Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Profesjonalny kroskompilator C dla ATMega8 i 16?

AnnaWesolaLat23 16 Sty 2009 16:11 4206 41
  • #1 16 Sty 2009 16:11
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    Witam, naczytalam sie bardzo duzo o kompilatorach C i srodowiskach programistycznych dla ATMegi na tym forum (kazdy ma inne zdanie), ale poprosze o wypowiedz kogos kto zawodowo programuje aplikacje na te procesory w przemysle.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam A.

    0 29
  • #2 16 Sty 2009 16:51
    mirekk36
    Poziom 42  

    Witam,

    Nie jest istotne tak istotne jak dobry jest kompilator w porównaniu do tego jaki jest programista ;)

    innymi słowy mówiąc ten kompilator jest najlepszy, który dobry(-a) programista(-ka) opanuje i potrafi go w pełni wykorzystać.

    Najlepiej samemu poznać kilka różnych narzędzi a potem samemu ocenić co najbardziej odpowiada jeśli chodzi o w zasadzie każdy język.

    Odnośnie C na pewno warto zacząć od wersji AVR GCC - w połączeniu z takimi środowiskami jak AVR Studio albo ECLIPSE (troszkę bardziej skomplikowane środowisko ale dające sporo możliwości)

    Nie ma co liczyć na gotowe rozwiązania w C , warto samemu tworzyć swoje biblioteki i dobrze opanować podstawowe bloki funkcjonalne procków AVR - a wtedy wszystko idzie "z górki" obojętnie w jakim środowisku ;)

    pozdrawiam

    0
  • #3 16 Sty 2009 17:15
    krzemowy
    Poziom 19  

    Ja skrobię w AVR Studio, kompiluję w GCC, popełniłem parę aplikacji przemysłowych(motoryzacyjnych trochę więcej) i wszystko jak na razie działa :P mirekk36 ma rację, ważniejsza umiejętność wykorzystania niż samo środowisko, w Bascomie też można coś zrobić.

    0
  • #4 19 Sty 2009 11:48
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    Dziekuje za odpowiedz, widze ze mowicie jednym glosem ;-)

    Dlaczego nie ma co liczyc na gotowe biblioteki?
    Czy uwazasz ze nie mozna ich sciagnac z zadnego forum?

    W przypadku kompilatorw C dla PICow sa gotowe biblioteki w CCS C oraz Hi-Tech do obslugi SPI, IC2, lcd typu Hitachi itp itd, czy niekt sie nimi nie podzieli w wypadku Atmeli?

    Takie biblioteki CAN, spi, itp sa rowniez dodawane do kompilatorow mniej znanych mikrokontrolerow.

    Gdy powiem powaznemu klientowi ze robie w Bacomie to juz go wiecej nie ujrze. Uwiez mi.

    0
  • #5 19 Sty 2009 11:51
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    gotowe biblioteki nadaja sie do tego, zeby zobaczyc jak to zrobic. moga korzystac z zasobow ktorych nie ma, lub korzystac z dostepnych w sposob nieporzadany - bez napisania wlasnej zdana jestes na to, co ktos sobie wymyslil, co niekoniecznie bedzie wlasciwe w konkretnym zastosowaniu.

    4\/3!!

    0
  • #6 19 Sty 2009 12:27
    mirekk36
    Poziom 42  

    AnnaWesolaLat23 napisał:

    Gdy powiem powaznemu klientowi ze robie w Bacomie to juz go wiecej nie ujrze. Uwiez mi.


    to było "najpiękniejsze" stwierdzenie ;)

    - ale wytłumacz mi dlaczego poważny klient miałby cię porzucić gdybyś pisała program w Bascomie ???? skoro to właśnie kompilator Bascoma zawiera najwięcej gotowych bibliotek do obsługi różnych peryferiów (czyli tego mniej więcej czego szukasz - tak troszkę uogólniając) - to po pierwsze

    a po drugie - to życzę ci dużo powodzenia w ściąganiu jakichś tam bibliotek z różnych forów czy jakichś prywatnych stronek - najczęściej to zwykła lipa albo conajmniej trzeba się dużo namęczyć aby je dostosować do swoich potrzeb. Ten czas poświęcony na namęczenie bywa o zgrozo dłuższy niż czas który byś poświęciła na napisanie takiej biblioteki sama od nowa!

