szukam jakiegos lasera taniego, ktory zdola poswiecic na imprezach w pmieszczeniu do 15 metrow
dobrze by bylo gdyby wiazke bylo widac jako tako przy calkowitym zaczernieniu bez pomocy dymiarki, nie interesuje mnie wyswietlanie figur gdzies tam tylko ladne swiecenie wiazek w takt muzyki
chcialbym zastosowac 3 lasery, 2 zielone - 1 czerwony i kazdemu zrobic modul sterowania na silnikach + popelscan
zastanawiam sie jakie diody uzyc, ktos tu na forum oferowal dobre diody zielone, zajmuje sie ktos tym jeszcze?
Po 2zł. to skupują zepsute -naprawde to oszustwo -
50mV to sama dioda kosztuje w hurcie 200zł.
Jak w domu sprawdzisz że ma 50 mV i jest laserem ,
Są już LEDy hiper-jasne+optyka z zepsutego lasera
i tylko znaleść "jelenia"
Kazdy towar ma cene-ale rozsądną !?!?.
Ps:Może się myle a chyba laserów półprzewodnikowy zielonych nie ma ,
czerwone od 20 lat,niebieskie od może 5 lat (w sprzedarzy).
Ale sobie nagrzebałem:
Mam takie pytanko ma może ktoś schemat płytki wzmacniacza do popelka (zamieszczam w załączniku). Bym wykonał ją sam ale nie jestem pewien pewnej rzeczy a mianowicie. Czy na schemacie tak gdzie pisze GND to należy podłączyć do - (minusa zasilania) czy do hmm.. coś w stylu uziemienia na trafie ?? Jeszcze jedno pytanko jak ten schemacik przerobić żeby zasilić silnik DC ?? Help
Po 2zł. to skupują zepsute -naprawde to oszustwo -
50mV to sama dioda kosztuje w hurcie 200zł.
Jak w domu sprawdzisz że ma 50 mV i jest laserem ,
Są już LEDy hiper-jasne+optyka z zepsutego lasera
i tylko znaleść "jelenia"
Kazdy towar ma cene-ale rozsądną !?!?.
Ps:Może się myle a chyba laserów półprzewodnikowy zielonych nie ma ,
czerwone od 20 lat,niebieskie od może 5 lat (w sprzedarzy).
Ale sobie nagrzebałem:
No Marpiasek nagrzebałeś sobie
Prawda jest taka:
Moje moduły sa budowane na bazie diod Hitahi HL6504, diodę można kupić z optyką montowaną w niektórych modelach DVDRAM/DVDROM, niestety optyka oryginalna posiada sporo barier dla wiązki (2 soczewki, polaryzator i dichro) gdzie wyjściowa moc może spaść nawet o 50%. W moich modułach zastosowałem kolimatory z jedna soczewką asferyczną gdzie straty w mocy sa minimalne kilka mW. Porównałem oba moduły, ba nawet jeden z kupujących skierował sie do jednej z wyższych uczelni która ma na wyposażeniu sprzęt do badania mocy optycznej wiązki laserowej wynik - 48mW z hakiem!!! gdzie w module oryginalnym moc wyniosła raptem 32mW !!!!
Kolejna sprawa, nie wiem na ile jestes zorientowany w cenach diod laserowych ale z tego co widzę to słabiutko, za 200plnów można kupić juz diodę laserową o mocy 2W!!! nóweczka wprawdzie w podczerwieni ale cena niezła.
Next, aby światło z diody LED skupić na tyle iż uzyskasz podobna wiązkę do laserowej i o mocy zbliżonej jak w bryloczku, czyli około 1mW to wybacz ale takich mocnych diod to chyba jeszcze nie ma w produkcji lub nie są dostępne na rynku, musiała by mieć moc przynajmniej kilkunastu watów, a nie wiem czy zasięg wyszedł by 200m.
Kolejna sprawa, sprzedałem takich modułów sporo, a raczej tego nie kupują osoby nie mające czegoś wspólnego z elektroniką i raczej znają sie na temacie, sądzę że gdybym wciskał ludziom kit to odzwierciedliło by sie to w moich komentarzach, tak mi sie wydaje jakoś do tej pory nikt nie miał zastrzeżeń.
Kolega Bolek też sprzedawał te same diody, i??? spójrz na jego komentarze
pozatym dziwne że moc wiązki laserowej wyrażasz w mV (mili volty)!!!
Nie mam do Cebie żadnych pretensji, wręcz przeciwnie panuje teraz wolność słowa i każdy wypowiada swoją opinię, ale myślę jednak że jak chce się wypowiedzieć na jakiś temat to należy sprawdzić źródło i wiarygodność, czyz nie
"drakston" robiłem animacje laserowe na moich modułach i laserkach Bolka, obie wiązki były zmieszane polaryzatorem gdzie dawały kolor żółty, sala była długości około 20m i przy małym zadymieniu pomieszczenia wyrabiały sie dość przyzwoicie.
