście problemu.

Moim zdaniem bez kombinowania, obejść, nie da się tego zrobić. Czy moje przemyślenia są poprawne?

Czy ma ktoś jakieś inne propozycje? Jakieś elementy dodatkowe do podstawowych konfiguracji?
    zbych m
    Level 18  
    Jednym wzmacniaczem to skomplikowane ale dwoma całkiem proste. Pierwszy wzmacniacz pracuje jako komparator i zamienia sinusoidę na prostokąt, a drugi w układzie wzmacniacza całkującego tworzy trójkąt, czyli gdy plus to zbocze narastające a gdy minus opadające. trzeba tylko zabezpieczyć układ przed uciekaniem zera.
    elpiko
    Level 17  
    :arrow: elektryk
    Jakie wartości elementów?

Na symulacji układu różniczkującego (standardowy - wzmacniacz z rezystorem i kondensatorem) wyszło mi takie coś jak w załączniku. Czym to jest spowodowane?

Układ w pspice:
    c1 6 2 1600n
    r2 2 5 1k
    x1 0 2 3 4 5 UA741
    v1 3 0 dc 15
    v2 0 4 dc 15
    vwe 6 0 sin(0 5 100)
    .lib D:\pspice\Lib\Eval.lib
    .tran 100n 40m
    .probe
    .end