    Jedyne biblioteki na jakie można w miarę liczyć to te odpłatne i to najczęściej słono kosztujące - ale tu znowu zawracamy do Bascoma (tu są wprawdzie może nie słono drogie ale jako tako sprawdzone. W dołączanych płatnych sporych środowiskach programowania dla różnych procków też bywają jakieś tam biblioteki - jednak okazuje się często, że czas poświęcony na napisanie ich samemu od nowa jest TAŃSZY z kolei od tych płatnych bibliotek - też tak trochę uogólniając.

    Zatem - nie ważne jaki język, jaki kompilator - ważne są umiejętności programisty, który w miarę nieskomplikowany projekt (a czasem i skomplikowany) nawet w Bascomie napisze i odda poważnemu klientowi gotowy działający produkt/urządzenie - i to się liczy a nie to w jakim języku czy w jakim kompilatorze pisał. Bo nawet jeśli dany problem w najzwyklejszym Bascomie rozwiążesz - to zawsze możesz poważnemu klientowi powiedzieć, że program w procesorze jest w asemblerze - i tu nigdy nie miniesz się z prawdą ;)

    a jeśli "poważny" kilent chce grzebać ci w programie to coś mi się wydaje ze to jednak mało poważny klient

    0
  • #7 19 Sty 2009 13:26
    MarasK
    Poziom 18  

    Cytat:
    że program w procesorze jest w asemblerze - i tu nigdy nie miniesz się z prawdą

    Chyba jednak w kodzie maszynowym :)

    Co do kompilatora polecam AVR-GCC. Sprawdzony i darmowy.

    0
  • #8 19 Sty 2009 14:05
    marek-c
    Poziom 18  

    AnnaWesolaLat23 napisał:
    Dziekuje za odpowiedz, widze ze mowicie jednym glosem ;-)

    Dlaczego nie ma co liczyc na gotowe biblioteki?
    Czy uwazasz ze nie mozna ich sciagnac z zadnego forum?

    W przypadku kompilatorw C dla PICow sa gotowe biblioteki w CCS C oraz Hi-Tech do obslugi SPI, IC2, lcd typu Hitachi itp itd, czy niekt sie nimi nie podzieli w wypadku Atmeli?

    Takie biblioteki CAN, spi, itp sa rowniez dodawane do kompilatorow mniej znanych mikrokontrolerow.

    Gdy powiem powaznemu klientowi ze robie w Bacomie to juz go wiecej nie ujrze. Uwiez mi.


    A co powie poważny klient jak usłyszy że 'biblioteki', więc znacząca cześć kodu i do tego obsługująca peryferia, jest ściągnięta 'z jakiegoś forum'?


    Ps. najbardziej to mi się podoba ten nick ... Lat23... gdzieś takie już widziałem.

    0
  • #9 19 Sty 2009 14:54
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    @Freddie Chopin - Zawsze jest ktos kto napisze kod lepiej, chodzi o idee, nie konkretne rozwiazanie, bo to i tak trzeba dostosowywac do konkretnego projektu.

    @mirekk36
    Jak wyzej + bascom robi dlugi kod + nie da sie go uzywac do skomplikowanych projektow.
    Bardzo powazny klient zawsze grzebie w programie, i wyslanie mu hexa nic nie da, on potrzebuje kod w c z poteznymi przypisami i obliczneiami.

    @MarasK
    W eepromie jest kod maszynowy, to prawda ale przeklad z asemblera na kod maszynowy jest tylko zakodowaniem mnemonikow i czasem podaniem numeru banku pamieci itp itd, miedzy asemblerem i maszynowym nie ma roznicy merytorycznej, tak jak to jest miedzy c i maszynowym lub miedzy c++ a c (pierwsze kompilatory c++ zamienialy kod na jezyk c tak naprawde).

    @marek-c
    Na forum masz opinie odnosnie roznych rzeczy, w skryptach robionych przez podstarzalych profesorow politechnik jest wiecej bledow niz mam wlosow na glowie, np matematyka zastawniaka z polsl, albo elementy elektroniczne.