1-Skoro taka rewelacja -to dlaczego nie schodzą jak świeże bułeczki- powinny być w każdym sklepie,konkurencja by ze złości siniała.
2-Cena oczywiście spadła ale nie na łeb czy szyje.
3-W jakim breloczku widziałeś 1mW-jest napisane nie więcej niż1mW BHP.
4-Weż LEDa z wiązką 15° i kolimator Φ10-sprawdż.
5-mV -zwykła literówka (mW).
[b] Urażonych przepraszam a ja i tak wiem"swoje"[b]
Marpiasek, propnuje abys na własną ręke sobie takiego zielonego lasera załatwił, kiedyś na allegro była aukcja innej osoby, która dawała link do jakiegoś polskiego sklepu- cena? 1000zł...
Kupno czerwonego lasera na bazie diody HL jest bardzo dobrym kompromisem. Ponadto ty jeden twierdzisz że nie idą jak świerze bułeczki, a zapewniam cię że jest inaczej- po prostu nie wszyscy mają dostęp do tych diod. Dużo fanatyków ma już tą diode, rynek sie nasyca... etc
W dobrych czasach potrafiłem sprzedac kilkanscie modułów na miesiąc
Pisałem już wyżej ale nikt nie zwrócił na to uwagi więc ponownie muszę się spytać jak przerobić schemacik (w załączniku 3 posty wyżej) aby można było pod niego podpiąć silnik DC ?? Na schemacie jest jeszcze jedna rzecz : czy tam gdzie jest GND to nalezy to podłączyć do minusa zasilania ???? Bo już się pogubiłem z tym
PS. Ma może ktoś schamaty gotowych w 100% sprawnych płytek do Popelscana z silnikami DC, jezeli tak to bardzo proszę o udostępnienie ich. Z góry wielkie THX.
PLEASE HELP !!!!
Marpiasek thx ! a wiesz może jak przerobić ten schemacik żeby zasilić silnik DC ?? Byś mi bardzo pomógł bo przez tą rzecz nawet nie mogę zacząć tworzyć mojego popelka Help !
To jest typowy układ do galwanometru ,ale możesz podłączyć silnik krokowy i będzie pracował jako galwo (2 kroki-lewo-prawo)ale do grafiki musi być jednak galwanometr.
Niom dzięki za szybką odpowiedź Czyli stosując ten układzik wszystko będzie ok przy zastosowaniu silników krokowych i nie trzeba już ingerować w pracę ich ??
Jakie najlepiej jest zastosować silniki korkowe w miarę najtańsze ale spełniające swoją rolę przy tworzeniu grafiki ??
OK, jeszcze coś wcześniej było na forum o tym że trzeba do drugiego uzwojenia silnika podać napięcie ze zmiennym rezystorkiem. Więc z tego co widze to na tym schemaciku jest wszystko i nie trzeba już tego stosować, tak ??
Skoro masz zasilacz +18V,-18V to musi być "zero" czyli masa =GND
PS:Dyski1,bolek - skoro jest tak dobrze to organizujcie produkcje i reklama i pójdą jak bułeczki nawet powyszczej cenie bo niska pachnie Made China.
Oj, nie chodzi o to aby robić całą produkcję, ja i Bolek staramy się zaspokoić potrzeby niewielu osób, głównie elektroników którzy wchodzą dopiero w świat laserów, a (DPSSY) wskaźniki Bolka i moje moduły na Hitachi są doskonałą i tanią alternatywą dla drogich i trudno dostępnych modułów o większych mocach. Więc nie widzę powodu aby pchac sie w produkcję która na większą skalę i tak nie będzie opłacalna, taniej wychodzi sprowadzić towar z zagranicy gdzie cena zakupu 100mW zieleni wynosi w przeliczeniu grubo poniżej 1kpln i to wcale nie przy zamawianiu całego kontenera, dawałem nawet ogłoszenie na elce w tej sprawie, brak zainteresowania więc pozostałem przy Hitachi. Głównie chodzi mi i Bolkowi o przyjemne spędzenie czasu, poznanie nowych osób na forum, pomoc i wspólna wymiana doświadczeń. A uwierz mi że jest już wiele nowych znajomości z którymi utrzymujemy stały kontakt.
Chcem do mego popelka dodać jeszcze jedną rzecz. Ktoś kiedyś na forum podał schemat sterownika diody laserowej podłączony do 1 wyjścia portu LPT. Czy program Popelscan go obsługuje ?? i czy warto to stosować ??
