Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 5510T - problem z trafopowielaczem

16 Sty 2009 13:58 1479 4
  • Poziom 10  
    Witam!

    Szukałem na naszym forum, ale jakoś nic nie znalazłem.

    Problem jest taki: najpierw pojawiły się czerowne smugi na ekranie, potem cały obraz wyświetlany był w odcieniach zieleni i tak mu zostało. Czasami po wlączeniu TV obraz pojawi się dopiero po jakimś czasie. No a na dodatek w telewizorku od czasu do czasu coś strzeli.
    Podejrzenie padlo na trafopowielacz (ten obecny w telewizorze to w sumie już trzeci). Jego symbol (z tego co pamiętam) to DST 08-5.
    Moje pytanie do forumowiczów: czy montować kolejny trafo o tym samym symbolu, czy istnieje jakiś lepszy jego zamiennik? Ewentualnie inne usprawnienia do tego TV? I czy tylko winnym tej usterki jest trafopowielacz.
    Dodam że jestem początkujacy, więc wybaczcie wszelkie 'głupie' pytania.
  • Poziom 14  
    Witam. W oryginale siedzi powielacz o symbolu TVL 108/4 . Jest on ciężko dostępny, ale najlepszym odpowiednikiem jest TVL 108/5 z jednym ale- w pierwszym regulacja prądu kineskopu idzie na pin 9, natomiast w drugim na 7(wystarczy przełożyć zworę). Natomiast co do problemu z kolorami to podejrzewam że strzelające trafo uszkodziło procesor wizji TDA 3505 na module dekodera MD. Co do "głupich pytań"- kolego-wszyscy się ciągle uczymy!
  • Poziom 10  
    Jest jeszcze jedno ale... Właśnie teraz sprawdziłem (przedtem nie miałem możliwości) model telewizorka i dokładny symbol to: 5510 T.
    Czy ta jedna literka zmienia coś odnośnie modeli trafo jakiie można w nim zainstalować???
    A tak wogóle czym różni się 5510 od 5510 T???

    Przepraszam za te zawirowania.
  • Poziom 43  
    Różni się " T "(TXT) . Reszta bz.
    Co z resztą?