    Ad persona - agrument odnoszacy sie do osoby, gdy sie nie ma rzeczowych argumentow, uzywany w dyskusji przez osoby ktore tak naprawde nie maja nic do powiedzenia.

    @ll
    Dziekuje za opinie.

    0
  • #10 19 Sty 2009 15:09
    Dr_DEAD
    Poziom 28  

    Proponuję:
    1. IAR Embedded Workbech for Atmel AVR.
    2. IAR MakeApp - Tworzy podstawowy szkielet projektu wraz z konfiguracją I/O oraz podstawowymi procedurami obsługi peryferii (ADC, EEPROM, TIMER'y, ......).

    0
  • #11 22 Sty 2009 12:34
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    Na stronce IAR nie ma wzmianki o MakeApp, gdy wpisalem nazwe MakeApp w wyszukiwarce pojawil mi sie 1 znaleziony rezultat:
    "FREE chip configuration tool
    IAR MakeApp, the chip configuration tool, is now available for free for selected ... ".

    Jak na to klikam to nic sie nie dzieje. :cry: :cry:

    0
  • #12 22 Sty 2009 12:46
    JarekC
    Poziom 28  

    Witam
    MakeApp jest darmowy ale wymaga rejestracji.

    Link

    Pozdrawiam
    JarekC

    0
  • #13 22 Sty 2009 13:29
    Dr_DEAD
    Poziom 28  

    Dr_DEAD napisał:
    Proponuję:
    1. IAR Embedded Workbech for Atmel AVR.
    2. IAR MakeApp - Tworzy podstawowy szkielet projektu wraz z konfiguracją I/O oraz podstawowymi procedurami obsługi peryferii (ADC, EEPROM, TIMER'y, ......).

    Te dwa softy co zaproponowałem to jest oczywiście komplet. Pliki wygenerowane przez MakeApp są kompatybilne tylko z IAR'em.

    0
  • #14 23 Sty 2009 11:55
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    Czy visualSTATE jest tutaj jakos pomocne?

    0
  • #15 23 Sty 2009 20:31
    rpal
    Poziom 27  

    Pani Anno proszę napisac najpierw ile ma Pani pieniędzy na to oprogramowanie a potem dywagowac co dobre a co złe. :) Bo co z tego że jakieś kompilator przypadnie do gustu ale będzie miał tak kosmiczną cenę że się nigdy nie zwróci. Wówczas i Bascom będzie dobry bo za friko. PZDR

    0
  • #16 25 Sty 2009 18:56
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    Jedna licencja IAR kosztuje 2300 funtow + klucz usb 40. Jestem tego swiadoma. Mam sobie zalozyc nowe konto o nazwie: SteryWyjadaczProgramowaniaLat48 bym dostala odpowiedzi? Jak pytam sie o kompilator to przeciez nie po to zeby zamrugac diodkami na porcie.

    0
  • #17 25 Sty 2009 20:09
    rpal
    Poziom 27  

    AnnaWesolaLat23 napisał:
    Jedna licencja IAR kosztuje 2300 funtow + klucz usb 40. Jestem tego swiadoma.

    Odpowiedź sama sie nasuwa, jak najbardziej darmowy czyli AVR GCC. Ja go nie lubię ale to dobre narzędzie poza tym jest wyjątkowo popularny poza tym myślę że zanim wydasz 2300 GBP trzeba tę forsę na czymś zarobić, może właśnie na tym ?

    0
  • #18 25 Sty 2009 22:25
    ZbeeGin
    Poziom 38  

    MarasK napisał:
    mirekk36 napisał:
    Bo nawet jeśli dany problem w najzwyklejszym Bascomie rozwiążesz - to zawsze możesz poważnemu klientowi powiedzieć, że program w procesorze jest w asemblerze - i tu nigdy nie miniesz się z prawdą ;)

    Chyba jednak w kodzie maszynowym :)

    Chciałbym kolegom przypomnieć, że program w BASCOMie jest najpierw tłumaczony na program w asemblerze, a dopiero potem finalnie przeistaczany w kod maszynowy. Dlatego wypowiedź kolegi mirek36 jest jak najbardziej prawdziwa.