PS. Schemat tego w załączniku. Proszę o poradę !! Z góry THX.
są zielone lasery, są zielone diody laserowe, są nawet niebieskie, Jednak ich koszt i żywotność nie czynią ich atrkcyjnych. nie ma tam specjanego kryształu, tylko są dwa Nd:YVO4 I KTP Ten pierwszy tworzy z 808nm 1064 a ten drugi wyciąga drugą harmoniczną, Do tego potrzebny jest jeszcze rezonator optyczny, tak jak w innych laserach. Dioda laserowa jest tylko ośrodkiem pompującym
Witam, ostatnio robili porządki na uczelni,chcieli wyrzucić laser HE-NE z zasilaczem, powiedzieli że jest zepsuty, wziąłem go do domu i rzeczywiście jest coś nie tak, po podłączeniu zasilania rura świeci bardzo jasno, aż wpada w różowy kolor, ale wiązka laserowa nie chce wyjść na zewnątrz, to tzn. nie ma wiązki, myślę że to może być coś z zasilaczem, może nie daje takiego napięcia jak trzeba, może ktoś z Was miał do czynienia z takimi laserami ?
Witam.
Kiedyś miałem styczność z takim ruskim laserem HeNe, który miał chyba podobny problem. Trzeba było odczekać aż się nagrzeje i jeszcze lekko puknąć , czego oczywiście nie polecam. Świecił jakimś takim bladym, sinym światłem.
Podobno była to wina rozregulowanych luster.
A to że rura świeci na różowo to chyba prawidłowy objaw
ej no ludzie przestancie co chwile piszecie głupie posty , dopiero moderator ACULA tu ładnie temat posprzątał ( chwała mu zato )
Hmm ... w tym momencie popieram
Dodatkowo dorzucę schemacik płytki Popelscana wraz ze wzmacniaczem do krokowców (nie jestem pewnien czy nie zawiera błędów, zrobiony w CircuitMaker) Na razie jestem w trakcie montażu, brakuje mi jedynie 2 układzików no i lasera zielonego. Ale zobaczę może da się przetestować na czerwonym Jak coś to dam znać czy wszystko jest OK. Pozdro
Może dawajcie tutaj same pytania, propozycje i oczywiście projekty. Ja wczoraj czytałem od pierwszego posta i troche mi to zajęło. Jak macie jakieś małe problemy z już zamieszczonymi projektami to piszcie do autora na PM! Pozdrawiam
Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:
Jak komuś udało zrobić się jakiś fajny laserek(gra w rytm muzy albo rysuje coś na ścianie) to proszę o kontakt
Witam, sterownik już prawie mam ukończony Popelka teraz przyszła pora na zasilacz do diody laserowej. Gdzieś na forum dorwałem schemacik (w załączniku) i mam takie pytanko czy nadaje się on do tego celu i warto go wykonać ? Zastanawiam się również nad tym czy tam gdzie jest rezystor R1 należy do wejścia podłączyć nóżkę 1 portu do sterowania diodą ?? Z góry dzięki za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość, wiem, że wiele osób wie jak takie sprawy (banalnie proste ) rozwiązać i podpowiedzieć co nieco tym "mniej doświadczonym". Pozdrawiam
O widzę mój schemacik, tzn. moją symulacje. Zajrzyj do mojego tematu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic366455.html Hmmmm temat zasilaczy do diod laserowych to temat tabu. Nikt się nie chce podzielić swoim schematem. A wiesz, czemu? Ja wiem, ale nie wypada mi mówić głośno... A i nie patrz tam na ten rezystor, na jego wartość.
Hehe... Ja się nie znam. W temacie spod adresu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic366455.html jest pokazanych kilka rozwiązań, które by się nadawały. Jednak radzę ci zrobić coś innego. Widzę, że korzystasz z innego schematu Popelscana. Skorzystaj z tego w załączniku, masz tam od razu zasilacz wbudowany. Albo zainteresuj się tym projektem Rafiksa (Musisz przewertować temat). Rafiks był tak dobry, że zamieścił i schemat i płytkę gotową do wydruku i termotransferu. Pin pierwszy portu LPT podpinasz przez rezystor do bazy tranzystora, tak wykonywane jest wygaszanie diody. Ale to wszystko już było...
Po długim czasie doszedłem do wniosku że udostępnię kompletny projekt sterowników do galv homemade, układ jest sprawdzony i działa. Problem jest tylko w regulacji całości aby uzyskać środkowe położenie rotora galva. Układ wykorzystuje pozycjonowanie optyczne (CNY71), a dokładność i prędkość skanowania jest zależna od staranności wykonania układu i galv. Układ jest bardzo prosty w wykonaniu. W projekcie jest zawarty dokładny opis budowy i regulacji całości, niestety w języku niemieckim aczkolwiek można co nieco tam wyczytać. Miałem gdzieś wersje przetłumaczoną na PL dzięki koledze PDMK, ale nie mogę sie dokopać do niej w gąszczy plików i katalogów.
Życzę udanych eksperymentów
Marpiasku, proszę!! widząc po postach i po rozmowie na priv da się zauważyć że zajmujesz się techniką laserową, ale tą z górnej półki i o zdecydowanie większych mocach. Jeśli chcesz nam coś powiedzieć to chetnie poczytamy o różnych innych zastosowaniach laserów czy innych rozwiązaniach projektowych, zawsze można odbiec lekko od tematu animacji i dowiedzieć sie czegoś więcej. Podziel sie z nami swoją wiedzą