    BASCOM należy do programów z gałęzi RAD (Rapid application development) stąd takie a nie inne tego konsekwencje. Jeśli zamawiający potrzebuje urządzenie i kod "na szybko" to jest to jedno z najbardziej odpowiednich narzędzi do tego celu. Porównując to do PC, to jakoś nikt nie narzeka gdy aplikacje są pisane w MS Visual Basic czy Delphi, które też są narzędziami typu RAD. W tym wątku też padały nazwy: visualSTATE, IAR MakeApp - czymże one są jak nie narzędziami RAD?

    1
  • #19 25 Sty 2009 22:53
    janbernat
    Poziom 38  

    FUNT TANIEJE, poczekać.

    AVRStudio (darmowe-ale jest to jednak IDE producenta Atmeli)
    integruje się samo z AVRGCC- też darmowym-jest to jednak C.

    Po tym doświadczeniu (użeraniu się z z błędami w AVRGCC)
    nawet Bascom wyda się przyjazny.

    Po użeraniu się z błędami w Bascom-ie (nie tylko nieefektywny kod) będzie Pani gotowa.
    Na wszystko- tzn. na wydanie pieniędzy na Keil, IAR itp.
    Profesjonalne programy za Prawdziwe pieniądze.

    PS.
    Atmel też robi błędy-zarówno w sprzęcie(procesorach)
    jak i w notach katalogowych i przykładowych bibliotekach.
    Bardzo ważne są erraty!

    0
  • #20 26 Sty 2009 00:50
    rpal
    Poziom 27  

    ZbeeGin napisał:
    Porównując to do PC, to jakoś nikt nie narzeka gdy aplikacje są pisane w MS Visual Basic czy Delphi, które też są narzędziami typu RAD. W tym wątku też padały nazwy: visualSTATE, IAR MakeApp - czymże one są jak nie narzędziami RAD?

    Kolega zapomniał tylko dodać że o ile w PC-cie jest w zasadzie nieograniczona ilość pamięci o tyle w takim małym Atmelu jest ona skończona. Piszę to ponieważ pierszy swój program napisałem na małym 8-bitowy Atari i w takich jak tam procesorach trzeba było "szanować" zasoby komputera. O ile w PC-tach wszyscy już o tym zapomnieli o tyle w Atmelach sytuacja jest dosyć podobna. Pamięć ma to do siebie że ciągle jest jej za mało (mam na myśli wszystkie rodzaje pamięci) czego przykłądem są właśnie PC-ty. Ma to jednak związek z rodzajem kompilatora.

    0
  • #21 26 Sty 2009 13:32
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    @rpal
    To co jest popularne jest zwykle do niczego, chocby muzyka pop.
    Myslisz ze ja sama chce to kupic? Kupuje licencje dla firmy. Jak narzedzie zaoszczedzi czas pracownika to sie je kupuje.

    @ZbeeGin i po czesci wszyscy
    Jakie narzedzie mozna opanowac jak najszybciej by pilac programy zawierajace SPI I2C ADC przerwania itp itd? RMoS rapid mastering of software? ;-)

    @janbernat
    Jak jest projekt i urzadzenie bedzie produkowane w 100 000 egzemplazy, to kazdy uC musi byc jak najtanszy! Czyli mam oszczedzac pamiec, czyli Bascomowi juz dziekujemy. Co powiesz dobrego i zlego o Keil?

    0
  • #22 26 Sty 2009 13:38
    snow
    Poziom 28  

    AnnaWesolaLat23 napisał:
    @
    Jakie narzedzie mozna opanowac jak najszybciej by pilac programy zawierajace SPI I2C ADC przerwania itp itd?


    Jak się ma biblioteki czy to własne czy cudze to każdy kompilator dobry czy to Bascom/C/Pascal/asm - nie ma to znaczenia. Dlatego moim zdaniem pytanie bez sensu :)

    janbernat napisał:
    AVRStudio (darmowe-ale jest to jednak IDE producenta Atmeli)


    Ja jakoś ciągle mam z nim problemy w różnych niespodziewanych sytuacjach. Raz coś działa raz nie. Natomiast gdy ten sam program piszę bezpośrednio pod WinAVR to jakoś wszystko jest ok - nie wiem z czego to wynika.

    0
  • #23 26 Sty 2009 16:26
    rpal
    Poziom 27  

    AnnaWesolaLat23 napisał:
    To co jest popularne jest zwykle do niczego, chocby muzyka pop.
    Myslisz ze ja sama chce to kupic? Kupuje licencje dla firmy. Jak narzedzie zaoszczedzi czas pracownika to sie je kupuje.

    To ja w takim razie napiszę tylko tyle że skoro nie wazne sa pieniądze bo niczyje czyli firmowe, jaki jest sens radzenia się na forum ? Płaci się doradcy myślę że im droższy tym bardziej profesjonalny aby ten z kolei wybrał co najlepsze czyli też najdroższe i szafa gra. Też jestem zdania że jak drogo to dobrze, iść do Hotel Mercury niż do McDonald tym bardziej kiedy ktoś to funduje. PZDR i sukcesów w poszukiwaniu.

    0
  • #24 26 Sty 2009 22:20
    janbernat
    Poziom 38  

    Jak tego jest 100 000 to problem jest zupełnie gdzie indziej.
    100 000x0.1$=1 000$- to cena gniazdek do programowania w układzie.
    100 000xzaprogramować to na płytce (wetknij,zaprogramuj,zweryfikuj)x1minutax50 zł za
    godzinę dla pracownika(brutto+ZUS itp)=83 000zł
    Bardzo zgrubne oszacowanie.
    Jeśli oszczędności na pamięci-tylko asembler
    i dobry zespół programistów.
    Zamiast układów programowalnych kilkadziesiąt tysięcy
    razy- układy OTP-one time programable.
    To tak na oko minimum 0.5$ na sztuce taniej.
    -50 000$
    Bo nie wyobrażam sobie serwisantów jeżdżących do
    100 000 nabywców pralek czy mikrofalówek w celu robienia upgradu oprogramowania.
    OTP robi Philips-teraz chyba NCX?
    Przy tej ilości można chyba już myśleć o programowanych na stałe-u producenta.
    Znowu o 0.5$ taniej (na oko)
    W firmie w której pracuję przy 100 000szt. detali 0.01$
    zaczyna być interesujące, a narzędzia(programy, maszyny) zaczynają być tanie.
    Proponuję poprzestawiać kolejność zadań.
    Który producent podzespołów (procesorów) zapewnia najlepsze wsparcie klienta we wdrożeniu produkcji
    w OTP (na stałe) lub w procesie produkcji maską(też na stałe, ale jeszcze taniej)?

    To jest forum entuzjastów elektroniki, takich jak ja.
    Procesory wielokrotnie programowalne to jest dla nas błogosławieństwo, podobnie jak darmowe programy.
    A Pani firma ma zarabiać pieniądze, bo takie jest zadanie firm.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów.

    0
  • #25 26 Sty 2009 22:31
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    janbernat napisał:
    50 zł za godzinę dla pracownika(brutto+ZUS itp)

    ciekawe gdzie placa 50zl/h kolesiowi, ktory wykonuje cyklicznie te 3 wspomniane czynnosci (wetknij, zaprogramuj, zweryfikuj)... podaj adres, chetnie sie tam zatrudnie za taka stawke [; jakby nie liczyc, wychodzi 8000zl / miesiac [;

    4\/3!!

    0
  • #26 26 Sty 2009 23:10
    janbernat
    Poziom 38  

    Brutto, ZUS itp.
    ITP!
    NIE płacą, ale tyle firmę kosztuje.
    ZUS-43%
    podatek-ok20%
    Składka na zdrowie!!!(i wszystkiego najlepszego) 9% z tego 2% procent z dochodu własnego pracownika.
    Koszty firmy-(prąd, telefon, biuro itp. ok.-10%)
    Zysk-3-15%- zależy od targowania się z klientem.
    Pracownik dostaje ok.2200 na rękę.
    Jestem pracownikiem i jednocześnie udziałowcem
    sp. z o.o. i SPRAWDZAM ile firmę kosztuję ja, inni pracownicy i prezes.
    Pozdrawiam i gratuluję pracy na czarno(szaro) bez podatków, składek i zwłaszcza ITP.
    Jan Bernat.

    Dodano po 4 [minuty]:

    No, ale jestem zaszczycony, że sam Fryderyk się wypowiedzią takiego szaraczka zainteresował...

    0
  • #27 26 Sty 2009 23:20
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    czepiaj sie nicka ile chcesz,,, jakos mi sie to nie widzi, ze pracownik kosztuje firme 3x tyle ile zarabia... zwyklo sie mowic, ze kosztuje firme druga swoja wyplate.

    4\/3!!

    0
  • #28 26 Sty 2009 23:53
    janbernat
    Poziom 38  

    Nie czepiam się nicka.
    Przepraszam...
    W dużych firmach pewnie x2.
    Ale zwykle kosztuje więcej w małych firmach, takich jak ta, w której pracuję.
    27 osób.
    A księgowa tak samo kosztuje na 27 lub 270 osób.
    A recepcja-chociaż często ta dziewuszka nie ma co robić-no ale nie można olewać potencjalnych klientów.
    Musi odbierać telefony.
    A stałe opłaty za telefon(abonament) prąd(stałe koszta przydziału mocy max.- zwykle niewykorzystanej nawet
    w 60% -ale potrzebnej na laser, wykrawarkę-to samo.
    ITP!!!
    I spróbuj podwyższyć marżę-jest tyle firm na świecie...

    Dodano po 3 [minuty]:

    No, ale to jest zupełnie nie na temat.
    Moderator!!!!
    przenieś to.
    Nie wiem dokąd.

    0
  • #29 27 Sty 2009 00:38
    rpal
    Poziom 27  

    janbernat napisał:
    To jest forum entuzjastów elektroniki, takich jak ja.
    Procesory wielokrotnie programowalne to jest dla nas błogosławieństwo, podobnie jak darmowe programy.
    A Pani firma ma zarabiać pieniądze, bo takie jest zadanie firm.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów.
    Cieszę się że wreszcie ktoś to napisał Panie Janie :)
    Myślę że Pani Wesoła albo robi sobie jaja albo jakiś przełożony dał jej zadania do wykonani a ta niewiedząc o co biega pobiegła na forum. Nie będę snuł teorii ale to zaczyna być temat o niczym.

    0
  • #30 27 Sty 2009 15:36
    AnnaWesolaLat23
    Poziom 15  

    1. Dziekuje za profesjonalne odpowiedzi, wcale nie odbiegliscie od tematu.
    2. Firma od wielu lat zajmuje sie hardwarem, konkretniej projektowaniem PCB do 20GHz (jak macie telefon SE lub N lub plyte glowna z cpu I albo "oscyloskop" A Technologies albo karte graficzna z GDDR5 to raczej tutaj PCB bylo projektowane) potem przyszli hardwareowcy robiacy schematy, a teraz czas zrobic 3 dzial programujacy mikrokontrolery, zadne z nas sie na tym nie zna (narazie).
    3. Widze ze musze miec nick wskazujacy na mezczyzne, w wieku co najmniej srednim, bo inaczej moje wypowiedzi sa traktowane za niepowazne.
    4. To forum tak jak cala polska elektronika jest nieprawdopodobnie skostniala, skonczylam elektronike na PolSl i obilam sie o PW i powiem tylko tyle: profesorowie w wieku emerytalnym (zwykle pacholki UB i SB) ucza starzyzny, bo nie chce im sie nauczyc nowosci, wola setek studentow uczyc wiedzy z epoki lamp elektronowych i bipoli. Na PolSl uczy sie programowania w Pascalu nadal (na Elektronice i Telekomuniacki)! C sie wogole nie dotyka!
    Kolego rpal, jesli ty jestes specem od wszystkiego to slij mi swoje CV, 50 funtow na godzine netto ci daje jak zastapisz wszystkich pracownikow tutaj: designer pcb do 20GHz, schematowiec analogowy, cyfrowy, medyczny, specjalista od konektorow, modulow RF, tester ukladow cyfrowych 10GHz i znacznie wiecej, spec od otwierania oczu w DDR4 i 5 i GDDR6, przydalby sie tez programista fpga, i gosc projektujacy ASIC, prosta logika to 1000 bramek ale duza predkosc, projektant zasilaczy impulsowych do plyt glownych i programista c i c++ na wszystkie mikronontrolery. Gadac kazdy gada, duzo i chetnie, szczegolnie cos sugerujac ze sobie robi jaja, ale zrobic cos to juz niebardzo.

    0